Skip to main content

Wat is spit en hoe kom je er vanaf?

Spit is een heftige lage rugpijn. De oorzaak van spit is meestal onduidelijk en ontstaat vaak na een onschuldige beweging of overbelasting. Spit is pijnlijk, vermoeiend en beperkt je in het dagelijkse bewegen.

rugpijn
Page content
Behandeling-rugpijn

Spit in de onderrug

Lage rugpijn is de officiële benaming van spit en spit wordt ook wel lumbago genoemd; met spit of lumbago wordt daarom altijd pijn in de onderrug bedoeld. De precieze oorzaak is in 90% van de gevallen onduidelijk. In het geval van een onduidelijke oorzaak, heb je last van aspecifieke lage rugpijn.

Spit symptomen

Vaak wordt spit ervaren als 'het plotseling in de rug schieten', wat een pijnlijk en verkrampt gevoel in de rug geeft; van het ene op het andere moment heb je last van een zeurende, stekende pijn. Vanwege de pijn of het ongemak die de spit veroorzaakt, krijg je de neiging om te gaan liggen en je houding aan te passen. In beweging komen is vermoeiend en pijnlijk. Bewegen zoals je gewend bent, is soms onmogelijk door de pijn. De meest genoemde symptomen van spit zijn:

 • Acute plotselinge rugpijn
 • Scherpe in de rug schietende pijn
 • Stijfheid en moeizaam bewegen
 • Bewegingsbeperking van de lage rug
 • Uitstralende pijn in de billen en bovenbenen
 • Langdurig zitten is pijnlijk
 • Overeind komen is lastig

Als je spit in de lage rug hebt, dan herken je bovenstaande symptomen waarschijnlijk wel. Maar wat is spit precies? Hoe ontstaat spit? En het belangrijkste: hoe kun je het beste met spit omgaan?

Oorzaken van spit

Spit wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van factoren. De pijn die je voelt ontstaat door een verminderde samenwerking tussen de gewrichten in je rug; het is vergelijkbaar met het verstuiken van je enkel. Doordat spit als verzamelnaam wordt gebruikt voor lage rugpijn, is de precieze oorzaak soms onduidelijk. Hieronder vind je enkele oorzaken van spit:

 • Overbelasting van je rug bijvoorbeeld door werk, autorijden of spanning
 • Ongezonde conditie en gewoontes zoals: inactiviteit, roken, overgewicht en slecht slapen
 • Je emotionele gemoedstoestand zoals: stress en gedachtes
 • Ongetraind zwaar werk verrichten
 • Aanwezigheid van een hernia

Soms ligt de oorzaak bij de bouw van het lichaam; in dat geval is er een anatomische oorzaak en is er geen sprake van spit. Denk aan:

 • Artrose
 • Osteofytvorming (botwoekeringen) aan de eindplaten
 • Kleine beschadiging tussenwervelschijf gecombineerd met acute pijn, gespannen spieren en stijfheid

Hoe lang duurt spit?

Spit duurt ongeveer twee tot zes weken. Meestal verminderen de klachten na de eerste week. Heb je nog maar net rugklachten? Dan is dit waarschijnlijk acute spit. Duurt de spit langer dan twaalf weken? Dan is het chronische spit.

rugpijn

Wat te doen bij spit?

Alhoewel spit vaak vanzelf overgaat, is het belangrijk om eerst de oorzaak te onderzoeken. Vanwege de spit in je rug is bewegen pijnlijk. Dat terwijl matig bewegen het herstel juist bevordert. Een fysiotherapeut helpt je met eerste oefeningen weer op weg om te bewegen. Wacht daarom nooit te lang met het starten van een behandeling. Heb je last van spit? Oefeningen voor je rug versnellen het herstelproces. Download de Gratis PDF met tips en oefeningen en ga meteen aan de slag. 

Behandeling spit

Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van rug- en nekklachten en helpt je graag bij het verhelpen of verminderen van jouw rugklachten en rugpijn. Met een persoonlijk behandelplan ga je samen met de Rugexpert aan de slag met jouw rugklachten.

Download-pdf-met-tips&oefeningen-spit

Download pdf met tips en oefeningen tegen spit

Direct aan de slag met tips en oefeningen tegen spit? Download direct de gratis PDF met tips en oefeningen tegen spit.