Skip to main content

Rugpijn in de middenrug

Rugpijn in de middenrug uit zich vaak in pijnlijke steken in de rug, stijfheid of een zeurende vage druk ter hoogte van je middenrif bij de onderzijde van jouw borstkast. Pijn in de middenrug ontstaat vooral door een langdurige verkeerde (werk)houding, een trauma, spanning of stress.

Rugpijn-in-middenrug
Page content

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van pijn in de middenrug?

Alhoewel pijn in de middenrug minder vaak voorkomt dan hoge rugpijn of lage rugpijn, is het een vervelende en vermoeiende pijn. Hieronder lees je wat de mogelijke oorzaak is en hoe je de rugpijn kunt verhelpen.

De belangrijkste oorzaken zijn:

 1. Fysieke overbelasting zoals (ongetraind) zwaar werk of eenzijdig gebruik van de armen
 2. Fysieke onderbelasting zoals te weinig beweging, veel zitten of inactiviteit
 3. Ongezonde leefstijlgewoontes zoals roken, slecht slapen, ongezond eten en overgewicht
 4. Vermoeidheid spanning of stress
 5. Trauma zoals een val of een ongeluk bijvoorbeeld een harde duw in je zij of ribben
 6. Specifieke ziekte of aandoeningen zoals scoliose of Bechterew
rugpijn

Middenrugpijn verhelpen

Om jouw klachten te behandelen, is het eerst belangrijk dat je de oorzaak van jouw rugpijn onderzoekt. Een Rugexpert gaat op zoek naar de oorzaak en kijkt samen met jou naar de beste behandeling. Door de oorzaak te onderzoeken en de behandeling te starten, doen we er samen alles aan om jouw klachten te verminderen en het herstel te versnellen.

De meest voorkomende vormen en symptomen van middenrugpijn zijn:

 • Steken in de middenrug
 • Pijn in de midden rug links of rechts
 • Middenrugpijn na het slapen
 • Stijfheid in de middenrug
 • Zeurende of brandend gevoel in de middenrug

Als de klachten in de buurt van de ribben zitten is het soms moeilijk om diep in en uit te ademen. De rugpijn kan zich ook uiten aan één zijde van je lichaam. Je hebt bijvoorbeeld een spier verrekt, te zwaar getild of te lang in één houding gezeten. Als de pijn er in één keer “inschiet”, dan spreken we over “steken in de middenrug”; deze pijnscheuten zijn vervelend en komen op de meest ongewenste momenten plotseling op; het schiet je letterlijk in de rug. Pijn in de middenrug die ontstaat na het slapen voel je vooral direct tijdens het opstaan; de rug voelt in dit geval stijf en pijnlijk aan.

Rugpijn kan chronisch of acuut zijn afhankelijk van de duur. Als de rugpijn niet verdwijnt, dan kan de rugpijn erger worden als je er niets mee doet en de symptomen negeert. Rugpijn is in te delen naar duur van de pijnklachten:

 • Acute pijn in de middenrug – duur van minder dan 6 weken
 • Subacute pijn in de middenrug – duur van 6 tot 12 weken
 • Chronische pijn in de middenrug - duur van meer dan 12 weken

Heb je nog niet zo lang last van de klachten en is de pijn dragelijk? Dan kun je alvast zelf aan de slag met onderstaande drie gratis thuiswerkoefeningen:  

Rugpijn behandelen door een fysiotherapeut

Twijfel je over de oorzaak van jouw rugpijn en denk je dat het te maken heeft met een ander gezondheidsprobleem? Neem dan eerst contact op met je huisarts. Een huisarts kan uitsluiten of jouw rugpijn geen verband heeft met jouw andere gezondheidsklacht. 

Heb je geen ernstige gezondheidsproblemen? Plan dan eenvoudig een afspraak in met één van onze Rugexperts. Samen kijken we hoe we jou weer fit, energiek en rugpijnvrij krijgen!

samen-werken-gezonde-rug