Skip to main content

Scoliose

Een scoliose is een benaming voor een enkele of dubbele zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Ongeveer 4% van de bevolking heeft een scoliose en heeft hier regelmatig klachten van.

stand-van-rechte-rug
Page content

Symptomen van scoliose

Een scoliose hoeft gelukkig niet altijd te zorgen voor een 'merkbare' pijn (vnl. bij kinderen). Maar toch ervaren de meeste mensen met een scoliose wel pijn, met name in de voorwaartse beweging (het naar voren buigen). Er zijn een aantal klachten die typerend zijn voor het hebben van een scoliose, als deze klachten zich blijven voordoen is het aan te raden om hier preventief iets aan te laten doen.

Veelvoorkomende symptomen van een scoliose:

 1. Beenlengteverschil;
 2. Gekanteld bekken;
 3. Uitstralende pijn;
 4. Verhoogde spierspanning;
 5. Vermoeidheid;
 6. Verminderde beweeglijkheid; 
 7. Ongelijke spierkrachtsverdeling.
closeup-rugpijn

Welke soorten scoliosekrommingen zijn er?

 1. Scoliose met een C-vorm
  Wanneer de wervelkolom naar één kant is vergroeid, waarbij één enkele bocht is te zien, dan spreekt men van een scoliose met een C-vormige verkromming.
 2. Scoliose met een S-vorm  
  Wanneer de wervelkolom naar twee kanten is vergroeid, waarbij er twee bochten zijn ontstaan, dan spreekt men van een scoliose met een S-vormige verkromming.
 3. Scoliose in combinatie met een 'Gibbus'  
  Zowel een C- als een S-vormige verkromming van de wervelkolom gaan vaak gepaard met een verdraaiing van de wervelkolom (om haar as). Dit is te zien aan een bochel, ook wel 'gibbus' genoemd in de hoge rug.

Behandeling bij scoliose

Hoe eerder je je laat behandelen voor een scoliose, des te beter het herstel en de effectiviteit van de behandelingen. Samen met je Rugexpert wordt ervoor gezorgd dat de pijn/klachten in je rug afnemen, de rug zich niet 'verder' gaat verkrommen, er een betere houding wordt aangeleerd en wat jij kunt doen om de beweeglijkheid van je rug toe te laten nemen.

Scoliose wordt op de volgende manieren behandeld: 

 1. Beenlengteverschil opheffen door zooltjes;
 2. Verminderen van verdere verkromming door oefeningen;
 3. Toe laten nemen van beweeglijkheid;
 4. Vergroten van kracht en stabiliteit. 

Afspraak plannen

Wil je begeleid door een Rugexpert werken aan je scolioseklachten? Plan een afspraak met één van onze Rugexperts en zoek een praktijk bij jou in de buurt. 

Uitleg behandelconcept