Skip to main content

Hoofdpijn en nekpijn

Heb je last van hoofdpijn en nekpijn? Grote kans dat je hoofdpijn zorgt voor nekpijn. Je lost in dit geval beide pijnklachten op door je nekpijn aan te pakken. Lees meer over de oorzaak en wat je ertegen kunt doen.

Nekpijn
Page content

Hoe ontstaat hoofdpijn door nekpijn?

Hoofdpijn door nekpijn ontstaat meestal doordat je nekspieren gespannen zijn. Stijfheid gaat gelukkig meestal snel over. De stijfheid straalt door in je hoofd. De oorzaak ligt dus duidelijk in je nek en dit is ook precies de plek waar je de pijnklachten kunt aanpakken. De mogelijke oorzaken van hoofdpijn door nekpijn zijn: 

- Lang in een verkeerde werkhouding zitten;
- Weinig bewegen;
- Overgevoeligheid voor licht en/of geluid;
- Stress, overspannenheid of negatieve emoties.

Wat te doen tegen cervicogene hoofdpijn

Je wil zo snel mogelijk van je pijnklachten af. Gelukkig verdwijnen de pijnklachten meestal vanzelf na enkele dagen. Zoek eerst de pijnoorzaak zodat je weet waar jouw pijn vandaan komt. Is iets structureels als een verkeerde werkhouding of langdurige stress de oorzaak? Pak de oorzaak dan bij de kern aan. Overleg het bijvoorbeeld met je werkgever of met je omgeving en vraag hulp bij het zoeken naar een oplossing. 

Oefeningen tegen cervicogene hoofdpijn

Onderstaande oefeningen kunnen je helpen om bij kortdurende hoofd- en rugpijn de pijn iets te verlichten. Meestal voelt het strekken en rekken van je nek prettig aan. Doe deze oefeningen niet als je veel pijn ervaart.  

Let op: heb je langdurige rugpijn en ben je onder behandeling bij Fysius? Overleg dan met je Rugexpert of onderstaande oefeningen geschikt zijn voor jouw situatie.

Nekpijn vanuit het hoofd

Het is ook mogelijk dat de hoofdpijn zorgt voor nekpijn. Met name spanningshoofdpijn kan zorgen voor nekpijn. De stress en spanning zorgt er dan voor dat de nekpijn verergert.

Behandeling van nek- en hoofdpijn

Wil je jouw hoofd- en nekpijn laten behandelen? Fysius is gespecialiseerd in nekpijn en heeft hiermee de kennis in huis om jou op de best mogelijke manier te helpen.

samen-werken-gezonde-rug