Skip to main content

Dry Needling

Dry Needling is een behandelmethode die ervoor zorgt dat gespannen spieren effectief worden behandeld. Door het aanprikken van deze pijnlijke spieren, middels Dry Needling, kan de spier snel en langdurig ontspannen.

Dry Needling
Page content

Hoe werkt Dry Needling?

Ervaar je pijn en spanning in je lichaam? Bijvoorbeeld omdat je stress hebt? Dan compenseert je lichaam dit vaak door een andere lichaamshouding. Onnodig aanspannen van de schouders en rugspieren zorgen al snel voor deze vervelende pijn. Hierdoor verkrampen je spieren, wat vaak opnieuw pijn veroorzaakt en lang aanhoudt.

Spierontspanning

Met de Dry Needling behandelmethode bereiken we met een dunne naald de kleine ‘verhardingen/knoopjes’ die ontstaan in je spieren. Dit worden ook wel triggerpoints genoemd. De dunne naald zorgt ervoor dat de spier een reflex toont: de spier spant zich kort aan en ontspant zich daarna. De verkramping wordt hiermee opgeheven, waardoor je pijn verdwijnt en de spierfunctie verbetert. Dry Needling is een veilige en efficiënte methode waar veel mensen baat bij hebben.

Dry Needling bij Triggerpoints

Triggerpoints zijn eenvoudig gezegd de verharde 'knopen' in de spieren waardoor je pijn ervaart. Wanneer je met de vingers drukt op een triggerpoint dan is de pijn meestal direct herkenbaar.

Dry needling helpt bij het tegengaan van:

  1. Pijn en/of stijfheid in een spier
  2. Verminderde beweeglijkheid en kracht in je gewrichten en spieren
  3. Anders bewegen door pijn
  4. Tintelingen in armen en benen
  5. Hoofdpijn en/of duizeligheid

Hoe voelt Dry Needling aan en is het pijnlijk?

In principe is Dry Needling pijnloos. Het inbrengen van het naaldje in de huid voel je in nauwelijks tot niet. Wanneer de naald de triggerpoint aanprikt ontstaat er een kleine 'aanspanning' in de spier wat een kortdurend krampgevoel kan geven.

Dry needling behandeling 

Een dry needling behandeling begint bij een gesprek en onderzoek naar de pijnklachten. Door je spieren te onderzoeken, ontdekt de therapeut de triggerpoints. Vervolgens behandelt de therapeut de triggerpoints tijdens een Dry Needling behandeling. 

Wil je een afspraak plannen voor dry needling behandeling? Zoek een praktijk bij jou in de buurt of maak meteen een afspraak. 

Uitleg behandelconcept