Skip to main content

Ischias

Ischias is een zenuwpijn die uitstraalt naar je billen, benen en soms zelfs naar je voeten. De pijn kan stekend en zeurend aanvoelen. Gelukkig is de pijn vaak kortstondig en goed te verhelpen.

Rugpijn in de onderrug
Page content

Nervus ischiadicus of ischiaszenuw

De Latijnse benaming voor de ischiaszenuw is ‘nervus ischiadicus’. Andere woorden zijn: grote beenzenuw of ischialgie. Pijn veroorzaakt door deze zenuw wordt meestal kortweg ‘ischias’ genoemd. De Ischias is de langste lichaamszenuw in ons lichaam en loopt vanuit de lage rug naar de achterkant van het bovenbeen tot aan de voet. 

Is de ischiaszenuw bekneld, beschadigd, geïrriteerd of ontstoken? Dan zorgt dit voor een stekende en zeurende pijn. 

Ischias zenuwpijn

Wat is de belangrijkste oorzaak van ischias?

Ischias ontstaat door zenuwdruk of -irritatie. De meest voorkomende oorzaken van ischias zijn:

 1. Ontsteking, beschadiging of irritatie 
 2. Verkeerd tillen, ongetraind zwaar werk of overbelasting 
 3. Leefstijlfactoren zoals overgewicht, een inactieve houding of een slechte conditie
 4. Door het normale verouderingsproces van de rug 
 5. Te weinig rust of overmatige stress

Ischias kan ook ontstaan door een ziekte of een andere fysieke beperking zoals een tumor, hernia of een vernauwing van een rugzenuw (stenose).

Hoe herken je ischiaspijn?

Ischias herken je aan de uitstralende pijn naar je billen, benen of zelfs je voeten. De symptomen van Ischias worden vaak verward met lage rugpijn of spit. Straalt de pijn niet door naar je benen? Dan heb je waarschijnlijk last van een andere soort rugpijn. In onderstaande alinea vind je de meest voorkomende symptomen waaraan je ischias kan herkennen. 

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

Ischias kenmerkt zich vooral door een uitstralende pijn naar de linker of rechter bil, been en voet. De volgende symptomen passen bij ischias:

 1. Zeurend en pijnlijk gevoel vanuit de rug naar een bil of been
 2. Spierkrampen en pijnscheuten in de rug en/of in een bil of been
 3. Rechtop staan is pijnlijk
 4. Mogelijk spierzwakte in je bil of been
 5. Mogelijk verdoofd gevoel in de rug en/of in een bil of been 
stand-van-rechte-rug

Wat kun je doen tegen ischias?

Blijf in beweging om de pijn te verlichten; alhoewel bewegen in eerste instantie pijnlijk kan zijn, zorgt het meestal snel voor pijnverlichting. Maak regelmatig een wandeling of ga aan de slag met thuisoefeningen. Voorkom in ieder geval dat je langdurig stil blijft zitten, want dit kan jouw klachten verergeren.

Pijnstillers 

Heb je veel pijn door de ischias? Een pijnstiller zoals paracetamol kan deze pijn tijdelijk verlichten. Lees voor het innemen altijd de bijsluiter of neem contact op met je huisarts over advies over pijnstillers. De pijnstiller kun je op vaste tijden innemen of wanneer de pijn erger is. Houd er rekening mee dat een pijnstiller vaak een beperkt effect heeft. 

Beste behandeling bij ischias

Acute ischias gaat vaak vanzelf over en duurt meestal niet langer dan zes weken. Desondanks is het bij hevige pijn verstandig om meteen een behandeling te starten. Heb je langer dan twaalf weken last van ischias en merk je geen verbetering? Dan heb je waarschijnlijk chronische ischias en is het ook verstandig om een behandeling bij een Rugexpert te plannen.  

Fysius-behandeling

Wil je bij Fysius een behandeling starten om van jouw ischias af te komen? Dan kijken we tijdens een intakegesprek eerst naar jouw persoonlijke situatie en maken we een geschikt behandelplan.

Tijdens jouw ischiasbehandeling werken we aan:

 • Verbetering van een pijnvrije beweeglijkheid
 • Verlaging van de druk op de ischiaszenuw
 • Vermindering van jouw pijnklachten
 • Kracht- en stabiliteitsoefeningen

Door behandelmethodes te combineren, vergroten we de slagingskans van de behandeling.

samen-werken-gezonde-rug
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée