Skip to main content

Manuele therapie

Met manuele therapie wordt de beweeglijkheid van jouw gewrichten vergroot en de functionaliteit verbeterd. Hierdoor zijn de effecten van manuele therapie vaak direct merkbaar.

stand-van-rechte-rug
Page content

Wat is manuele therapie?

Veelal is overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Manuele therapie is een effectieve behandelmethode die zich richt op de gewrichten:

 1. Het beter laten bewegen van de gewrichten
 2. Lichaamshouding en bewegingen verbeteren
Rugpijn-in-middenrug

Wanneer heb je manuele therapie nodig?

Wanneer een gewricht niet goed kan bewegen, of als je dit als pijnlijk ervaart, kan manuele therapie een geschikte behandelmethode zijn. Het effect van manuele therapie is meestal direct na de behandeling al merkbaar; je gewrichten functioneren beter en bewegen gaat soepeler.

Enkele voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

 1. Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
 2. Duizeligheid bij het bewegen van de nek;
 3. Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
 4. Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
 5. Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
 6. Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
 7. Heupklachten.

Fysiotherapeut en manueel therapeut

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Een Master Manueel Therapeut heeft extra kennis opgedaan op het gebied van (wetenschappelijke) diagnostiek en therapie en manuele en communicatieve vaardigheden. Een manueel therapeut is geschikt om cliënten met bewegingsgerelateerde problemen een deskundig antwoord te geven op rugklachten.

Manuele therapie wordt toegepast bij:

 1. Functiestoornissen van de gewrichten;
 2. Functiestoornissen van de spieren en/of zenuwen;

Bewegingsbeperkingen gaan vaak samen met zowel pijn als met het slechter kunnen bewegen van die gewrichten. Een bewegingsbeperking heeft vaak weer invloed op jouw lichaamshouding.

Verwijzing en vergoeding manuele therapie

Wist je dat manuele therapie net als fysiotherapie vrij toegankelijk is? Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig om in aanmerking te komen voor manuele therapie. Middels de screening, wat in de intake plaatsvindt, wordt door de Rugexpert beoordeeld of je in aanmerking komt voor manuele therapie.

Behandeling manueel therapeut plannen

Wil je een behandeling starten bij een manueel therapeut? Plan dan een afspraak in zodat we samen met jou kunnen beoordelen of dit de beste aanpak is. 

Uitleg behandelconcept