Skip to main content

Rugpijn tijdens zwangerschap

Heb je last van rugpijn tijdens je zwangerschap? In dit blog lees je meer over de mogelijke oorzaak en wat je tegen de rugpijn kan doen.

Rugpijn tijdens zwangerschap
Page content

Lage rugpijn tijdens zwangerschap

Je zwangerschap is meestal een mooie tijd, maar kan wel voor wat ongemak zorgen. Eén van deze ongemakken is lage rugpijn. Door het gewicht van je buik en het veranderen van je houding ontstaat vaak een overbelasting van de rugspieren. Omdat de baarmoeder met banden aan je rug is bevestigd, krijg je een holle rug wanneer jouw buik steeds groter wordt. De kracht die de baarmoeder op uw rug uitoefent, kan zorgen voor de pijn in je onderrug en je liezen. Over het algemeen verdwijnt de rugpijn enige tijd na de zwangerschap gelukkig vanzelf.

Wanneer loop ik risico op rugpijn tijdens mijn zwangerschap?

Alhoewel de meeste vrouwen gelukkig pas in een later stadium van hun zwangerschap last krijgen van rugpijn, kan je vrijwel meteen in de eerste week van je zwangerschapsperiode last krijgen van rugpijn. Het hormoon ‘progesteron’ zorgt ervoor dat de verbindingen tussen de gewrichten losser worden, zo ook tussen het staartbeentje en de heupbeenderen. Normaal gesproken zit hier bijna geen beweging in, maar wanneer je zwanger bent, wordt deze beweeglijkheid iets groter om later jouw kindje de ruimte te geven tijdens de bevalling. Wanneer jouw buik in het tweede en derde trimester zwaarder wordt en je wat achterover leunt om jezelf in evenwicht te houden, wordt de kans op rugpijn steeds groter.

Rugpijn voorkomen tijdens zwangerschap

Wanneer je zwanger bent en rugpijn wil voorkomen, is het belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Neem de tijd voor dingen en pak op tijd je rust wanneer jouw lichaam dit aangeeft. Krijg je alsnog last van rugpijn? Lees hier wat je kunt doen tegen rugpijn tijdens je zwangerschap: 

  • Let goed op je houding: de knieën uit het slot en houd je buik dicht bij je. 
  • Blijf goed op twee benen staan en op twee billen zitten, zodat er een gelijke belasting is; probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk met de benen over elkaar te zitten. 
  • Blijf gedoseerd bewegen en kies een sport of beweging die aansluit bij je behoeften, zoals zwemmen, yoga of een speciale sportklas voor zwangere vrouwen.
  • Voorkom langdurig staan en probeer te zitten wanneer je pijn krijgt.
  • Zorg voor een goede afwikkeling van je voeten tijdens het lopen.
  • Leg je benen regelmatig omhoog.
  • Zorg ervoor dat je een goede stoel hebt waarmee je jouw rug goed ondersteunt.
  • Doe dagelijkse oefeningen om je rugspieren te ontspannen en te mobiliseren 

Oefeningen tijdens de zwangerschap

Onderstaande oefeningen helpen je om rugpijn tijdens je zwangerschap te voorkomen én te verminderen. 

Oefening 1 - Bekken kantelen
Ga op je rug liggen met je knieën gebogen. Druk je rug goed tegen de grond. Kantel vervolgens je bekken voorover zodat je rug hol wordt. Herhaal dit 20 keer.

Oefening 2 - Symmetrie
Ga op je rug liggen met je knieën gebogen. Laat je knieën rustig naar buiten vallen en zet de binnenkant van je voetzolen tegen elkaar. Sluit af en toe even de knieën en neem daarna een ontspannen houding aan. Bouw dit op totdat je het 10 minuten vol kunt houden. Knijp voor het opstaan je billen even een aantal keer samen.

Meer informatie over zwangerschap en rugpijn?

Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn er veel factoren die de rugpijn tijdens je zwangerschap beïnvloeden. Hopelijk heb je iets aan de tips gehad en voorkomt of vermindert het de rugpijn tijdens jouw zwangerschap. 

Blijf je klachten houden, neem dan gerust contact met ons op. Onze collega’s helpen je graag verder zodat jij optimaal van jouw zwangerschap kunt genieten. 

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée