Skip to main content

Tabletnek? Voorkom pijnklachten door je tablet of smartphone.

Een tabletnek ontstaat wanneer je lang naar beneden op je tablet of smartphone kijkt. Door het gewicht van je hoofd komt er veel druk te staan op je nek. Doordat we steeds meer op onze smartphones en tablet kijken, zijn er steeds meer mensen die last krijgen van een tabletnek.

Tabletnek
Page content

De tabletnek

Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken. Logisch, want deze ‘broekzakcomputer’ heeft tal van functies die superhandig zijn. Desondanks is het belangrijk dat je tablets en smatphones op de juiste manier gebruikt om nek-, rug- en andere pijnklachten te voorkomen. Vooral bij kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar zien we bij Fysius een toename in lichamelijke klachten. Officiële cijfers onderstrepen dit, want circa 40% van deze groep heeft weleens last van nekpijn. Ook volwassenen ervaren steeds vaker nekpijn en andere klachten door het smartphone- en tabletgebruik. Gelukkig kun je veel doen om een tabletnek te voorkomen; de oorzaak is immers bekend.

Oorzaken tabletnek

Hoe ontstaat de tabletnek? Veel mensen buigen hun hoofd ver naar voren als ze op een tablet of telefoon kijken. Je legt je telefoon of tablet bijvoorbeeld op je bureau of op je schoot. Hierdoor kijk je in een onnatuurlijke kijkhoek. Je hoofd trekt dan aan je nekspieren en dat zorgt voor nekklachten. Wist je dat je hoofd ongeveer 5 kilo weegt? Ondanks dat dit best zwaar is, kunnen je nek en je lichaam dit gewicht goed dragen. Het wordt pas echt een probleem als je de nek buigt in een hoek van 45 graden. In dat geval is de draaglast voor je nek gelijk aan circa 22 kilo in plaats van 5!

Symptomen tabletnek

Bij het woord ‘tabletnek’ denk je misschien dat een verkeerde houding bij tablet- of smartphonegebruik alleen nekpijn veroorzaakt. Toch ontstaan er veel meer pijnklachten door deze houding, zoals:  

 • Nekpijn
 • Rugpijn
 • Pijn in één of beide armen of schouders
 • Last van de ogen
 • Hoofdpijn
   

Nekpijn bij kinderen

Een verkeerde houding is extra schadelijk voor kinderen. In het ergste geval kunnen kinderen een zogenaamde ‘bochel’ ter hoogte van de nek ontwikkelen. Juist omdat kinderen nog in de groei zijn, is een goede houding zo belangrijk. Gebruiken je kinderen de tablet of telefoon? Houd dan de zithouding van je kinderen in de gaten en laat ze af en toe van houding veranderen. Beperk daarnaast de schermtijd tot maximaal een halfuur achtereen.

Tabletnek voorkomen

Je voorkomt een tabletnek door de juiste houding aan te nemen. Maar wat is de juiste houding? Onderstaande tips helpen verminderen het risico op een tabletnek: 

 • Wissel je houding af; beweging tussendoor helpt om een tabletnek te voorkomen. 
 • Beweeg je smartphone of tablet naar je hoofd toe in plaats van andersom
 • Gebruik een speciaal toetsenbord en een tablethouder voor je tablet en positioneer de tablet op ooghoogte. 
 • Beperk de schermtijd op je tablet of telefoon 
 • Gebruik voor langere klussen of taken je computer
 • Als je het prettig vindt om je tablet op schoot te houden, trek je knieën dan omhoog of leg een kussen onder je tablet. Dat zorgt ervoor dat je beeldscherm hoger en dichterbij je gezicht komt.
   

Behandeling van een tabletnek

Heb je het idee dat de pijnklachten als gevolg van een tabletnek lang aanhouden? Dan is het verstandig om je pijnklachten serieus te nemen. Onze Rugexperts helpen je met het behandelen van de klachten, maar geven je ook advies over het voorkomen van een tabletnek in de toekomst.