Skip to main content

Interview met Paralympisch Rolstoelbasketbalster Julia van der Sprong

Goud op de Paralympische Spelen in Tokio, twee keer wereldkampioen en drie keer Europees kampioen; dat is de indrukwekkende lijst met overwinningen van de 25-jarige Julia van der Sprong.

Julia van der Sprong - Nederland-Duitsland
Page content

Samen met haar team behoort ze tot de wereldwijde topfavoriet en titelverdediger voor de Paralympische Spelen in Parijs. Julia wordt behandeld door Rugexpert Joël Kapelle die haar helpt om de rugpijn, als gevolg van een dwarslaesie, zo beperkt mogelijk te houden. We spraken Julia over haar weg naar dit succes en hoe ze vooruitkijkt naar de spelen in Parijs volgend jaar.

Ontsteking in het ruggenmerg 

Julia was 16 toen ze uit het niets invalide werd. ‘Ik heb altijd geschaatst en gehockeyd. Op mijn 16e kreeg ik een ontsteking in mijn ruggenmerg. Deze ontsteking zorgde uiteindelijk voor een dwarslaesie waardoor ik mijn linkerbeen niet meer kon bewegen. Een nachtmerrie voor iemand die bijna dagelijks sport. Na een revalidatietraject van 20 weken kon ik weer korte stukjes lopen, maar veel meer zat er niet meer in. Schaatsen en hockeyen kon ik dus vergeten. Ik ben een sportieveling en moest daarom op zoek naar iets dat ik nog wel kon.’ 

Talentendag Papendal 

Julia is veerkrachtig en ging al snel op zoek naar een sport die ze kon doen in combinatie met haar fysieke beperking. ‘Papendal is hét Nederlandse trainingscentrum voor topsporters en hier organiseren ze jaarlijks een talentendag. Je kan dan verschillende sporten uitproberen. Hier probeerde ik sporten zoals wheelen, rolstoeltennis en rolstoelbasketbal. Ik grapte bij mijn ouders dat ik mee wilde doen aan de paralympische spelen. Alhoewel rolstoelhockey een logische keuze was, is deze sport niet paralympisch. Omdat ik wel van bal- en teamsporten hou, koos ik uiteindelijk voor rolstoelbasketbal.’

Gouden tijden en een internationale sportcarrière 

Julia bleek talentvol en kon al snel meedoen aan het WK in Hamburg van 2018. ‘Ik werd steeds vaker geselecteerd voor de wedstrijden en het is bijzonder om mee te maken dat we de laatste jaren zo succesvol zijn als team. Dat we in 2020 goud haalden in Tokio, was echt fantastisch, maar legt de lat wel hoog voor Parijs volgend jaar. Desondanks heb ik veel vertrouwen in ons team.' 

'Naast de nationale selectie, kom ik sinds kort uit voor het Londense team ‘East London Phoenix’. In Nederland zijn de clubteams gemengd met mannen en vrouwen. In Groot-Brittannië is er een nationale competitie voor alleen vrouwen en speel je met een kleinere en lichtere bal. Dat maakt het voor mij nog leuker.’ 

Julia van der Sprong - WK Nederland-USA

Constante aandacht voor de rug

Ondanks al dit succes, blijft Julia last houden van haar rug. Daarom is er continue aandacht nodig om de rugpijn te verminderen. ‘Eerst werd ik op Papendal geholpen aan mijn rugpijn. Uiteindelijk bleek dat er meer expertise nodig was en werd ik doorverwezen naar Fysius. Rugexpert Joël Kapelle is nu mijn therapeut. Ik vind het geweldig dat hij zo gemotiveerd is om mijn rugpijn te verminderen. Joël is zelf ook een sportfanaat en dat maakt het extra leuk om samen aan mijn rug te werken. Ik merk echt het verschil ten opzichte van de start van de behandeling.’

Supporter van Julia 

Bij Fysius zijn we fan van Julia. Haar verhaal en doorzettingsvermogen inspireert ons dagelijks in het werk! We zijn er bovendien trots op dat we een zeer bescheiden rol spelen in haar succes en gaan haar natuurlijk volgen tijdens de Paralympische Spelen in Parijs. Wil je Julia ook volgen? De Paralympische Spelen zijn van 29 augustus tot en met 8 september 2024.