Skip to main content

Wat is spit?

Spit is een heftige lage rugpijn. De oorzaak is meestal onduidelijk en de pijn ontstaat vaak na een onschuldige beweging of overbelasting. Spit is vermoeiend en beperkt je in het dagelijkse bewegen.

Rugpijn in de onderrug
Page content

Spit in de rug

De officiële benaming van spit of lumbago is simpelweg lage rugpijn. Met spit of lumbago wordt dus altijd pijn in de onderrug bedoeld. De pijn kenmerkt zich door een zeurend en stekend gevoel.

Spit symptomen

Vaak wordt spit ervaren als 'het plotseling in de rug schieten'. Je hebt van het ene op het andere moment last van een pijnlijk en verkrampt gevoel. 

De belangrijkste symptomen van spit zijn:

  1. Plotselinge en scherpe pijn in de onderrug
  2. Moeite om uit bed of uit een stoel te komen
  3. Uitstralende pijn in de billen en bovenbenen
  4. Langdurig zitten is pijnlijk

Als je spit in de lage rug hebt, dan herken je bovenstaande symptomen waarschijnlijk wel. Maar wat is spit precies? Hoe ontstaat spit? En het belangrijkste: hoe kun je het beste met spit omgaan?

Spit, lumbago en lage rugpijn

Spit oorzaken

Spit wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van factoren. 

Hieronder vind je enkele oorzaken van spit:

  1. Overbelasting van je rug bijvoorbeeld door werk, autorijden of ongetraind zwaar werk
  2. Ongezonde conditie en gewoontes zoals: inactiviteit, roken, overgewicht en slecht slapen
  3. Je emotionele gemoedstoestand zoals: stress en gedachtes
  4. Aanwezigheid van een hernia
Anatomische oorzaak rugpijn 

Soms wordt de pijn veroorzaakt door de bouw van je lichaam en is de oorzaak ‘anatomisch’. Enkele anatomische oorzaken van de rugpijn zijn: artrose, osteofytvorming (botwoekeringen) aan de eindplaten of kleine beschadiging van de tussenwervelschijf gecombineerd met acute pijn, gespannen spieren en stijfheid. 

Spit, lumbago en lage rugpijn

Hoe lang duurt spit?

Spit houdt meestal twee tot zes weken aan. Vaak verminderen je klachten al na de eerste week. Heb je nog maar net rugklachten? Dan wordt dit acute spit genoemd en kun je gerust even afwachten of de pijn vermindert.  

Je lichaam heeft soms wat langer de tijd nodig om te herstellen. Heb je al enkele weken last van spit zonder dat de pijn vermindert? Dan raden we je aan om contact op te nemen met ons voor een afspraak. Heb je al langer dan twaalf weken last van je rug? Dan heb je chronische rugpijn en is het extra belangrijk om contact op te nemen.

Wat te doen bij spit?

Alhoewel spit vaak vanzelf overgaat, is het belangrijk om de mogelijke oorzaken te onderzoeken. Vanwege de spit in je rug is bewegen pijnlijk. Dat terwijl matig bewegen het herstel juist bevordert. Probeer daarom ondanks de pijn wel in beweging te blijven. Een fysiotherapeut helpt je met eerste oefeningen weer op weg om te bewegen. 

Behandeling spit

Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van rug- en nekklachten en helpt je graag bij het verhelpen of verminderen van jouw rugklachten en rugpijn. Met een persoonlijk behandelplan ga je samen met de Rugexpert aan de slag met jouw rugklachten.

Text image