Skip to main content

Last van hoge rugpijn?

Hoge rugpijn of pijn in de bovenrug voel je vaak het sterkst tussen je schouderbladen. De pijn kan uitstralen naar je nek, schouders en armen. Soms voel je het ook ter hoogte van je ribben- of borstkast. Gelukkig is de pijn meestal van korte duur.

Aanwijzen-rugpijn
Page content

Pijn in de bovenrug?

Heb je last van rugpijn in de bovenrug? Lees dan verder voor tips, informatie over de behandelmethodes en mogelijke oorzaken van de rugpijn. Om de pijn te verminderen is het belangrijk om te weten hoe de pijn ontstaat. De precieze oorzaak van je pijnklachten is soms onduidelijk; onderzoek daarom welke factoren invloed hebben op het ontstaan van je rugpijn.

DAVID-instructie-rugexpert-man

Oorzaken van pijn in de bovenrug

 1. Overbelasting zoals ongetraind zwaar werk 
 2. Ongezonde leefstijlgewoontes zoals weinig bewegen, roken of ongezond eten 
 3. Verkeerde werkhouding of plotselinge verkeerde beweging
 4. Stress, spanning of somberheid
 5. Andere oorzaken zoals long- of hartproblemen of een zwangerschap

Alhoewel rugpijn soms ontstaat door één van de bovenstaande factoren, is de kans groter dat je rugpijn krijgt door een combinatie van verschillende factoren; je ervaart bijvoorbeeld stress op je werk, waardoor je minder beweegt en slecht slaapt.

3 tips tegen hoge rugpijn

Lees onze drie tips om van je hoge rugpijn af te komen:

 1. Let op je houding
 2. Zorg voor voldoende rust en slaap
 3. Blijf in beweging

Tip 1: Let op je houding

Er is geen perfecte houding voor iedereen; het is belangrijker dat je vaker van houding verandert en niet te lang in één positie zit of werkt. Werk je veel achter een bureau? Gebruik dan een zit-sta bureau of ga wat vaker wandelend bellen of afspreken. Ook als je niet achter een bureau werkt, is het belangrijk om te variëren van houding.

Tip 2: Zorg voor voldoende rust en slaap

Ervaar je stress of spanning? Probeer dit te verminderen en het probleem bij de bron aan te pakken. Mediteer of doe ontspanningsoefeningen. Ook een rondje lopen helpt om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Slaap je slecht? Probeer iets aan je nachtrust te doen door bijvoorbeeld niet meer op een beeldscherm van bijvoorbeeld je smartphone of tv te kijken tot een uur voor het slapen gaan.

Tip 3: Blijf in beweging

Regelmatig bewegen en sporten helpt in veel gevallen om rugpijn tegen te gaan en kan latere rugklachten verminderen. Sport en beweeg daarom regelmatig, voorkom langdurig zitten en doe oefeningen voor je rug.

Klik op de button hieronder en bekijk ook de oefeningen tegen hoge rugpijn. 

Nekpijn behandeling

Last van je bovenrug in combinatie met andere plekken? 

Hoge rugpijn gaat vaak samen met andere ongemakken in je lichaam. Vier veelvoorkomende combinaties met hoge rugpijn zijn: long-, nek-, stress- en slaapklachten. Hieronder lees je hoe je het herkent.  

#1 Hoge rugpijn en longen

Heb je last van longklachten of last van je luchtwegen? Dan gaat dit soms gepaard met rugpijn. Meestal ontstaat deze combinatie als gevolg van verkoudheid, een longontsteking of roken; de bijbehorende klachten, zoals hoesten, zorgen ervoor dat je rug geïrriteerd raakt. Heb je langdurig last van je longen en rug? Neem dan contact op met je huisarts; soms heeft de rugpijn een gezondheidsgerelateerde oorzaak.

Lees meer over rugpijn en longklachten.

#2 Hoge rugpijn na slapen

Wist je dat we circa 1/3e van ons leven in bed liggen? Een goede nachtrust en lighouding draagt bij aan de vitaliteit van je bovenrug en verkleint de kans op rugpijn. Meestal uit de rugpijn zich na het slapen tijdens het opstaan. Zorg daarom dat je de dag ontspannen afsluit en drink geen cafeïnehoudende dranken zoals koffie of zwarte thee in de avond. Vermijd ook het felle beeldschermlicht van je smartphone, televisie of computer voor het slapengaan.

Soms is de hoge rugpijn juist de veroorzaker van een slechte nachtrust; in dat geval raden we je aan om de oorzaak van deze rugpijn te onderzoeken.

#3 Hoge rugpijn en stress

Pijn in je bovenrug door stress komt veel voor. Mentale of emotionele druk zorgt voor spierspanning in je lichaam en dus ook in je bovenrug. Ontstaat de stress door je werk of studie? Dan zit je mogelijk ook nog eens langdurig in een eentonige houding om bijvoorbeeld een deadline of een toets te halen. Daarnaast leidt langdurige stress soms tot verminderde bloedcirculatie in je spieren. Dit zorgt vervolgens voor stijfheid en spierpijn.

Het klinkt eenvoudig, maar stress is vaak simpelweg op te lossen door meer rust en ontspanning. Ook lichaamsbeweging en slaap zijn belangrijk. Maak stress bespreekbaar met je omgeving. Een goede werkgever of leerkracht waardeert het als je tijdig aangeeft dat het teveel wordt.  

#4 Hoge rugpijn en nekklachten

Een combinatie tussen nek- en rugpijn komt ook veel voor. Meestal voelt het gehele gebied tussen de schouders en in de nek stijf aan en ervaar je een vermoeiende zeurende pijn. Heb je last van deze specifieke combinatie? Dan dragen de eerdergenoemde tips op deze pagina ook bij aan het herstel.

Naast bovenstaande combinaties komt hoge rugpijn ook voor in combinatie met hoofdpijn, ademhalingsproblemen en stijfheid. 

Soorten en de duur van pijn in de bovenrug

De soort hoge rugpijn wordt ingedeeld naar tijdsduur. De intensiteit en pijn wordt vaak ernstiger als je langer met de rugpijn blijft lopen. Hoge rugpijn is onder te verdelen in de volgende categorieën:

 1. Acute hoge rugklachten – duur van minder dan 6 weken
 2. Subacute hoge rugklachten – duur van 6 tot 12 weken
 3. Chronische hoge rugklachten– duur van meer dan 12 weken

Pijn in de bovenrug links of rechts

Ervaar je de hoge rugpijn aan je linker- of rechterbovenrug? Onderzoek of je jouw lichaam aan één kant overbelast hebt. Met name als je veel herhaaldelijke bewegingen met één kant doet, bijvoorbeeld tijdens je sport of werk, is rugpijn aan één kant niet ongebruikelijk. 

Pijn in de bovenrug links

Ben je linkshandig en heb je rugpijn aan je linkerzijde? Dan is het waarschijnlijk dat je rugpijn ontstaat door overbelasting. De hoge rugpijn aan je linkerzijde kan ook te maken hebben met een andere aandoening aan je hart of long. Aangezien je hart aan de linkerkant van je borstkas zit, is het verstandig om je huisarts te raadplegen als je verwacht dat het hiermee te maken heeft. Je werk- of slaaphouding kan ook de eenzijdige rugpijn veroorzaken.  

Pijn in de bovenrug rechts

Logischerwijs zijn de symptomen en oorzaken van hoge rugpijn aan de rechterkant vergelijkbaar aan links. Meestal is een eenzijdige overbelasting of houding de veroorzaker van de rugpijn in de bovenrug.

Behandeling bij hoge rugpijn

Fysius is gespecialiseerd in de behandeling van rug- en nekklachten en helpt je graag bij het verhelpen of verminderen van jouw hoge rugpijn. Met een persoonlijk behandelplan ga je samen met de Rugexpert aan de slag met jouw rugklachten.

samen-werken-gezonde-rug
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée