Skip to main content

Hoeveel mensen hebben last van rug- of nekpijn?

Meer dan 1 op de 5 Nederlanders ervaart rug- of nekpijn. Volgens cijfers van het RIVM blijkt dat bijna 1,1 miljoen vrouwen en meer dan 900.000 mannen met rug- of nekklachten bij de huisarts bekend zijn (RIVM, 2022).

rug-behandeling-fysiotherapie
Page content

Veelvoorkomende rug- en nekpijn

Over het algemeen hebben vrouwen in alle leeftijdscategorieën vaker last van rug- of nekpijn dan mannen. De rugpijn die een huisarts het vaakste ziet bij mensen is een lage rugpijn zonder uitstraling. Onder de noemer specifieke rugklachten, komt een hernia het meeste voor.

Een belangrijk gegeven is dat het aantal klachten toeneemt naarmate de leeftijd stijgt. Zo heeft de doelgroep van 85 jaar of ouder relatief het vaakst last van rug- of nekpijn. 

Preventief omgaan met rug- of nekpijn

Iedere rug- of nekpijn is uniek. Graag geven wij enkele handige preventietips die jou helpen bij het voorkomen van terugkerende rug- en nekpijn:

  1. Beweeg voldoende en wissel houdingen regelmatig af;
  2. Blijf je oefeningen ook doen als je geen rugpijn meer ervaart;
  3. Neem voldoende rust;
  4. Let op je lichaamshouding; 
  5. Vermijd stress en andere factoren die jouw klachten verergeren.

Is meer bewegen de juiste oplossing tegen rug- en nekpijn? 

Het korte antwoord is ja. Meer bewegen zorgt op meerdere fronten voor het voorkomen en herstellen van rug- en nekpijn. Het is bewezen dat sporten en bewegen kan helpen bij rug-en nekpijn. Daarnaast helpt het ook voor een betere nachtrust, minder stress en het helpt tegen depressieve gevoelens. Dit helpt indirect om rug- en nekpijn te voorkomen. Het is altijd aan te raden om je lichaam en je spieren op meerdere plekken te belasten en te versterken. Enkelzijdige belasting kan namelijk ook pijnklachten veroorzaken. 

Rugpijn vermijden

Er bestaan veel mogelijke veroorzakers van rug- en nekpijn. Denk hierbij aan het verouderingsproces of je beroep. Een stratenmaker of iemand die 40 uur in de week achter een bureau zit kan hierdoor rug- en nekpijn krijgen. 

Tegenwoordig zitten we steeds vaker en langer. We kijken langer op onze mobiele telefoon en zitten soms uren in gebogen houdingen. Herken je jezelf hierin? Dan is het raadzaam om hieraan te werken en het vele zitten af te wisselen met een verfrissende wandeling. 

Behandeling van je rug- en nekpijn 

Heb je last van rug- of nekpijn? Dan is er gelukkig veel tegen je pijn te doen. Simpelweg meer bewegen, beter op je houding letten en een goede lichamelijke rust kan al een groot verschil zijn. Soms is er meer nodig dan dit alleen. Fysius is gespecialiseerd in nek-, rug-, en bekkenpijn. Kijk meteen welke praktijken er bij jou in de buurt zijn of plan gelijk een afspraak met één van onze Rugexperts. 

samen-werken-gezonde-rug
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Jasper-Konnik
Jasper Konnik