StrongmanRun en StrongSisterRun zonder rugpijn!

Tijdens het StrongmanRunweekend op 2 en 3 september 2017 stond ik samen met mijn Fysius-collega’s voor jou klaar. Deelnemers kwamen langs en ontvingen gratis advies, werden gemasseerd en ingetaped!

Sinds 2012 is Fysius official partner van de StrongmanRun. De afgelopen jaren heb ik gezien waar veel deelnemers tegenaan lopen. Daarom geef ik de runners graag enkele last minute tips en oefeningen om te finishen zonder rugpijn!

Gratis (online) Rugadvies!

Is jouw rug klaar om straks de StrongmanRun of StrongSisterRun te lopen? Maak nu vrijblijvend een afspraak voor een gratis (online) Rugadvies om te kijken hoe het met jouw rug gesteld is. Onze Rugexperts geven u graag last minute tips en adviezen, waar je rekening mee kunt houden tijdens de run!

Intapen voor de run

Het intapen kan voor deelnemers met rugklachten, maar ook voor veel deelnemers met andere klachten een uitkomst zijn. Op deze manier zijn jouw spieren en gewrichten tijdens de run voldoende ondersteund. Kom daarom voor de StrongSisterRun of StrongmanRun gerust langs bij mij of mijn collega’s bij het Fysius Team om je gratis te laten adviseren en in te tapen!

Warming-up voor een obstaclerun

Het is misschien een open deur, maar vergeet de warming-up niet. Bij een obstaclerun zoals de StrongmanRun of StrongSisterRun is het belangrijk om jouw lichaam goed voor te bereiden op de vele hindernissen die je in het parcours zult tegenkomen. De volgende twee oefeningen helpen bij het losser maken van de rug:

Oefening 1
Ga rechtop staan met de billen tegen een tafel. Buig vervolgens vanuit je lage rug langzaam een stukje achterover en kom langzaam weer terug. Zorg ervoor dat je billen goed tegen de tafel aan blijven. Geen tafel in de buurt? Zet dan de handen net boven de billen op het bekken en doe dezelfde oefening. Herhaal dit 5 keer.

Oefening 2
Ga rechtop staan en buig je rug langzaam naar voren (dit is het afrollen van de rug) zodat je handen richting de enkels reiken. Zorg ervoor dat de rug een mooie bolling maakt en niet kaarsrecht blijft. Het is belangrijk dat je de oefening in een vloeiende beweging doet. Je hoeft dus geen verende of krachtige beweging te maken om verder te komen. Herhaal dit 5 keer.
Oefening 2 kun je uitbreiden door afwisselend met je handen naar je linker- en rechterenkel te reiken.

Let op! Bij deze oefeningen mag je geen pijn ervaren. Is dit wel het geval, dan is het verstandig om je professioneel te laten adviseren. Ook hiervoor kun je terecht bij het Fysius Team op het start/finish-terrein (Evenementenweide Nijverdal) tijdens het StrongmanRunweekend.

Wat moet ik eten bij deelname aan een obstaclerun?

  • Voedingtips VOOR de run

    Voeding is van groot belang zodat je over voldoende energie beschikt om uw run tot een goed einde te brengen. Ook kan de juiste voeding je helpen bij het herstellen na een grote inspanning. Zorg ervoor dat je 3 à 4 uur van tevoren goed eet. 
    Eet kort voor de run nog wat snellere suikers, zoals een banaan. Ook drinken is heel belangrijk. Drink de dagen voorafgaande aan de run een ruime hoeveelheid water van ongeveer 2 liter per dag. Direct voor de run is het niet verstandig om veel te drinken, omdat het water dan niet voldoende tijd heeft om opgenomen te worden door je lichaam. Tijdens de run kun je het beste af en toe kleine slokjes water drinken. Dit is verstandig, want bij vochtgebrek presteer je al snel al 10% minder! Je krijgt tijdens jouw run voldoende mogelijkheden om te drinken bij de drinkposten op de route. Lees ook de blog van rugexpert Marian Paauw over het effect van voeding bij rugklachten. 

  • Voedingtips NA de run

    Na de run is het vooral belangrijk om je vitamines, mineralen en eiwitten aan te vullen. Kies voor voeding of dranken die deze voedingswaarden bevatten om jouw herstel te bevorderen, zoals fruit, groente of een sportreep.

Cooling-down na de run

Als trotse finisher van de run wordt dit belangrijke onderdeel snel vergeten: de cooling-down. Bovenstaande oefeningen van de warming-up kunnen ook voor de cooling-down worden gebruikt.

Gratis medische massage

Na een warme douche is het masseren van de spieren erg goed voor de doorbloeding en het afvoeren van de afvalstoffen die zijn opgebouwd tijdens de run. Het Fysius Team staat ook na de run voor jou klaar om jou te voorzien van een medische massage, zodat je na de run weer met soepele spieren naar huis kunt gaan.

Mijn collega’s en ik verwelkomen jou graag tijdens het StrongmanRunweekend bij het Fysius Team op het start-/finishterrein. Ik wens jou alvast veel succes met jouw run!  

- Patricia Sakkers