Skip to main content

3 tips om snel van spit af te komen

Spit is een stekende lage rugpijn. Het belemmert je in je dagelijkse activiteiten. Gelukkig is de pijn vaak kortstondig en kun je veel tegen de pijn doen. Op deze pagina geven we drie tips om pijn door spit te verminderen.

Rugpijn in de onderrug
Page content

Lees onze drie tips om snel van je spit af te komen: 

#1 Blijf in beweging 
#2 Houd je rug warm 
#3 Pas je leefstijl aan

Tip 1: Blijf in beweging

Spit vermindert misschien je behoefte om te bewegen. Ondanks deze pijn, raden we je aan om in beweging te blijven. Hierdoor voorkom je dat je rug stijf wordt en herstelt de rugpijn sneller. Een rondje lopen of een stukje fietsen is een laagdrempelige manier om in beweging te blijven. Daarnaast kun je ook oefeningen doen om de pijn door spit te verminderen. 

Heb je spit gehad en wil je deze pijn in de toekomst voorkomen? Werk dan aan de stabiliteit en kracht in je romp. Er zijn veel soorten krachttrainingen om je buik- en rugspieren versterken. Kijk hiervoor ook eens bij onze huiswerkoefeningen voor kracht

Tip 2: Houd je rug warm

Iets warms zoals een kruik, kersenpitkussen of warme kleding helpen bij het tegengaan van de rugpijn. De warmte maakt je spieren soepeler en brengt bovendien de bloedcirculatie op gang. Door een goede bloedcirculatie worden afvalstoffen sneller afgevoerd waardoor je spieren zich herstellen. 

Tip 3: Pas je leefstijl aan 

Meestal heeft spit meerdere oorzaken die verband hebben. Je ervaart bijvoorbeeld stress waardoor je slecht slaapt of minder beweegt. Hierdoor is het lastig voor je lichaam om voldoende te herstellen. Het doorbreken van deze patronen is lastig, maar begint met kleine stapjes. Plan bijvoorbeeld weer een vast moment in je agenda om wekelijks te bewegen of maak je stress bespreekbaar met je omgeving.

Behandeling tegen spit

Onthoud dat jouw leefstijl een grote invloed heeft op het ontstaan, maar ook het herstel van spit. Door kleine positieve stappen te zetten in je leefstijl, merk je vaak al snel een verschil. 

Bekijk onze speciale pagina met oefeningen bij spit om actief met jouw pijn aan de slag te gaan. Wil je liever samen met onze Rugexperts begeleid aan de slag? Maak dan een afspraak.

samen-werken-gezonde-rug
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée