Skip to main content

Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode die ervoor zorgt dat gespannen spieren effectief worden behandeld. Door het aanprikken van deze pijnlijke spieren, middels Dry Needling, kan de spier snel en langdurig ontspannen.

Dry Needling
Page content

Hoe werkt Dry Needling?

Wanneer je pijn en spanning (bijvoorbeeld door stress) in je lichaam hebt, gaat je lichaam dit vaak op een verkeerde manier proberen te compenseren waardoor je lichaamshouding verandert (dus ook de lengte van je spieren). Onnodig aanspannen van de schouders en rugspieren zorgen al snel voor deze vervelende pijn. Hierdoor verkrampen je spieren, wat vaak opnieuw pijn veroorzaakt en lang aanhoudt.

Dry Needling

Spierontspanning

Met de Dry Needling behandelmethode bereiken we met een speciale dunne naald de kleine ‘verhardingen/knoopjes’ die zijn ontstaan in je spieren. Dit worden ook wel triggerpoints genoemd. De dunne naald zorgt ervoor dat de spier een reflex toont: de spier spant zich kort aan en ontspant zich daarna. De verkramping wordt hiermee opgeheven, waardoor je pijn verdwijnt en de spierfunctie verbetert. Dry Needling is een zeer veilige en zeer efficiënte methode waar veel mensen baat bij hebben!

Dry Needling bij Triggerpoints

Triggerpoints zijn eenvoudig gezegd de verharde 'knopen' in de spieren die ervoor kunnen zorgen dat iemand pijn ervaart. Wanneer je met de vingers drukt op een triggerpoint dan is de pijn meestal direct herkenbaar.

Maar hoe uiten triggerpoints zich nog meer?

  • Pijn en/of stijfheid in een spier
  • Het niet goed kunnen bewegen van gewrichten (bijvoorbeeld de schouder)
  • Verminderde kracht in de spieren (bijvoorbeeld in de rug)
  • Anders bewegen door pijn
  • Tintelingen in armen en benen
  • Hoofdpijn en/of duizeligheid

Na een gesprek en gericht onderzoek kan jouw Rugexpert je klachten in kaart brengen. Je spieren die mogelijk triggerpoints bevatten worden hierbij nader onderzocht en waar nodig met Dry Needling behandeld. Dry Needling is een geschikte behandelmethode bij verschillende rugklachten. 

Benieuwd of Dry Needling ook kan helpen bij jouw klachten? Vraag het jouw eigen Fysius-Rugexpert.

Hoe voelt Dry Needling aan?

In principe is Dry Needling niet pijnlijk, maar natuurlijk ervaart iedereen dit weer anders. Het inbrengen van het naaldje in de huid voel je in principe niet. Wanneer de naald de triggerpoint aanprikt ontstaat er een kleine 'aanspanning' in de spier (de twitch) wat een kortdurend krampgevoel kan geven.