Skip to main content

Artrose

Artrose of spondylose wordt in de volksmond ook wel slijtage genoemd. Artrose wordt veelal geassocieerd met ouderdom, maar artrose komt voor bij alle leeftijden.

Rugpijn-in-middenrug
Page content

Symptomen van artrose

Artrose is het veranderen van het kraakbeen in gewrichten. Het kraakbeen krijgt door overbelasting een onregelmatig oppervlak, waardoor de gewrichten moeilijker bewegen. Dit kan erg pijnlijk zijn. De klachten zijn vaak op hun hoogtepunt na een periode van rust en worden minder bij bewegen. Artrose komt voornamelijk voor in gewrichten van de nek, schouders, heupen, handen en knieën.

De belangrijkste symptomen bij artrose zijn:

 1. Pijnlijke gewrichten;
 2. Stram of stijf gevoel;
 3. Afname bewegingsvrijheid.
Pijn-in-schouder

Typen artrose

Artrose kan worden onderverdeeld in twee soorten: primaire- en secundaire artrose.

 1. Primaire (of idiopathische) artrose
  Primaire artrose heeft geen aanwijsbare oorzaak. Ook artrose die wordt veroorzaakt door ouderdom valt onder deze groep.
 2. Secundaire artrose
  Bij secundaire artrose is er wel een specifieke oorzaak aan te wijzen, bijvoorbeeld een aangeboren scheefstand of een ongeluk

Behandeling bij artrose

De aanwezigheid van artrose kan zorgen voor rugklachten. Het op de juiste manier gebruiken van de rug heeft invloed op de mate van rugklachten als gevolg van artrose. Het is belangrijk om bij artrose te blijven bewegen, zonder dat de gewrichten overbelast raken. Onze behandeling voor artrose is o.a. gericht op:

 1. Verminderen van pijn;
 2. Toename van beweeglijkheid;
 3. Vergroten van kracht en stabiliteit;

Bij artrose valt vaak nog veel resultaat te behalen. Wij helpen je graag om jouw klachten te verminderen. Met praktische tips en oefeningen voor het dagelijks leven kun je uiteindelijk zelf jouw klachten onderhouden en zorg je voor een blijvend resultaat.

Afspraak maken 

Wil je een behandeling plannen? Zoek een praktijk bij jou in de buurt of plan direct een afspraak. 

Uitleg behandelconcept