Rugklachten of rugpijn door het autorijden?

Autorijden kan erg belastend zijn voor uw rug. De zittende houding of een verkeerde afstelling van uw autostoel kunnen de oorzaak zijn van rugklachten en rugpijn tijdens of juist na het autorijden. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat u weer met plezier in de auto kunt stappen.

Maak nu een afspraak

Mogelijke oorzaken van rugklachten of rugpijn bij autorijden

Er kunnen verschillende oorzaken zijn die u rugklachten en rugpijn tijdens het autorijden veroorzaken. Een veel voorkomende oorzaak is uw autostoel.

Rugpijn door uw autostoel

  • Autostoelen kunnen te zacht zijn;
  • Autostoelen kunnen te kort zijn (en vaak voor mensen tot 1.80 meter);
  • Autostoelen bieden vaak geen zijdelingse steun;
  • Autostoelen zijn matig verstelbaar;
  • Lendensteun (bolling stoel onder in de rug) kan op verkeerde hoogte zitten waardoor u niet de juiste ondersteuning krijgt in uw rug.

Enkele tips voor rugpijn bij het autorijden

Er zijn een aantal punten waar u rekening mee kunt houden om uw rugklachten en rugpijn te doen verminderen tijdens uw rit.

1. Zorg dat u comfortabel zit

Wij raden onze cliënten vaak aan om de rugpijn tijdens een autorit te verlichten door een ‘lumbaal kussentje’ te gebruiken. Dit is een rubberen kussentje dat wordt opgepompt en wordt geplaatst ter hoogte van de onderrug. Door het kussentje op de gewenste hardheid op te pompen, wordt de rug tijdens het autorijden beter ondersteund.

2. Wissel u autorit af met korte stops

Wanneer u langdurige autoritten moet maken, wordt de rug na een poosje vermoeid en/of stijf, wat kan resulteren in rugklachten en rugpijn. Wissel daarom het autorijden af door korte stops in te lassen.

3. Zitting van u autostoel verlengen

Het verlengen van een autostoel is geen goedkope oplossing, maar kan wel uw zithouding drastisch veranderen omdat uw benen bij een te kort zitvlak niet volledig ondersteund kunnen worden. Uw houding verandert namelijk negatief wanneer uw benen en dus uw knieholte(s) te ver van het zitvlak zijn verwijderd.

4. Aanschaf van een nieuwe autostoel

Als u vaak in de auto zit en veel last heeft van rugklachten en rugpijn, dan kan de aanschaf van een speciale autostoel op maat worden overwogen. Deze stoelen zijn nogal prijzig, maar een gezonde rug is onbetaalbaar. Laat u daarom goed en deskundig adviseren wanneer u autostoelen gaat uitproberen en vergelijken bij de lokale dealer.

Wat kan u doen bij rugklachten of rugpijn bij het autorijden?

Soms zijn de klachten niet te verhelpen met bovenstaande tips. Blijven uw rugklachten bij het autorijden aanhouden? Dan raden wij u aan om u door een Rugexpert te laten onderzoeken zodat de oorzaak van uw klachten in kaart gebracht kan worden. Onze Rugexperts kunnen onderzoeken waar uw rugklachten en rugpijn vandaan komen en op basis daarvan een persoonlijk behandelplan opstellen om te werken aan een optimaal behandelresultaat.

Wilt u een afspraak maken?

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via 0800-222 22 27. Wij helpen u graag!

    Vind een vestiging bij u in de buurt!
  Bel 0800 - 222 22 27 met één van onze medewerkers!
  Heeft u vragen? App uw vraag naar een Rugexpert: 06 - 303 510 19

Maak een afspraakGratis Rugadvies

Vind een vestiging bij u in de buurt!

Met ruim 30 behandelcentra altijd bij u in de buurt! Zoek de dichtsbijzijnde vestiging door hieronder uw postcode of woonplaats in te vullen.

Fysius vestigingen in de buurt van :

Bel 0800 - 222 22 27 (gratis) en maak vandaag nog een afspraak.