Oorzaken van valongevallen bij ouderen
De grootste kans op vallen gedurende de dag is tussen 14:00 en 22:00 uur, waarbij de meeste valincidenten in de slaapkamer voorkomen. De woonkamer staat op plek 2 (denk aan vloerkleden, tafeltjes en dingen die op de grond kunnen liggen). De activiteit waarbij de meeste mensen zijn gevallen is ‘het staan of lopen zonder hulpmiddel’.
Gevolgen van vallen bij ouderen
Wanneer ouderen vallen, kan dit grote gevolgen voor ze hebben, zoals:
- Beperkte mobiliteit;
- Zelfredzaamheid verliezen;
- Angst om weer te vallen.
Bovenstaande punten kunnen er op hun beurt weer voor zorgen dat iemand niet meer de deur uit durft, wat kan leiden tot eenzaamheid.
Valpreventie: Hoe kun je zelf het vallen voorkomen?
Hieronder geef ik je graag een aantal tips om vallen zoveel mogelijk te voorkomen.
Blijf actief
Door bijvoorbeeld dagelijks te wandelen of te fietsen zorg je voor sterke spieren en een goede conditie, wat de kans op vallen verkleint. Het advies luidt om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Dit kun je ook opsplitsen in bijvoorbeeld 2x 15 minuten.
Zorg dat je huis en tuin veilig is
Zorg ervoor dat er geen snoeren of andere losse spullen, zoals pantoffels of kleedjes, op de grond liggen. Daarnaast raden wij goede verlichting aan in en om het huis. Zeker als je in de nacht naar het toilet moet, is het belangrijk dat je gemakkelijk het looppad naar de wc kunt verlichten. Zorg ook in de tuin voor een veilige omgeving. Ruim bijvoorbeeld na het tuinieren je spullen direct op en laat geen tuingerei achter.
Laat regelmatig je ogen controleren
Wanneer je ogen achteruit zijn gegaan, heb je geen optimaal zicht en vergroot je hiermee de kans op vallen. Laat daarom met enige regelmaat je ogen controleren.
Draag stevige schoenen
Stevige schoenen zorgen ervoor dat de enkels voldoende steun krijgen. Let er ook op dat je veters niet te lang en altijd goed gestrikt zijn, zodat je hier niet over kunt struikelen.
Medicatie
Wees je ervan bewust dat sommige medicatie, zoals slaaptabletten, bloeddrukverlagers en sterke pijnmedicatie, invloed kunnen hebben op je alertheid. Dit geldt zeker wanneer je meerdere medicijnen tegelijk gebruikt.
Opstaan uit bed
Wanneer je uit bed stapt, zakt uw bloeddruk vaak even naar beneden. Dit komt omdat nadat je gelegen hebt, het hart weer harder moet pompen om voldoende bloed naar je hoofd te krijgen. Het zakken van je bloeddruk kan wat duizeligheidsklachten en/of een onstabiel gevoel geven. En dat vergroot de kans op vallen. Blijf daarom bij het opstaan uit bed altijd eerst even op de rand van het bed zitten om je bloeddruk te stabiliseren.
Hulpmiddelen
Heb je een hulpmiddel zoals een rollator of stok? Zorg er dan voor dat je het hulpmiddel veilig gebruikt door het goed te laten afstellen door de ergotherapeut of fysiotherapeut.