Skip to main content

Rugpijn

Heb je rugpijn? Dan kan deze pijn mild tot zeer ernstig zijn en een paar dagen duren (acute rugpijn) of jarenlang aanhouden (langdurige rugpijn). Soms ervaar je alleen pijn tijdens het bewegen, maar het is ook mogelijk dat je constant pijn voelt. Ook het type pijn verschilt, van scherpe tot zeurende pijn. Lees hieronder meer over rugpijn en wat je kunt doen tegen de pijnklachten.

rug-behandeling-fysiotherapie
Page content

Rugpijn heeft vaak meerdere oorzaken. Gelukkig zijn de meeste vormen van rugpijn kortdurig en gaat de pijn vanzelf weg. De meeste rugpijn ontstaat door ongetraind zwaar werk te doen of omdat je in een te lang in een houding zit die je niet gewend bent; denk aan een verhuizing, langdurig in bed liggen door ziekte of ongetraind plotseling te intensief sporten. Ook slijtage, een ongeluk of operatie kan rugpijn veroorzaken. Daarnaast kun je ook rugpijn krijgen door minder duidelijke factoren zoals slijtage, stress of een slaapgebrek. 

Veelvoorkomende vormen van rugpijn zijn: 

Rugpijn gaat meestal na enkele dagen of weken vanzelf over. Blijf bewegen en doe eventueel wat oefeningen om het herstel te versnellen. Heb je na enkele weken nog steeds rugpijn? Dan is het verstandig om de rugpijn te onderzoeken. Lees hier meer over acute, subactue en chronische rugpijn.

De meeste rugpijn is te voorkomen. Probeer je rug sterk te houden door voldoende te bewegen. Wissel vaak van houding en voorkom dat je lang stilzit. Ook als je rugpijn krijgt door iets buiten je invloed, zoals een ongeluk of een aandoening, helpt het meestal om de kracht in je rug te ontwikkelen. Een sterkere rug kan meer aan en vermindert de kans op rugpijn. 

Heb je al een aantal weken last van rugpijn? Dan is het verstandig om een afspraak te plannen met een Rugexpert. Omdat de oorzaak van jouw rugpijn vaak een combinatie van factoren is, wordt het behandelplan op jou als individu afgestemd.