Skip to main content

Helpt ballet tegen rugpijn?

Ballet is topsport en het vereist controle en lichaamsbewustzijn. Ballet is een goede manier om rugpijn te voorkomen. Desondanks is lage rugpijn een veelvoorkomende blessure bij ballet. In dit blog lees je hoe deze rugklachten ontstaan en wat je ertegen doet.

Ballet en rugpijn
Page content

Oorzaken rugklachten bij ballet

Ben je balletdanser? Dan ben je sierlijk en lenig maar waarschijnlijk ook ijzersterk. Net als bij iedere sport, liggen blessures ook bij ballet op de loer. 

Hieronder lees je de belangrijkste oorzaken van rugpijn en ballet: 

1. Disbalans buik- en rugspieren

Bij ballet werken je buik- en rugspieren samen om een goede rompstabiliteit te bieden. Zijn je buik- of rugspieren niet sterk genoeg of te kort? Dan kan dit zorgen voor ‘disbalans’. 

2. Verkeerde compensatie 

Bij een verkeerde compensatie probeert je lichaam pijnlijke houdingen te vermijden. Je hebt bijvoorbeeld pijn in je lage rug en houdt daardoor een andere houding aan. Die houding is vervolgens extra belastend voor de rest van je lichaam waardoor de pijn verergert.

3. Uitdraai van de heup

Een développé is een veelgebruikte beweging tijdens ballet. Hierbij strek je één been boven de 90 graden uit. Heb je als danser onvoldoende kracht ontwikkeld om deze beweging te doen? Dan wordt de kracht vaak rond de heup gehaald waardoor de positie van het bekken scheef trekt. Hierdoor haal je toch de hoogte met je been, maar hierdoor wringt het in je onderrug. Dit vergroot de kans op rugblessures.

Het belang van rompstabiliteit bij ballet

Een balletles bestaat uit technische oefeningen. Je doet de oefeningen aan de barre (stang aan de muur), maar ook in het midden van de danszaal. Uiteindelijk verwerk je al deze oefeningen in verschillende danscombinaties. Je traint je spiergroepen in een klassieke balletles. Een goede balans tussen buik- en rugspieren is het belangrijkste voor een danser, want bij iedere developpé of in iedere pirouette is de stabiliteit in jouw romp het anker om te blijven staan. 

Ben je balletdanser? Of train je balletdansers? Zorg er dan altijd voor dat je een tijdsblok met buik- en rugoefeningen in je trainingen verwerkt. Besteed ook aandacht aan hoe jij of je cursisten de oefeningen uitvoeren. 

Helpt ballet tegen rugpijn?

Ja, ballet helpt ook om rugpijn te voorkomen. Ballet is aan te raden voor de ontwikkeling van het lichaamsbewustzijn en het leren kennen van je lichaam en aansturing van je spiergroepen. Als je lichaamsbewust bent, versnel je het herstel na blessures. Bovendien ontwikkel je een sterke en soepele rug waardoor je de kans op rugpijn verkleint. 

Let op: ballet kan ook zorgen voor rugpijn als je de rug overbelast of als je de techniek nog onvoldoende beheerst. Als docent is het belangrijk om aandacht te hebben voor dit aspect. Dit doe je door aandacht te geven aan het ontwikkelen van een sterke romp. Je kunt de dansers oefeningen laten doen voor het ontwikkelen van de buik- en rugspieren. Ook techniek is hierin heel belangrijk. Ook als danser heb je een belangrijke verantwoordelijkheid om je lichaam voldoende rust te geven en geen dingen te doen die geforceerd aanvoelen. Bouw de intensiteit langzaam op. 

Welke balletoefeningen kun je beter wel en niet doen als je rugklachten hebt?

Alles onder 45 graden
Heb je rugpijn en wil je toch oefenen? Blijf dan onder de hoek van 45 graden. Hierdoor gebruik je minder kracht en houd je de aandacht bij de juiste placering en aansturing van de core. Enkele oefeningen die je goed kunt uitvoeren met een hoek onder de 45 graden zijn de attitude derriere, arabesque en grand battements. Over het algemeen wordt de rugpijn na drie tot zes weken minder en kun je de hoogte weer rustig opbouwen. 

Even niet springen
Bij springen komt er veel druk op je rug te staan. Deze extra belasting kan je rugklachten verergeren. Als het weer beter gaat met je rug, kun je het springen weer opbouwen met simpele sprongcombinaties, zonder draaiingen of richting wisselingen.   

Jouw rugpijn behandelen

In de meeste gevallen vermindert de rugpijn na enkele weken. Heb je na het idee dat de rugpijn niet vermindert? Dan is het verstandig om een behandeling bij Fysius te starten. Een Fysius Rugexpert adviseert je graag over de intensiteit van je trainingen in combinatie met je rugpijn.

samen-werken-gezonde-rug