Waar moet je op letten bij het kiezen van je zorgverzekering?

Veel verzekerden weten niet wat er uit het aanvullende pakket en wat er vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Weet jij wat een restitutiepolis, een naturapolis óf wat je eigen bijdrage inhoudt? Uit onderzoek van Pricewise blijkt dat steeds minder verzekerden niet precies weten waar ze voor verzekerd zijn.

Wij geven je graag 5 tips!

Verschil basis- en aanvullende zorgverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Een verzekeraar mag niemand weigeren als nieuwe klant, dit is de zogenoemde 'acceptatieplicht'. Een aanvullende zorgverzekering is zoals de term het al zegt, een aanvullende verzekering op je basisverzekering. Met een aanvullende verzekering kun je extra opties nemen zoals de fysiotherapeut, brillen en lenzen, de tandarts en alternatieve zorg. Aanvullende zorg koste extra premie en bestaat er in vele prijsklassen en formaten (verschillend per verzekeraar).

Restitutie-, natura of combinatiepolis?

Een basisverzekering bestaat er in 3 varianten: de restitutie-, natura- en combinatiepolis. Maar wat is nu het verschil tussen deze polissen?

1. Restitutiepolis (vergoed volledig): dit is de enige polis waarbij de verzekeraar de rekening van alle zorgaanbieders vergoedt. Het maakt dus niet uit of de verzekeraar wel of geen contract met deze partij heeft.

2. Naturapolis (vergoed gedeeltelijk): bij een naturapolis is het contract tussen de zorgverzekeraar en de partij wel essentieel. Is er een contract met de zorgaanbieder dan betaalt de verzekeraar rechtstreeks de rekening. Mocht er geen contract zijn, dan moet je zelf de rekening voorschieten of wellicht bijbetalen.

3. Combinatiepolis (vergoed volledig/gedeeltelijk): Sommige verzekeraars maken gebruik van een combinatiepolis. Dit houdt in dat voor sommige zorgaanbieders een naturapolis en voor andere zorgaanbieders een restitutiepolis geldt. Wil je weten voor welke zorgaanbieders er een natura- of een restitutiepolis geldt? Bekijk dan de poliswaarden van de verzekeraar.

Wat zit er in de basisverzekering?

Ieder jaar wordt er door de overheid beslist wat er uiteindelijk in de basisverzekering komt en wat daarvan vergoed wordt. Het komt erop neer dat de belangrijkste zorg in je basisverzekering is opgenomen, zoals: huisarts, ziekenhuiszorg, ambulance, ziekenhuisverblijf, behandeling door medische specialisten, tandartskosten (voor kinderen tot en met 18 jaar), kraamzorg en verloskundige hulp, fysiotherapie en chronische aandoeningen (tot 18 jaar), geneesmiddelen, wijkverpleging en kosten voor de apotheek. Het is belangrijk om te weten hoeveel behandelingen je vergoed krijgt als je bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut wilt gaan.

Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Een eigen risico wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en is alleen van toepassing op de basisverzekering. Je kunt dit eigen risico zelf verhogen als je dat wilt.

Wanneer je gebruik maakt van zorg, betaal je altijd eerst je eigen risico. Pas wanneer dit op is, vergoedt de verzekeraar de zorgkosten. Gelukkig gelden hier een paar uitzonderingen op, zoals de huisarts. Een eigen risico is niet van toepassing op de aanvullende verzekering die je wellicht hebt gekozen.

Wat is dan de eigen bijdrage? Een eigen bijdrage is wat je bijbetaalt in het basispakket. Dit geldt bijvoorbeeld voor hulpmiddelen, geneesmiddelen (wanneer deze duurder zijn dan de gemiddelde prijs) of kraamzorg. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van de type zorg. Ook deze hoogte wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid.

Wat valt er onder het eigen risico?

Een eigen risico hoef je nooit te betalen voor een bezoekje bij de huisarts. Mocht je na het bezoekje bijvoorbeeld medicatie hebben meegekregen dan kun je hiervoor wel een rekening ontvangen. In principe geldt dat je wel eigen risico gaat betalen in het geval van zorg buiten de huisarts om, zoals een ziekenhuisopname of een bloedonderzoek. Kosten die er worden gemaakt voor een ambulance of een bezoek aan de spoedeisende hulp gaan wel altijd ten koste van het eigen risico.

Over Fysius Rugexperts

Heb je al enige tijd last van lage rugklachten en/of rugpijn? Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van onder andere lage rugklachten en helpt je graag bij het verhelpen of verminderen van je rugklachten en rugpijn.

Fysius Rugexperts is al 10 jaar lang gespecialiseerd in het effectief behandelen van lage rugklachten. Heb je nog specifieke vragen over je lage rugklachten? Neem dan gerust contact met ons op via 088 002 1700. Wij helpen je graag!

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Altijd een vestiging bij jou in de buurt!

Bekijk onze vestigingen

Wist je dat...

  • Je geen verwijzing nodig hebt van je huisarts
  • Fysius wordt vergoed vanuit je aanvullende verzekering
  • Je een persoonlijk en effectief behandelplan op maat ontvangt
  • Fysius al meer dan 120.000 cliënten heeft geholpen
  • Onze cliënten een tevredenheidscijfer geven van 98%

“Na 3 jaar rugpijn ben ik eindelijk van mijn klachten af. Ik ben heel blij met de aanpak van Fysius.”
Natasja Walstra, cliënt bij Fysius