Skip to main content

Rugpijn en slapen: hoe slaap jouw rugpijn beïnvloedt

We slapen gemiddeld 1/3e van ons leven. Slaap zorgt ervoor dat je fysiek en mentaal herstelt na een werkdag. Maar wist je dat ook slaap rugpijn kan voorkomen en tegelijkertijd juist kan veroorzaken? Goed slapen is daarom essentieel bij het tegengaan van rugpijn.

slapen-wakker-worden-zonder-rugpijn
Page content

Waarom slapen wij eigenlijk?

Het belangrijkste doel van slapen is cognitief, emotioneel en lichamelijk herstellen. Door een goede nachtrust zijn we beter in staat om informatie op te nemen en te verwerken. Daarnaast kun je met een goede nachtrust beter relativeren en met emoties omgaan. Je lichaam krijgt de kans om uit te rusten en te herstellen van de inspanningen die je overdag levert. Zo start je jouw dag weer fris en energiek. Slaap je slecht? Dan kan dit overdag je rugpijn veroorzaken of verergeren. 

Slaap je goed en in een goede houding? Dan betekent dit voor je rug dat: 

 • Je tussenwervelschijven zich beter herstellen
 • Je spieren zich beter herstellen 
 • Je rug minder vermoeid is

 

In de nacht rugpijn en overdag niet

Heb je in de nacht last van rugpijn, maar overdag niet? Onderzoek dan je slaaphouding en je matras. Als je rugpijn krijgt tijdens het slapen, dan kan het hieraan liggen: 

 1. Slecht matras
 2. Een oud matras (een kwaliteitsmatras gaat ongeveer 10 jaar mee)
 3. Verkeerde slaaphouding 
 4. Koude rug

 

Wat is het beste matras tegen rugpijn?

Een goed matras is hard genoeg om ondersteuning te bieden aan je rug, maar zacht genoeg zodat je schouders en heupen deels wegzakken in het matras. Een te hard matras zorgt ervoor dat je ruggenwervel tussen je schouders en je heupen wegzakt. Dit zorgt voor een ‘touwbrugeffect’ waardoor je rugpijn kunt krijgen. Een te zacht matras geeft daarentegen te veel mee waardoor je gehele lichaam eigenlijk in een kuil ligt. Dit lijkt een beetje op het effect wanneer je in een hangmat ligt en wordt daarom ook wel een hangmateffect genoemd. Je voelt het al aankomen, het beste matras is een matras dat zich vormt naar je lichaam en zorgt dat je in een goede rechte houding ligt. 

Tip: heb je het vermoeden dat jouw rugpijn ontstaat door een slecht of oud matras en wil je gratis slaapadvies van een Rugexpert? Bezoek één van de Fysius-Auping events bij jou in de buurt.  

De beste slaaphouding voor je rug

Eigenlijk is er geen ‘beste slaaphouding’ voor je rug. Iedereen heeft namelijk een andere voorkeur als het gaat om slaaphouding. Hieronder vind je advies per slaaphouding: 

De zijligger

Jij bent waarschijnlijk een zijligger. Die kans is simpelweg het grootst omdat circa 75% van de mensen op hun zij slaapt. Voor je rug is de zijligging een fijne houding, mits je een goed matras en kussen hebt. Het matras moet, zoals we hierboven al genoemd hebben, de vormen van je lichaam ondersteunen. Een kussen is belangrijk om je nek voldoende te ondersteunen. 

Lig je graag in de foetushouding met je benen verder dan 90 graden opgetrokken? Dan is vaak ook je bovenrug gebold, wat rugpijn kan veroorzaken. Probeer jezelf daarom aan te leren om je benen meer naar beneden te houden. 

De rugslaper 

Ben je rugslaper? Dan maak je optimaal gebruik van je matras. Al jouw kilo’s worden namelijk optimaal verspreid over het matras. Net als voor de buik- of zijslaper is het belangrijk om een goed matras en kussen te kiezen. 

Let op: ga je op je rug slapen? Overleg dit dan eerst even met je partner. Op je rug slapen vergroot namelijk de kans dat je gaat snurken doordat je huig en tong sneller tegen je gehemelte aankomt.

De buikslaper

Ben je een buikslaper? Overweeg dan deze houding aan te passen. In de buikslaaphouding zijn de nekwervels en nekspieren namelijk de gehele nacht gedraaid naar links of rechts en herstellen daardoor minder goed. Slaap je graag op je buik? Dan raden we je aan om deze houding te veranderen. Heb je altijd al op deze manier geslapen en vind je het lastig om je houding aan te passen? Overweeg dan in ieder geval een speciaal buikslaapkussen of gebruik geen kussen. Dit vermindert de druk op je nek. 

Tenslotte: een goede slaaphouding voor je rug betekent vooral dat je tussenwervelschijven en spieren ontspannen en zich goed kunnen herstellen. Ook een schouder die wegdraait, een heup die doordraait of een been die te ver opgetrokken is kunnen oorzaken van slecht herstel in de nacht zijn.

 

Hoe slaap ik beter? 

Naast een advies over je matras en lighouding zijn er ook algemene tips om je slaap te verbeteren. Dit voorkomt en vermindert rugpijn, maar heeft nog veel meer voordelen. Je voelt onder andere fysiek en mentaal fitter, je presteert beter op je werk, studie of tijdens het sporten en je bent weerbaarder tegen negatieve emoties en stress. Tips om je slaap te verbeteren: 

 • Zorg voor ritme en probeer iedere dag ongeveer rond hetzelfde tijdstip op te staan en te gaan slapen.
 • Kijk een uur voordat je naar bed gaat geen TV meer en vermijd ook andere beeldschermen zoals van je mobiele telefoon. Die laatste is best lastig. 
 • Beweeg minimaal 30 minuten per dag en doe dit in de ochtend, middag of vroeg in de avond. Hiermee heb je “twee vliegen in één klap” want op de juiste manier bewegen of sporten is ook goed om rugpijn te voorkomen. 

  Let op: vlak voor het slapen intensief sporten kan je nachtrust verstoren.  

Meer tips over een goede nachtrust? In dit artikel van Thuisarts.nl vind je handige informatie om je nachtrust te verbeteren.

 

Rugpijn door of tijdens het slapen? Wij helpen je graag. 

Wil je jouw rugpijn laten behandelen? Onze Rugexperts ondersteunen je met rugoefeningen om rugpijn te voorkomen en te verminderen, maar adviseren je ook graag over een betere slaaphouding. Zoals eerder in dit artikel kun je ook gebruikmaken van een gratis slaapadvies in samenwerking met Auping.