Wanneer spreken we van Chronische Rugpijn?

De ene rugpijn is de andere niet. Rugpijn kan grofweg worden ingedeeld in acute-, subacute- en chronische rugpijn. Hier een overzicht wanneer wij spreken van welk soort rugpijn.

Acute rugpijn (0 tot 6 weken)

Bij acute rugpijn, waarbij de pijn ineens kan ontstaan, omschrijven mensen het vaak als het ‘in de rug schieten’. Wij als fysiotherapeuten spreken van acute rugpijn als deze niet langer duurt dan 6 weken. Acute rugpijn gaat door natuurlijk herstel vaak vanzelf over. De meest voorkomende oorzaken van acute rugpijn ontstaan door een disbalans in wat het lichaam aankan (belastbaarheid) en hoeveel druk iemand uitvoert op zijn of haar lichaam (belasting). Een spierblessure kan het gevolg hiervan zijn, wat onschuldig is en snel geneest. Na 6 weken gaat 90% van de mensen die acute rugpijn hebben ervaren weer klachtenvrij door het leven.

Acute rugpijn kan ontstaan wanneer:

  • De belasting van de rug hoger is dan de belastbaarheid van de rug;
  • Een te grote belasting bij normale lichamelijke conditie wordt gevraagd;
  • Een normale belasting bij onvoldoende lichamelijke conditie wordt gevraagd;
  • Er onvoldoende conditie van de buik- en rugspieren is;
  • Iemand ‘te weinig’ beweegt;
  • Er een onbewuste stress-spierreactie aanwezig is.

Subacute rugpijn (6 tot 12 weken)

Bij subacute rugpijn is er sprake van rugpijn met een afwijkend beloop. Dat wil zeggen dat de rugpijn niet direct over gaat, zoals bij de acute klacht door het natuurlijke herstel, maar langer aanhoudt. Subacute rugpijn houdt namelijk tussen de 6 tot 12 weken aan. Er is dus sprake van subacute rugpijn wanneer er blijkbaar factoren aanwezig die het herstel van de rug vertragen. Wanneer je klachten blijven terugkomen, is het sterk aan te raden om eens een afspraak te maken bij ons. Je kunt dan voorkomen dat je klachten chronisch worden.

Chronische rugpijn (12 weken of langer)

We spreken van chronische rugpijn als de klachten langer dan 12 weken (3 maanden) in terugkerende perioden aanwezig zijn. De klachtenvrije perioden worden bij chronische rugpijn steeds korter waardoor er uiteindelijk chronische rugpijn ontstaat. In de laatste jaren is steeds meer aangetoond dat gedrag en lichamelijke processen samenhangen en ervoor kunnen zorgen dat acute rugpijn, chronische rugpijn wordt.

Chronische rugpijn heeft een grote impact op het uitvoeren van werk, op de thuissituatie en op het sociale leven. Dat maakt chronische rugpijn zo ernstig. Deze groep ‘chronische rugpijn’ is erg groot: uit de cijfers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft 1 op de 5 volwassenen last van terugkerende rugklachten en dus chronische rugpijn!

Chronische rugpijn kan ontstaan wanneer:

  • Iemand een overmatige spierspanning of hoge lichamelijke stress heeft (bijvoorbeeld het non-stop aanspannen van de schouders);
  • Er sprake is van bewegingsangst (bijvoorbeeld altijd met een holle rug bukken, ook wanneer je iets heel lichts moet oppakken).

Maar ook andere factoren zoals over- en ondergewicht, ongezonde voeding, roken, drinken van alcohol en onregelmatig of te weinig slaap kunnen een rol spelen bij het ontstaan en het telkens terugkeren van rugklachten. 

Fabels rondom chronische rugpijn zijn:

  • Fabel: Belasten van de rug is slecht;
  • Fabel: Pijn is een signaal dat er iets kapot is in het lichaam en daarom bewegen slecht is.

Behandeling chronische rugpijn

Heb je chronische rugpijn? Kijk dan hier of je in aanmerking komt voor een Chronische Indicatie.

Bij Fysius kijken we naar de gehele mens. Zo wordt er niet alleen gekeken naar de klachten, maar ook naar de leefsituatie van de cliënt. Alleen het verhelpen van de klachten is namelijk niet voldoende. Zo kijken we bijvoorbeeld ook altijd hoe een cliënt bepaalde dagelijkse handelingen uitvoert. Want wanneer blijkt dat de cliënt altijd met een verkeerde houding de boodschappen in de auto tilt, blijven de rugklachten een terugkerend probleem. En dat willen we voorkomen.

Met ons wetenschappelijk onderbouwde behandelconcept hebben we de afgelopen jaren al meer dan 120.000 cliënten geholpen met hetzelfde doel: een succesvol en blijvend behandelresultaat.

Last van rugklachten?

Fysius is dé specialist voor rug-, nek- en en bekkenklachten. Blijf niet te lang doorlopen met je klachten en laat een Rugexpert goed naar je rugklachten kijken. Wil je eerst kennismaken met Fysius, vraag dan een Gratis Rugadvies aan. Wil je direct behandeld worden, kies dan voor een intake. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op via 0800-222 22 27. Wij helpen je graag!