"Mag ik nu meer gaan doen?"

Aan het einde van een behandeling krijg ik geregeld de vraag: "Mag ik nu dan gaan sporten?" of "Ik wandel alleen maar af en toe, dat is toch niet te veel?". Een goede balans vinden (tussen rust en bewegen) is essentieel voor het herstel van de rug.

Regelmatig gebruiken wij binnen de fysiotherapie het 'belasting/belastbaarheid'-model om cliënten uit te leggen hoeveel zij op dat moment van hun lichaam kunnen vragen (de belasting). Bij rugklachten is de belasting op de rug dan ook vaak (te) hoog. Maar wat maakt de belasting op de rug dan zo hoog?

Minder pijn, meer doen?

Wanneer het beter gaat met de rug, zijn cliënten vaak geneigd om direct meer dagelijkse activiteiten op te pakken. Dat het beter met de rug gaat wil nog niet direct betekenen dat de rug het op dat moment al aankan. Het is daarbij belangrijk om een balans te vinden in wat een lichaam aankan en wat een lichaam (nog) niet aankan.

Belasting

De belasting is de hoeveelheid kracht/energie die van de rug wordt gevraagd. Denk hierbij aan een activiteit als 'een blokje om rennen' maar ook huishoudelijke taken als 'stofzuigen' zijn al belastend voor de rug. De belastbaarheid wordt ook vaak in een tijdsduur aangegeven, bijvoorbeeld 30 min. lopen, 20 min. stofzuigen, 2 uur autorijden.

Belastbaarheid

De belastbaarheid is hetgeen (kracht/energie/conditie) hoeveel de rug daadwerkelijk aankan. Bij langdurige rugklachten ligt bijvoorbeeld de belasting (er wordt te veel gevraagd van de rug) al een langere tijd te hoog en is daarmee de belastbaarheid (hetgeen wat de rug eigenlijk aankan) vrij laag.

  • Door ziekte (bijv. griep), vermoeidheid, lange dagen werken, slechte houding of inactiviteit (bijv. met sporten) kan de belastbaarheid snel verlaagd worden.
  • Door training (spierkracht / conditie / bewegelijkheid / houding, etc.) is het mogelijk om de belastbaarheid te vergroten.

Wat is (te) veel?

Samen met uw behandelaar wordt er bekeken wat u gemiddeld daadwerkelijk doet qua activiteiten (belastbare grootheden), wat uw lichaam daarnaast aankan (belastbaarheid) en wat u in uw dagelijkse ritme zou moeten aanpassen om een goede balans te vinden tussen de belasting en de belastbaarheid van uw rug. Zo werkt u samen met uw therapeut aan een optimaal herstelproces!

Heeft u ook last van uw rug en twijfelt u of u uw rug te veel belast? Laat het ons weten of maak een afspraak met een Fysius vestiging bij u in de buurt!

- Bob Beerens