Skip to main content

Rugpijn tijdens het autorijden

Autorijden kan erg belastend zijn voor jouw rug. De zittende houding of een verkeerde afstelling van je autostoel kunnen de oorzaak zijn van rugklachten en rugpijn tijdens of juist na het autorijden. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zodat je weer met plezier in de auto kunt stappen.

Page content

Mogelijke oorzaken van rugklachten of rugpijn bij autorijden

Er kunnen verschillende oorzaken zijn die u rugklachten en rugpijn tijdens het autorijden veroorzaken. Een veel voorkomende oorzaak is uw autostoel.

Rugpijn door jouw autostoel

  • Autostoelen kunnen te zacht zijn;
  • Autostoelen kunnen te kort zijn (en vaak voor mensen tot 1.80 meter);
  • Autostoelen bieden vaak geen zijdelingse steun;
  • Autostoelen zijn matig verstelbaar;
  • Lendensteun (bolling stoel onder in de rug) kan op verkeerde hoogte zitten waardoor je niet de juiste ondersteuning krijgt in jouw rug.
Rugpijn door autorijden

Enkele tips voor rugpijn bij het autorijden

Er zijn een aantal punten waar u rekening mee kunt houden om uw rugklachten en rugpijn te doen verminderen tijdens uw rit.

1. Zorg dat u comfortabel zit

Wij raden onze cliënten vaak aan om de rugpijn tijdens een autorit te verlichten door een ‘lumbaal kussentje’ te gebruiken. Dit is een rubberen kussentje dat wordt opgepompt en wordt geplaatst ter hoogte van de onderrug. Door het kussentje op de gewenste hardheid op te pompen, wordt de rug tijdens het autorijden beter ondersteund.

2. Wissel u autorit af met korte stops

Wanneer u langdurige autoritten moet maken, wordt de rug na een poosje vermoeid en/of stijf, wat kan resulteren in rugklachten en rugpijn. Wissel daarom het autorijden af door korte stops in te lassen.

3. Zitting van u autostoel verlengen

Het verlengen van een autostoel is geen goedkope oplossing, maar kan wel uw zithouding drastisch veranderen omdat uw benen bij een te kort zitvlak niet volledig ondersteund kunnen worden. Uw houding verandert namelijk negatief wanneer uw benen en dus uw knieholte(s) te ver van het zitvlak zijn verwijderd.

4. Aanschaf van een nieuwe autostoel

Als u vaak in de auto zit en veel last heeft van rugklachten en rugpijn, dan kan de aanschaf van een speciale autostoel op maat worden overwogen. Deze stoelen zijn nogal prijzig, maar een gezonde rug is onbetaalbaar. Laat u daarom goed en deskundig adviseren wanneer u autostoelen gaat uitproberen en vergelijken bij de lokale dealer.


 

Wat kan je doen bij rugklachten of rugpijn bij het autorijden?

Soms zijn de klachten niet te verhelpen met bovenstaande tips. Blijven jouw rugklachten bij het autorijden aanhouden? Dan raden wij je aan om je door een Rugexpert te laten onderzoeken zodat de oorzaak van jouw klachten in kaart gebracht kan worden. Onze Rugexperts kunnen onderzoeken waar jouw rugklachten en rugpijn vandaan komen en op basis daarvan een persoonlijk behandelplan opstellen om te werken aan een optimaal behandelresultaat.