Skip to main content

Rugpijn en slapen: hoe slaap jouw rugpijn beïnvloedt

Wist je dat we gemiddeld 1/3e van ons leven slapen? Slaap zorgt dat je fysiek en mentaal herstelt na de dag. Goed slapen is daarom essentieel bij het tegengaan van rugpijn.

slapen-wakker-worden-zonder-rugpijn
Page content

Waarom slapen wij eigenlijk?

Slapen heeft als doel om cognitief, emotioneel en lichamelijk te herstellen. Door een goede nachtrust zijn we beter in staat om informatie op te nemen en te verwerken. Daarnaast kun je met een goede nachtrust beter relativeren en met emoties omgaan. Door slaap start je jouw dag weer fris en energiek. Slaap je slecht? Dan kan dit het herstelvermogen van je rug verminderen. 

Rugpijn tijdens het slapen

Heb je tijdens het slapen last van rugpijn? Dan kan dit letterlijk voor slapeloze nachten zorgen. Onderzoek daarom je slaaphouding en matras. Hieronder staan de belangrijkste oorzaken van rugpijn tijdens het slapen: 

- Een slecht of oud matras (een kwaliteitsmatras gaat ongeveer 10 jaar mee);
- Slaaphouding;
- Koude rug.

Wat is het beste matras tegen rugpijn?

Een goed matras is hard genoeg om ondersteuning te bieden aan je rug. Tegelijkertijd moeten je schouders en heupen deels wegzakken in het matras. Een te hard matras zorgt ervoor dat je ruggenwervel tussen je schouders en je heupen wegzakt. Dit zorgt voor een ‘touwbrugeffect’ waardoor je rugpijn kunt krijgen. Een te zacht matras geeft daarentegen te veel mee waardoor je gehele lichaam eigenlijk in een kuil ligt. Een goed matras vormt zich naar je lichaam en zorgt dat je in een goede rechte houding ligt. 

Tip: heb je het vermoeden dat jouw rugpijn ontstaat door een slecht of oud matras? Onze Rugexperts helpen je graag tijdens één van de Fysius-Auping events. Je krijgt hier vrijblijvend advies over jouw slaaphouding. 

De beste slaaphouding voor je rug

Eigenlijk is er geen ‘beste slaaphouding’ voor je rug. Iedereen heeft namelijk een andere voorkeur als het gaat om slaaphouding. Heb je geen rugpijn tijdens of na het slapen? Maak je dan geen zorgen over rugpijn. 

Hieronder vind je een slaapadvies per type slaper: 

Slaaptype 1: De zijligger

Grote kans dat jij een zijligger bent. Circa 75% van de mensen slaapt namelijk op hun zij. Voor je rug is de zijligging een fijne houding, mits je een goed matras en kussen hebt. Het matras moet, zoals we hierboven al genoemd hebben, de vormen van je lichaam ondersteunen. Een kussen is belangrijk om je nek voldoende te ondersteunen. 

Lig je graag in de foetushouding met je benen verder dan 90 graden opgetrokken? Dan is vaak ook je bovenrug gebold, wat rugpijn kan veroorzaken. Probeer jezelf daarom aan te leren om je benen meer naar beneden te houden. 

Slaaptype 2: De rugslaper 

Ben je rugslaper? Dan maak je optimaal gebruik van je matras. Al jouw kilo’s worden namelijk optimaal verspreid over het matras. Net als voor de buik- of zijslaper is het belangrijk om een goed matras en kussen te kiezen. 

Let op: ga je op je rug slapen? Overleg dit dan eerst even met je partner. Op je rug slapen vergroot namelijk de kans dat je gaat snurken doordat je huig en tong sneller tegen je gehemelte aankomt.

Slaaptype 3: De buikslaper

Ben je een buikslaper? Overweeg dan deze houding aan te passen. In de buikslaaphouding zijn de nekwervels en nekspieren namelijk de gehele nacht gedraaid naar links of rechts en herstellen daardoor minder goed. Slaap je graag op je buik? Dan raden we je aan om deze houding te veranderen. Heb je altijd al op deze manier geslapen en vind je het lastig om je houding aan te passen? Overweeg dan in ieder geval een speciaal buikslaapkussen of gebruik geen kussen. Dit vermindert de druk op je nek. 

Tenslotte: een goede slaaphouding voor je rug betekent vooral dat je tussenwervelschijven en spieren ontspannen en zich goed kunnen herstellen. Ook een schouder die wegdraait, een heup die doordraait of een been die te ver opgetrokken is kunnen oorzaken van slecht herstel in de nacht zijn.

Hoe slaap ik beter? 

Naast een advies over je matras en lighouding zijn er ook algemene tips om je slaap te verbeteren. Dit voorkomt en vermindert rugpijn, maar heeft nog veel meer voordelen. Je voelt onder andere fysiek en mentaal fitter, je presteert beter op je werk, studie of tijdens het sporten en je bent weerbaarder tegen negatieve emoties en stress. Tips om je slaap te verbeteren: 

  • Zorg voor ritme en probeer iedere dag ongeveer rond hetzelfde tijdstip op te staan en te gaan slapen.
  • Kijk een uur voordat je naar bed gaat geen TV meer en vermijd ook andere beeldschermen zoals van je mobiele telefoon. Die laatste is best lastig. 
  • Beweeg minimaal 30 minuten per dag en doe dit in de ochtend, middag of vroeg in de avond. Hiermee heb je “twee vliegen in één klap” want op de juiste manier bewegen of sporten is ook goed om rugpijn te voorkomen. 

    Let op: vlak voor het slapen intensief sporten kan je nachtrust verstoren. Rustig bewegen is daarentegen geen probleem en juist aan te raden.

Meer tips over een goede nachtrust? In dit artikel van Thuisarts.nl vind je handige informatie om je nachtrust te verbeteren.

Rugpijn door of tijdens het slapen? Wij helpen je graag. 

Wil je jouw rugpijn laten behandelen? Onze Rugexperts ondersteunen je met rugoefeningen om rugpijn te voorkomen en te verminderen, maar adviseren je ook graag over een betere slaaphouding. Zoals eerder in dit artikel kun je ook gebruikmaken van een gratis slaapadvies in samenwerking met Auping. 

Goed slapen zonder rugpijn