Cliëntervaring: Ton Ten Barge

Ik zou aan mensen met rugklachten willen vertellen dat het in ieder geval de moeite waard is om te proberen. Voor mij is het optimale resultaat behaald!

61, wiskunde docent

Ik werk nog 4 dagen en sta de hele dag voor de klas. Ik loop veel en ik zit bijna nooit. Mijn rugklachten spelen al vanaf dat ik eind 20 was. Ik ging vaak door mijn rug, en dat duurde dan 7 tot 10 dagen voordat ik daar weer overheen was. Dat ging van heel veel pijn, naar een klein beetje pijn, soms zeurende pijn en dan was het weer over. 

Ik heb verschillende behandelingen geprobeerd. Uiteindelijk heb ik ook een nekhernia gehad, die zo ongelofelijk pijnlijk was dat ik morfine nodig had. Iedere keer kwam ik op een punt dat het wel weer ging, waardoor je verder gaat met je dagelijks leven. Maar als ik dan weer een keer ging klussen, “hup, dan zit de pijn er weer in”. Op een gegeven moment ontzie je jezelf, zeker als je aan voelt komen dat er weer iets fout kan gaan. Dat betekent dat je minder dingen doet die je wel graag zou willen doen. Zoals bijvoorbeeld lang lopen of klussen in de tuin.

Ik ben met Fysius in contact gekomen via een advertentie. Ik had veel verwachtingen van Fysius. Het stond er zo: “Wij weten de oplossing”. Dus ik dacht; “Nou, kom maar op!” De rugscan vond ik erg prettig omdat hij precies aan geeft waar de pijn zit. De plek waar mijn pijn zit wordt heel duidelijk vast gelegd. Dat is de plek, en daar gaan we druk op uitoefenen. 

Ik merkte bij andere behandelingen ook wel verbetering maar dit was meestal maar van korte duur. Het gaat mij uiteraard ook om het resultaat, maar omdat Fysius gebruik maakt van een tastbaar toestel dat precies die dingen in mijn rug aan het werk zet om de zwakke plekken te beschermen, vind ik dat prettig. Ik heb mezelf wel afgevraagd; “Zou dat nou zo blijven op dat toestel, met andere woorden: wordt dat niet knap eentonig”. Maar ik ben erachter gekomen dat het toch wel belangrijk is.

In het begin ben ik tamelijk intensief behandeld, eerst 2 tot 3 keer in de week. Dit heb ik in de loop van 3 jaar langzaam afgebouwd tot nu nog 1 keer per 3 maanden. Ik merk dat het onderhoud erg belangrijk is. Mijn verwachtingen zijn uiteindelijk ook waar gemaakt. Natuurlijk weet ik dat met een nekhernia mijn klachten nooit helemaal zullen verdwijnen, daar blijf je last van houden. Ook al is het onderhoud bij mij maar heel laag frequent, ik ben er van overtuigd dat als ik niet meer zou komen, mijn klachten op den duur ook terug gaan komen. Onderhoud is dus toch nodig.

Het feit dat er ook iets in je hoofd gaat zitten van: “Oke, straks krijg ik weer een behandeling, en dat ik dus weer even terug kan naar het 0 punt, er weer even tegen kan, dat geeft een prettig en geruststellend gevoel. Ik ben er heel erg blij dat ik gewoon simpelweg weer in de tuin aan het werk kan, dat ik weer fatsoenlijk kan tillen en dat ik me niet continu hoef af te vragen; “Mag dit wel, mag dat wel?”. Sterker nog, ik denk er niet eens meer aan. En dat is het mooiste er aan.

Ik zou aan mensen met rugklachten willen vertellen dat het in ieder geval de moeite waard is om te proberen. Ik denk dat Fysius een manier van behandelen heeft die, ten opzichte van behandelingen die ik ken uit de reguliere fysiotherapie wereld, de zaken anders benadert. Als je echt last van je rug hebt en je hebt al een hele cyclus aan dingen geprobeerd, dan moet je deze zeker ook proberen. Ik zeg niet dat het voor iedereen werkt, maar in ieder geval altijd proberen want je mist een kans dat het echt goed aangepakt wordt.

Voor mij is het optimale resultaat behaald. Ik denk niet dat ik een therapie zal vinden die me nog meer zal helpen als deze. Ik weet nu de zaak veel beter in bedwang te houden, ik voel de seintjes beter. Sinds dat ik hier in behandeling ben, ben ik niet meer door mijn rug gegaan. Mijn rug wordt nog wel eens gevoelig, maar dan krijg ik een seintje.

Wilt u ook geholpen worden aan uw klachten?

Onze Rugexperts staan klaar om u te helpen. Neem gerust contact met ons op om te horen of wij u kunnen helpen. Bel gratis 0800-222 22 27. Wij helpen u graag!

Maak nu een afspraak

< Ga terug naar alle cliëntervaringen