Skip to main content

Valpreventie: oorzaken van vallen en tips om vallen te voorkomen

Valpreventie helpt bij het voorkomen van een val. Mocht het toch gebeuren dat je valt, dan helpt valpreventie ook bij het verminderen van de impact van de val. Hieronder lees je onze tips en de oorzaken van vallen.

Man op leeftijd
Page content

Oorzaken van valongevallen bij ouderen

De grootste kans op vallen is overdag tussen 14:00 en 22:00 uur. De meeste valincidenten vinden plaats in de slaapkamer gevolgd door de woonkamer. De activiteit waarbij de meeste mensen vallen is ‘het staan of lopen zonder hulpmiddel’. 

De belangrijkste oorzaken waarom ouderen vallen zijn: 

- Vallen over objecten zoals een tafel of iets anders dat op de grond ligt of staat;
- Vallen door verminderde mobiliteit als gevolg van een ander vorm van letsel of een aandoening;
- Vallen als gevolg van een activiteit zoals traplopen of fietsen. 

Wanneer ouderen vallen, heeft dit vaak grote gevolgen voor hun mobiliteit en zelfredzaamheid. Bovendien verliezen ze het vertrouwen om te bewegen. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat iemand niet meer de deur uit durft met andere nadelige gevolgen zoals eenzaamheid als gevolg.

Valpreventie: 7 tips om vallen te voorkomen

Gelukkig kun je als oudere zelf veel doen om vallen te voorkomen. Door actief aan valpreventie te werken, verlaag je de kans op letsel door vallen en blijf je beter mobiel. 

Tip 1: Blijf actief

Door dagelijks te bewegen zorg je voor sterke spieren en een betere conditie. Dit verlaagde de kans op vallen. Beweeg daarom 30 minuten per dag. Je kunt dit ook opsplitsen in bijvoorbeeld 2x15 minuten. Wandelen, fietsen of tuinieren zijn mooie vormen van beweging om je conditie en spieren te verbeteren en te versterken.  

Tip 2: Zorg dat je huis en tuin veilig is

Zorg ervoor dat er geen snoeren of andere losse spullen, zoals pantoffels of kleedjes, op de grond liggen. Daarnaast raden wij goede verlichting aan in en om het huis. Zeker als je in de nacht naar het toilet moet, is het belangrijk dat je gemakkelijk het looppad naar de wc kunt verlichten. Zorg ook in de tuin voor een veilige omgeving. Ruim bijvoorbeeld na het tuinieren je spullen direct op en laat geen tuingerei achter. 

Tip 3: Laat regelmatig je ogen controleren

Je coördinatie gaat voor een groot deel via je ogen. Als je zicht achteruitgaat vergroot je daarom de kans op vallen. Laat daarom bijvoorbeeld ieder jaar je ogen controleren of ga naar de opticien als je vermoedt dat je zicht achteruit is gegaan.

Tip 4: Draag stevige schoenen

Draag stevige schoenen en zorg ervoor dat je enkels voldoende steun krijgen. Let er ook op dat je veters kort genoeg en goed gestrikt zijn, zodat je hier niet over struikelt.

Tip 5: Lees de bijsluiters van je medicatie

Wees je ervan bewust dat sommige medicatie, zoals slaaptabletten, bloeddrukverlagers en sterke pijnmedicatie, invloed hebben op je alertheid. Dit geldt zeker wanneer je meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. Vraag bij twijfel je huisarts om advies over de medicatie. 

Tip 6: Opstaan uit bed

Na het liggen moet je hart harder pompen om voldoende bloed naar je hoofd te krijgen. Hierdoor zakt je bloeddruk en dit veroorzaakt duizeligheid of een onstabiel gevoel. Als je te snel uit je bed stapt, verhoogt dit het risico om te vallen. Blijf daarom bij het opstaan uit bed altijd eerst even op de rand van je bed zitten om je bloeddruk te stabiliseren. 

Tip 7: Gebruik hulpmiddelen tegen vallen

Er zijn steeds meer hulpmiddelen om vallen te voorkomen. Denk aan een traplift, rollator of speciale muurbeugels voor het toilet en de badkamer. Je fysiotherapeut kan je helpen met een correcte afstelling van hulpmiddelen zoals je rollator of wandelstok. 

Hulp bij valpreventie door je fysiotherapeut

Heb je hulp nodig bij valpreventie? Onze fysiotherapeuten helpen je graag om het vallen tegen te gaan en geven je tips om je kracht te versterken. Zoek een praktijk bij jou in de buurt of maak meteen een afspraak. 

Text image
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Jasper-Konnik
Jasper Konnik