Festival zonder rugpijn!

In mijn blog geef ik u graag enkele tips voor een onvergetelijk festivalseizoen zonder rugpijn!“

Het festivalseizoen is alweer aangebroken! Ook ik ga dit jaar het hele land door om verschillende soorten festivals te bezoeken. In de behandelkamer vragen veel cliënten hoe zij rugpijn kunnen voorkomen tijdens een festival. In mijn blog geef ik u daarom graag enkele tips voor een onvergetelijk festivalseizoen!

Wanneer is het festivalseizoen?

Festivals zijn erg populair en er is voor ieder wat wils. Vanaf april barst het festivalseizoen los en de duur van een festival kan variëren van één dag tot een aantal dagen achter elkaar. U kunt festivals vinden door het hele land, op het strand, op grasvelden maar ook op grote pleinen. Persoonlijk houd ik het meeste van strandfestivals. Voeten in het zand en haren in de wind, zo kan ik uren doorgaan met dansen. Eén ding is zeker: u heeft ook dit jaar genoeg festivals om uit te kiezen!

Voor het festival: rugoefeningen

Hoewel een festival altijd ontzettend leuk is, kan het ook een belasting voor uw lichaam vormen, waardoor u onder andere last van rugklachten kunt krijgen. Met rugoefeningen kunt u uw rug goed voorbereiden op een festivaldag om rugpijn zoveel mogelijk te voorkomen. Hieronder geef ik graag een drietal voorbeelden van rugoefeningen voor een festivaldag:

Rugoefening 1: Puppy

Ga op uw buik liggen en houd uw armen onder uw borst. Druk uzelf omhoog maar houd uw navel op de grond. Houd dit een paar tellen vast en ga weer rustig omlaag. Probeer uw rugspieren niet aan te spannen maar volledig ontspannen te houden. Herhaal dit maximaal 5 keer.

Rugoefening 2: Buigen in stand

Ga rechtop staan en buig uw rug langzaam naar voren zodat uw handen richting uw enkels reiken. Zorg ervoor dat uw rug een mooie bolling maakt en uw rug niet kaarsrecht blijft. Herhaal dit 5 keer.
Tip: deze oefening kunt ook tijdens een festival uitvoeren.

Rugoefening 3: Squat

Ga rechtop staan en plaats uw voeten op schouderbreedte. Let er hierbij op dat uw voeten/knieën/heupen in elkaars verlengde belast worden. Span uw billen aan en zorg ervoor dat uw billen niet dieper zakken dan uw knielijn. Doe dit ongeveer 2 keer 10 herhalingen.

Let op: bovenstaande oefeningen mogen geen pijn veroorzaken. Indien u pijn ervaart, is het aan te raden om contact met ons op te nemen zodat wij samen met u een persoonlijk behandelplan op kunnen stellen om te werken aan een gezonde, sterke rug!

Tijdens het festival: let op uw houding 

Wanneer u voor langere tijd op één vaste plek staat te genieten van de muziek, let dan op uw houding. Zorg ervoor dat u uw rug niet teveel hol trekt en uw schouders niet laat afhangen. Verdeel uw gewicht zoveel mogelijk over beide benen.

Blijf in beweging: dansen! 

Het is zinvol om af en toe uw bekken te kantelen zodat uw rug in zijn geheel in beweging blijft. De beste tip tijdens een festival: van de muziek genieten en lekker dansen! Let erop dat wanneer u in de drukte staat, u uw navel intrekt op het moment dat u verwacht dat u wordt aangeduwd. Zo houdt u uw ‘core’ stabiel en bent u op die manier bestand tegen een stootje vanuit de menigte.

Kleedje meenemen

De meeste festivals vinden plaats op ongelijke ondergrond zoals gras of zand. Voor uw rug kan dit een grote belasting zijn. Mijn tip is om een kleedje mee te nemen waar u af en toe op kan gaan zitten.  Hierdoor wisselt u uw houding voldoende af en rust uw rug voldoende uit.

Kleding

Ook is het belangrijk om goed schoeisel aan te trekken. Hoe verleidelijk ook, teenslippers horen hier helaas niet bij! 
De festivals vinden vooral plaats in de zomer waardoor u dus veelal kunt rekenen op zonnig weer. Let er alleen wel op dat het in de avond een stuk frisser kan zijn dan overdag. Het is daarom zinvol om meerdere lagen kleding mee te nemen en bijvoorbeeld in een kluisje op te bergen, zodat u extra kleding kunt aantrekken wanneer het afkoelt. Hierdoor voorkomt u dat u met opgetrokken schouders gaat staan.

Drink voldoende water

Wist u dat het erg belangrijk is om voldoende water te drinken bij rugpijn? Let er daarom op dat u tijdens een festivaldag voldoende water drinkt. Door de hitte en het bewegen raakt u namelijk veel vocht kwijt. Met de volgende formule kunt u uitrekenen hoeveel water u nodig heeft op een dag: 
0,03 x uw lichaamsgewicht in kg = hoeveelheid liter water.

Let wel op: dit is een minimale hoeveelheid liter water per dag. Danst/beweegt u veel tijdens het festival? Dan is ook meer water benodigd. 
Lees ook de blog van mijn collega Marian Paauw waarin zij uitlegt waarom water drinken belangrijk is bij rugpijn. 

Tot slot: doe alles met mate. Geniet van het festival, maar ken uw eigen grenzen. Uw lichaam geeft na het nuttigen van alcohol veelal pas later een seintje dat u het wat rustiger aan moet doen, dus houd hier rekening mee.

Na het festival: herstel

Na een dag dansen en rondslenteren zult u merken dat niet alleen u, maar ook uw rug toe is aan rust. Gun uw rug rust en slaap voldoende (uit). Een goede nachtrust is belangrijk voor het herstel van uw rugspieren!

Meer informatie?

Ik hoop dat u met mijn tips zonder rugpijn van uw festival(s) kunt genieten. 

Heeft u vragen of wilt u graag met mij of mijn collega’s een persoonlijk behandelplan op maat opstellen om te werken aan een sterke, gezonde rug? Maak dan gerust een afspraak met één van onze Rugexperts. Wij helpen u graag!

Namens het gehele team van Fysius wensen wij u een fijn festivalseizoen toe!

- Noëlle Versijde