Skip to main content

Twee miljoen mensen hebben rug- of nekklachten

Nederland telt naar schatting zo'n 2 miljoen mensen met rug- of nekpijn. Volgens cijfers van het RIVM blijkt dat ruim 1,1 miljoen vrouwen en bijna 900.000 mannen met rug- of nekklachten bij de huisarts bekend zijn.

rug-behandeling-fysiotherapie
Page content

De meest voorkomende rugklacht

Over het algemeen hebben vrouwen in alle leeftijdscategorieƫn vaker last van rug- of nekklachten dan mannen. De rugklacht die een huisarts het vaakste ziet bij mensen is een lage rugpijn zonder uitstraling. Wanneer het gaat om specifieke rugklachten, dan komen de klachten bij een hernia het meeste voor.

Een belangrijk gegeven is dat het aantal klachten toeneemt naarmate de leeftijd stijgt. Zo heeft de doelgroep van 85 jaar of ouder relatief het vaakst last van rugpijn of nekklachten.

Preventief omgaan met rug- of nekpijn

Iedere rug- of nekklacht heeft weer een andere oorzaak en juist daarom is het belangrijk dat er een gespecialiseerde fysiotherapeut met je meedenkt. Graag geven wij enkele handige preventieve tips die jou kunnen helpen bij het voorkomen van terugkerende rug- en nekklachten.

  • Beweeg voldoende (en wissel houdingen regelmatig af)
  • Heb je oefeningen? Blijf deze doen, ook wanneer je geen rugpijn meer ervaart
  • Neem voldoende rust (op tijd naar bed = sta opgewekt op)
  • Let op je lichaamshouding (tijdens zitten, tillen, lopen, etc.)
  • Vermijd of werk aan stress en andere factoren die jouw klachten verergeren

Dus meer bewegen?

Maar dan wel in alle richtingen waarin je kunt bewegen. Ga bijvoorbeeld niet alleen wandelen of naar de sportschool, maar zoek een combinatie op van verschillende activiteiten.

Rugpijn vermijden

Rugpijn is vaak niet te vermijden. Er bestaan veel mogelijke oorzaken welke de pijn in jouw rug kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan het verouderingsproces (slijtage), je beroep (bijvoorbeeld een stratenmaker of 40 uur per week achter je bureau).

Mensen gaan over het algemeen steeds vaker (en langer) zitten. Wij zien het denk ik allemaal in onze omgeving: mensen die zich niet kunnen ontdoen van hun mobiele telefoon, meer aan het appen zijn dan sporten in de sportschool, uren achtereen in gebogen houdingen zitten. Herken je jezelf hierin?

Zelfinzicht of hulp bij rugpijn

Een goede fysiotherapeutische aanpak is naast dat het de erkende methode om rug- en nekklachten effectief te behandelen is, ook een stukje advies zodat je leert om te gaan met je lichaam. Wanneer je jezelf kunt corrigeren en kunt aangeven waarom je rugklachten ervaart heb je kans om rugklachten te voorkomen.

Huisartsen geven voornamelijk aan mensen met rug- of nekklachten het advies om in beweging te blijven en door te gaan met dagelijkse activiteiten. Ook je werk valt hieronder. Maar soms is je werk(houding) een oorzaak van het in stand houden van je klachten. Een stukje advies van een gespecialiseerde fysiotherapeut in lichaamshouding, rug, nek- en bekkenklachten kan al enorm veel helpen op korte termijn.

Is Fysius wat voor mij?

Fysius heeft als doel haar cliĆ«nten zo goed als mogelijk te laten inzien waar de klachten vandaan komen zodat zij hier preventief mee om kunnen gaan en recidieven kunnen voorkomen. Zo doe je tijdens het behandeltraject gelijk een stukje kennis op over je eigen lichaam en begrijp je waarom je klachten kunnen verergeren en verminderen. Heel waardevol toch?! šŸ’Ŗ