Heb je rugklachten?

Rugpijn is helaas een veelvoorkomende klacht. Ongeveer 80% van de mensen krijgt weleens te maken met rugklachten.

Wist je dat er al gesproken wordt van chronische rugpijn als je rugklachten langer dan 12 weken in terugkerende periodes aanwezig zijn? Bij Fysius zien we regelmatig cliënten die onnodig lang hebben rondgelopen met rugpijn. Wij brengen graag samen met jou deze factoren in kaart.

Maak een afspraak

Over rugklachten

Rugklachten zijn zeer vervelend en kunnen ervoor zorgen dat je beperkt wordt in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Rugklachten kunnen ontstaan door verschillende factoren. Hoe deze klachten het beste behandeld kunnen worden, verschilt per persoon en hangt af van de oorzaak van de klachten.

Soorten rugklachten

Locatie van je rugklachten

De locatie van je klachten kan je veel vertellen over de mogelijke oorzaken. Geef hieronder aan waar je klachten ervaart.

Rugklachten in combinatie met...

Rugklachten komen regelmatig voor in combinatie met een klacht elders in het lichaam. Waar voel je nog meer klachten?

Symptomen bij rugklachten

Er zijn verschillende symptomen die kunnen voorkomen bij rugklachten:

 • Zeurende of stekende pijn
 • Acute schietende pijn
 • Pijn die uitstraalt naar billen en benen
 • Pijn die erger wordt bij lang zitten of lang staan en over het algemeen minder wordt bij bewegen
 • Pijn die erger wordt bij zwaar tillen of andere zware belasting
 • Verminderde beweeglijkheid van de rug
 • Stijfheid van spieren in de rug
 • Gevoelsstoornissen in de benen
 • Krachtsverlies in de benen

Oorzaken rugklachten

De oorzaken voor het ontstaan van rugklachten zijn zeer divers en verschillen per persoon in de mate van ernst. Enkele bekende voorbeelden van factoren die pijnklachten in de rug veroorzaken zijn: spit, hernia, ischias, slijtage, posturaal syndroom en instabiliteit. Er zijn ook andere factoren waardoor rugklachten kunnen ontstaan, zoals een verkeerde lichaamshouding, zwaar fysiek werk, eenzijdig werk, overbelasting, onderbelasting, stress, ouderdom of een ongeluk of trauma.

Welke rugklachten heb je?

Rugklachten kunnen worden ingedeeld in 3 verschillende categorieën afhankelijk van de duur en de ernst van de klacht:

 • Acute rugklachten – duur van minder dan 6 weken
 • Subacute rugklachten – duur van 6 tot 12 weken
 • Chronische rugklachten – duur van meer dan 12 weken

Wanneer rugklachten niet (correct) worden behandeld kan dit leiden tot blijvende chronische klachten. Blijf daarom bij twijfel niet te lang lopen en vraag tijdig om hulp. Om ergere klachten te voorkomen is het verstandig om door een Rugexpert naar je rug te laten kijken.

Behandeling bij rugklachten

Het is van essentieel belang om niet onnodig door te blijven lopen maar de oorzaak van je rugklacht(en) te achterhalen en te behandelen. Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten en helpt je graag bij het verhelpen of verminderen van deze klachten.

 • Wil je jouw rug vrijblijvend laten onderzoeken door een Rugexpert van Fysius? Dan bieden wij jou een gratis Rugadvies aan op één van onze vestigingen naar keuze.
 • Wil je direct starten met een behandeling? Dan bieden wij je een intake aan. Tijdens de intake voeren wij een uitgebreid onderzoek uit om de oorzaak van je klachten in kaart te brengen.

Over Fysius Rugexperts

Heb je al enige tijd last van rugklachten en/of rugpijn? Fysius is is al meer dan tien jaar gespecialiseerd in het behandelen van rugklachten. Wij helpen je graag bij het verhelpen of verminderen van je rugklachten en rugpijn.

Maak een afspraak

Altijd een vestiging bij jou in de buurt!

Bekijk onze vestigingen