Skip to main content

Tabletnek? Voorkom pijnklachten door je tablet of smartphone.

Een tabletnek ontstaat wanneer je lang naar beneden op je tablet of smartphone kijkt. Door het gewicht van je hoofd komt er druk te staan op je nek.

Tabletnek
Page content

De tabletnek

Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken. Om rug-, nek-, en bekkenpijn te voorkomen, is het belangrijk dat je tijdens het gebruik van je tablet of smartphone op je houding let. Vooral bij kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar zie je bij Fysius een toename in lichamelijke klachten; circa 40% van deze groep heeft weleens last van nekpijn. Ook volwassenen ervaren steeds vaker nekpijn en andere klachten door het smartphone- en tabletgebruik. Gelukkig kun je veel doen om een tabletnek te voorkomen; de oorzaak is immers bekend.

Oorzaken tabletnek

Wist je dat je hoofd ongeveer 5 kilo weegt? Ondanks dat dit best zwaar is, kunnen je nek en je lichaam dit normaal gesproken zonder moeite dragen. Veel mensen buigen hun hoofd ver naar voren als ze op een tablet of telefoon kijken. Hierdoor kijk je in een onnatuurlijke kijkhoek. Als je in een kijkhoek van 45 graden naar beneden kijkt is de draaglast circa 22 in plaats van 5 kilo. Je hoofd trekt dan aan je nekspieren en dat zorgt voor nekpijn.

Symptomen tabletnek

Bij het woord ‘tabletnek’ denk je misschien dat een verkeerde houding bij tablet- of smartphonegebruik alleen nekpijn veroorzaakt. Toch ontstaan er veel meer pijnklachten door deze houding.

Dit zijn de bekendste symptomen van een tabletnek:

- Uitstralende rugpijn;
- Pijn in één of beide armen of schouders;
- Last van de ogen;
- Uitstralende hoofdpijn.

Nekpijn bij kinderen

Omdat kinderen nog in de groei zijn, is de houding extra schadelijk voor kinderen. Alhoewel dit gelukkig nog zeldzaam is, kunnen kinderen bij extreem tablet- of smartphone een ‘bochel’ ter hoogte van de nek ontwikkelen. Gebruiken je kinderen de tablet of telefoon? Houd dan de zithouding van je kinderen in de gaten en laat ze af en toe van houding veranderen. Beperk daarnaast de schermtijd tot maximaal een halfuur achtereen.

Tabletnek voorkomen

Je voorkomt een tabletnek door de juiste houding aan te nemen. Maar wat is de juiste houding? Onderstaande tips helpen verminderen het risico op een tabletnek: 

  • Wissel je houding af; beweging tussendoor helpt om een tabletnek te voorkomen. 
  • Beweeg je smartphone of tablet naar je hoofd toe in plaats van andersom
  • Gebruik een speciaal toetsenbord en een tablethouder voor je tablet en positioneer de tablet op ooghoogte. 
  • Beperk de schermtijd op je tablet of telefoon 
  • Gebruik voor langere klussen of taken je computer
  • Als je het prettig vindt om je tablet op schoot te houden, trek je knieën dan omhoog of leg een kussen onder je tablet. Dat zorgt ervoor dat je beeldscherm hoger en dichterbij je gezicht komt.

Behandeling van een tabletnek

Heb je het idee dat de pijnklachten als gevolg van een tabletnek lang aanhouden? Dan is het verstandig om je pijnklachten serieus te nemen. Onze Rugexperts helpen je met het behandelen van de klachten, maar geven je ook advies over het voorkomen van een tabletnek in de toekomst. 

samen-werken-gezonde-rug