Skip to main content

Rugoefeningen bij spit

Last van spit in je rug? Dan wil je graag snel van de pijn af. Gelukkig verdwijnt spit meestal vanzelf. Om dit proces te versnellen, helpen we je graag met oefeningen tegen spit. Ga aan de slag met onderstaande oefeningen en versnel je herstel.

Spit, lumbago en lage rugpijn
Page content

Voordat je begint met de rugoefeningen

Gebruik tijdens onderstaande oefeningen een fitnessmatje of een andere comfortabele ondergrond. Richt je altijd eerst op het correct uitvoeren van de oefening en daarna pas op het aantal herhalingen. Voer de oefeningen rustig uit zonder te forceren. 

Deze rugoefeningen zijn bedoeld om lichte of kortdurende rugpijn te verminderen. Ervaar je tijdens de oefening matige pijn? Maak je dan geen zorgen; lichte pijn tijdens deze oefening is geen probleem. 

Heb je al langer last van je rug of is de rugpijn ernstig? Neem dan eerst contact met ons op voor advies.

3 rugoefeningen bij spit

Onze Rugexperts hebben drie oefeningen voor je geselecteerd om mee aan de slag te gaan. 

  1. Oefening 1 | Hol-bol oefening
  2. Oefening 2 | Rotatieoefening 
  3. Oefening 3 | McKenzie 1

Oefening 1: Hol-bol oefening 

2 sessies per dag
3 keer 20 herhalingen per sessie

De hol-bol oefening verbetert de bewegelijkheid in je rug en het strekken zorgt voor verlichting van je pijn. Richt je tijdens deze oefening op het hollen van jouw rug. Je kunt deze oefening op de rug, op de knieën of zittend uitvoeren. 

Oefening 2: Rotatie oefening 

2 sessies per dag
3 keer 20 herhalingen per sessie. 

Ook deze oefening verbetert de bewegelijkheid van je rug. De oefening lijkt op de hol-bol oefening, maar je draait nu je romp waardoor de oriëntatie van de oefening net iets anders is. 

Oefening 3: McKenzie 1 

Minimaal 6 volledige sessies per dag
Minimaal 10 herhalingen per sessie 

Met deze oefening verminder je de uitstralende pijn naar je benen. Tijdens deze oefening kan de rugpijn tijdelijk toenemen. Alhoewel de rugpijn tijdelijk toe kan nemen, is het een goed teken als de uitstraling naar je benen afneemt.

Behandeling rugpijn

Bovenstaande oefeningen zijn met zorg geselecteerd door onze Rugexperts. Naast deze oefeningen is het belangrijk om te blijven bewegen. Lichte inspanning zoals wandelen of fietsen kunnen je helpen om sneller te herstellen.

Heb je alle oefeningen al meerdere keren geprobeerd en zoek je meer oefeningen? Kijk ook op onze gratis huiswerkoefeningen. Wil je begeleid aan de slag met jouw rugpijn? Maak dan een afspraak. 

Uitleg-persoonlijk-behandelplan
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée