Rugpijn wordt grofweg ingedeeld in acute-, subacute- en chronische rugpijn.
Kortdurende/Acute rugpijn - 0 tot 6 weken
Cliënten omschrijven acute rugpijn vaak als “het in de rug schieten”. Officieel spreek je van acute rugpijn als de pijn minder dan zes weken aanhoudt. In 90% van de gevallen gaat acute rugpijn vanzelf binnen deze zes weken over. Meestal wordt acute rugpijn veroorzaakt door een disbalans in de belastbaarheid van het lichaam en hoeveel druk iemand uitvoert op het lichaam; je sport actief en krijgt bijvoorbeeld last van een spierblessure. Deze pijn is meestal onschuldig en geneest snel.
Acute rugpijn ontstaat wanneer je:
- de rug meer belast dan je rug aan kan;
- een te grote belasting vraagt terwijl je een normale lichamelijke conditie hebt;
- een normale belasting vraagt bij onvoldoende lichamelijke conditie;
- onvoldoende conditie van de buik- en rugspieren hebt;
- te weinig beweegt;
- een onbewuste stress-spierreactie aanwezig hebt.
Subacute rugpijn - 6 tot 12 weken
In het geval van subacute rugpijn houdt de pijn zes tot twaalf weken aan. In dit geval wordt het herstel van de rug vertraagt door een bepaalde oorzaak. Het is bij subacute rugpijn moeilijk om zelf de oorzaak aan te wijzen. Het kan bijvoorbeeld aan externe factoren liggen zoals de stoel van je auto, je matras of je bureaustoel. Daarnaast spelen leefstijlfactoren of lichamelijke oorzaken een grote rol in het ontstaan van subacute rugpijn. Heb je al meer dan zes weken last van rugpijn? Dan raden we je aan om bij ons een afspraak te maken.
Chronische/langdurige rugpijn - 12 weken en langer
In het geval van chronische rugpijn heb je al langer dan twaalf weken last van de rugpijn. Alhoewel de pijn nooit fijn is, ga je je houding zelfs een beetje aanpassen aan de pijn. Bij chronische rugpijn worden de rugpijnvrije periodes steeds korter, waardoor je uiteindelijk last krijgt van chronische rugpijn. Leefstijl, gedrag en lichamelijke processen hangen sterk samen met het ontstaan van acute rugpijn. Als je niets doet om de oorzaken van acute rugpijn aan te pakken, kan dit uiteindelijk leiden tot chronische rugpijn.
Hoeveel mensen hebben last van chronische rugpijn?
Uit de cijfers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft 1 op de 5 volwassenen last van terugkerende rugpijn en dus chronische rugpijn. Chronische rugpijn heeft een grote impact op het uitvoeren van je werk, je thuissituatie en je sociale leven.
Hoe ontstaat chronische rugpijn?
Chronische rugpijn ontstaat onder andere door:
- Overmatige spierspanning of hoge lichamelijke stress: als je lichaam veel stress ervaart of als je bijvoorbeeld een spiergroep, zoals je schouders, overmatig aanspant;
- Bewegingsangst: wanneer je bijvoorbeeld altijd met een holle rug bukt;
- Over- en ondergewicht;
- Ongezonde voeding;
- Roken;
- Drinken van alcohol;
- Onregelmatig of te weinig slaap.
Let op: er bestaan ook incorrecte gedachten over het ontstaan van rugpijn. Je hoort bijvoorbeeld dat bewegen en belasting van je rug slecht is als je pijn hebt of dat de rugpijn aanduidt dat er iets kapot is in je lichaam en dat je daardoor het beste niets kunt doen met je rug. Deze gedachten zijn fout. Probeer juist als je rugpijn hebt je rug voldoende te bewegen. Door in beweging te blijven voorkom je dat je rugspieren slap worden en herstel je meestal sneller.
Last van rugpijn?
Rugpijn is meestal het gevolg van meerdere factoren. Onderzoek daarom goed wat jouw rugpijn veroorzaakt. Fysius is dé specialist voor nek- en rugklachten. Plan een afspraak als je jouw rugpijn wilt behandelen. Bekijk ook of je in aanmerking komt voor een ‘chronische indicatie’; hierdoor wordt je behandeling voordeliger.