Skip to main content

Last van hoge rugpijn?

Hoge rugpijn of pijn in de bovenrug is een vervelende pijn die soms uitstraalt naar je nek, schouders en armen. Vaak voel je de pijn het sterkst tussen je schouderbladen. Mogelijk ervaar je ook pijnklachten vlak onder je nek of ter hoogte van je ribben- of borstkast.

Aanwijzen-rugpijn
Page content

Pijn in de bovenrug?

De hoge rugpijn komt ook voor in combinatie met andere klachten zoals hoofdpijn, ademhalingsproblemen en stijfheid. Heb je last van rugpijn in de bovenrug? Lees dan verder voor tips, informatie over de behandelmethodes en mogelijke oorzaken van de rugpijn.

Als je last hebt van pijn in de bovenrug, dan is dit vermoeiend en wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf. Om de pijnklachten te verminderen is het belangrijk om erachter te komen hoe de pijn veroorzaakt wordt. De precieze oorzaak van je pijnklachten is niet altijd te achterhalen; het helpt om na te gaan welke factoren invloed hebben op het ontstaan van je rugpijn.

DAVID-instructie-rugexpert-man

Oorzaken van pijn in de bovenrug

 • Fysieke overbelasting zoals (ongetraind) zwaar werk of eenzijdig gebruik van de armen
 • Fysieke onderbelasting zoals te weinig beweging, veel zitten of inactiviteit
 • Ongezonde leefstijlgewoontes zoals roken, slecht slapen, ongezond eten en overgewicht
 • Verkeerde werkhouding of plotselinge verkeerde beweging
 • Trauma zoals een val of een ongeluk
 • Depressiviteit of somberheid
 • Long- of hartproblemen
 • Spanning of stress
 • Een tumor
 • Zwangerschap

Alhoewel rugpijn soms ontstaat door één van de bovenstaande factoren, is de kans groter dat je rugpijn krijgt door een combinatie van verschillende factoren; je ervaart bijvoorbeeld stress op je werk, waardoor je minder beweegt en slecht slaapt.

Tips tegen hoge rugpijn

Heb je last van je bovenrug? Hieronder vind je tips om je hoge rugpijn te verminderen:

Houding
Er is geen perfecte houding voor iedereen; het is belangrijker dat je vaker van houding verandert en niet te lang in één positie zit of werkt. Werk je veel achter een bureau? Gebruik dan een zit-sta bureau of ga wat vaker wandelend bellen of afspreken. Ook als je niet achter een bureau werkt, is het belangrijk om te variëren van houding.

Rust en slaap
Houd een gezond slaapritme aan en zorg voor voldoende ontspanning. Ervaar je stress of spanning? Probeer dit te verminderen en het probleem bij de bron aan te pakken. Mediteer of doe ontspanningsoefeningen. Ook een rondje lopen helpt om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Slaap je slecht? Probeer iets aan je nachtrust te doen door bijvoorbeeld niet meer op een beeldscherm van bijvoorbeeld je smartphone of tv te kijken tot een uur voor het slapen gaan.

Sporten en bewegen
Regelmatig bewegen en sporten helpt in veel gevallen om rugpijn tegen te gaan en kan latere rugklachten verminderen. Sport en beweeg daarom regelmatig, voorkom langdurig zitten en doe oefeningen voor je rug.

Specifieke combinaties met pijn in de bovenrug

Soms ervaar je rugpijn in combinatie met andere klachten. Hieronder lees je veelvoorkomende combinaties met hoge rugpijn.

Hoge rugpijn en longen
Heb je last van longklachten of last van je luchtwegen? Dan kan dit gepaard gaan met rugklachten. Meestal ontstaat deze combinatie als gevolg van verkoudheid, een longontsteking of door roken; de bijbehorende klachten, zoals het vele hoesten, zorgen er dan voor dat je rug geïrriteerd raakt. Ook een verkeerde houding kan een klachtencombinatie veroorzaken.

Let op: heb je langdurig last van deze klachtencombinatie? Neem dan eerst contact op met je huisarts; in sommige gevallen heeft de rugpijn een ernstige oorzaak zoals een tumor, hartproblemen of een ander orgaanprobleem. Lees hier meer over rugpijn in combinatie longklachten.

Hoge rugpijn en slapen
Wist je dat we circa 1/3e van ons leven in bed doorbrengen? Een goede nachtrust en lighouding draagt bij aan de vitaliteit van je bovenrug en verkleint de kans op rugpijn. In veel gevallen ontstaat de rugpijn na het slapen tijdens het opstaan. Vermijd cafeïnehoudende dranken zoals koffie of zwarte thee, zorg dat je ontspannen de dag afsluit en vermijd voor het slapen het felle beeldschermlicht van bijvoorbeeld je smartphone, televisie of computer.

Soms is de hoge rugpijn juist de veroorzaker van een slechte nachtrust; in dat geval raden we je aan om de oorzaak van deze rugpijn te onderzoeken.

Hoge rugpijn en nekklachten
Een combinatie tussen nek- en rugpijn komt ook veel voor. Meestal voelt het gehele gebied tussen de schouders en in de nek stijf aan en ervaar je een vermoeiende zeurende pijn. Heb je last van deze specifieke combinatie? Dan dragen de eerdergenoemde tips op deze pagina ook bij aan het herstel.

Soorten en de duur van pijn in de bovenrug

De soort hoge rugpijn wordt ingedeeld naar tijdsduur. De intensiteit en pijn wordt vaak ernstiger als je langer met de rugpijn blijft lopen. Hoge rugpijn is onder te verdelen in de volgende categorieën:

 • Acute hoge rugklachten – duur van minder dan 6 weken
 • Subacute hoge rugklachten – duur van 6 tot 12 weken
 • Chronische hoge rugklachten– duur van meer dan 12 weken

Onderstaande drie oefeningen kunnen je helpen om hoge rugpijn te verminderen: 

Behandeling bij hoge rugpijn

Fysius is gespecialiseerd in de behandeling van rug- en nekklachten en helpt je graag bij het verhelpen of verminderen van jouw hoge rugpijn. Met een persoonlijk behandelplan ga je samen met de Rugexpert aan de slag met jouw rugklachten.

Persoonlijk-behandelplan