Bolle bovenrug

“Kan ik wat doen aan mijn bolle bovenrug?” In mijn blog vertel ik u graag meer over de zogeheten ‘bochel’. Download ook gratis de set oefeningen voor een bolle bovenrug!

Het komt in de praktijk steeds vaker voor dat mensen mij de vraag stellen: “Kan ik wat doen aan mijn bolle bovenrug?” In mijn blog vertel ik u graag meer over de zogeheten ‘bochel’.

Wat is een bolle bovenrug?

Een bolle rug wordt ook wel een ‘bochel’ genoemd en is eigenlijk een te sterk gekromde borstwervelkolom die ontstaat ter hoogte van de schouderbladen. Een bolle bovenrug ontstaat niet van het ene op het andere moment. Vaak ontwikkelt een bolle rug zich omdat u in deze houding als het ware ‘verstijft’ en in sommige gevallen zelfs vergroeid.

Oorzaken bolle bovenrug

Een bolle bovenrug kan onder andere ontstaan door:

 • Aangeboren bolle bovenrug

  Een bolle bovenrug kan aangeboren zijn, maar dit is erg zeldzaam.
 • Afwijking

  Een bolle bovenrug kan ontstaan als gevolg van een afwijking in uw tussenwervelschijven. Een voorbeeld hiervan is osteoporose. Osteoporose ofwel botontkalking vindt vooral bij ouderen plaats.
 • Ziekte van Scheuermann

  De ziekte van Scheuermann komt wel eens voor bij tieners die in de groeispurt zitten, vaak rond het 13e levensjaar. Op deze leeftijd maken de meeste kinderen een flinke groei door. Het is eigenlijk geen ‘echte’ ziekte maar meer een groeistoornis waarbij het kraakbeen aan de voorzijde van de wervelkolom verbeend waardoor er een sterkere kromming ontstaat. Niet iedereen met deze ziekte heeft pijnklachten, toch is het wel zinvol om uw bovenrug soepel te houden om te voorkomen dat u op latere leeftijd klachten gaat ontwikkelen.
 • Verkeerde houding

  In de meeste gevallen wordt een bochel veroorzaakt door een verkeerde houding. 
  Het vele zitten achter een computer maakt dat we onze rug steeds minder gaan gebruiken op de manier zoals die eigenlijk bedoeld is. We zien dat mensen in elkaar gedoken achter een bureau zitten waardoor de wervelkolom verstijft. Lees ook de blog over ‘rugpijn tijdens zitten’ en de tips voor een goede zithouding. 

  Ook zien we steeds meer jongeren die door het gebruik van mobiel telefoons of tablets veel voorover gebogen lopen of zitten met de schouders naar voren en een kromme rug. Ook hierdoor kan een vergroeiing of kunnen nekpijn ontstaan. Zie ook de blog over de zogeheten ‘tabletnek’.

Hoe voorkomt u een bolle bovenrug?

Voorkomen is beter dan genezen. Zit u veel in dezelfde houding, bijvoorbeeld doordat u een zittend beroep heeft? Of heeft u juist wel een beroep/dagelijkse bezigheid waarbij u wel fysiek in beweging bent, maar u juist uw rug éénzijdig belast? 
In beide gevallen is het zeer aan te raden om uw rug op een juiste manier in beweging te houden. Met behulp van dagelijkse oefeningen kunt u voorkomen dat uw rug verstijft raakt.

Gratis oefeningen bolle bovenrug

Om uw lichaam actief te houden en om te voorkomen dat u klachten krijgt, hebben wij speciaal voor u een set oefeningen samengesteld. Download nu gratis de oefeningen bij een bolle bovenrug!

Let op: bij deze oefeningen mag u geen pijn ervaren. Twijfelt u over de uitvoering of ervaart u pijn bij deze oefeningen? Dan is het zeer aan te raden om een afspraak te maken met een van onze Rugexperts. Wij helpen u graag!

Tip! Hang deze oefeningen thuis of op het werk op een zichtbare plek op, zodat u hier meerdere malen op een dag aan herinnert wordt! 
Vindt u het lastig om elke dag uw oefeningen te blijven doen? Lees dan ook de blog die ik eerder schreef over hoe u uzelf gemotiveerd houdt om uw rugoefeningen te blijven doen.

Wat kunt u doen bij een bolle bovenrug?

Heeft u al een bolle bovenrug ontwikkeld? Om te voorkomen dat u pijnklachten gaat ontwikkelen als gevolg van deze verstijving, is het aan te raden om de rug soepel te houden. Naast de wervels van de wervelkolom zitten namelijk een tal van spieren die heel belangrijk zijn voor de belastbaarheid van uw rug. Door deze spieren in optimale conditie te houden, kunt u rugklachten als gevolg van een bolle bovenrug zoveel mogelijk voorkomen. Wij helpen u graag met het samenstellen van persoonlijk behandelplan!

Wij helpen u graag!

Voor de behandeling van de klachten in uw bovenrug of andere rugklachten bent u bij Fysius Rugexperts aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van rug-, nek-, bekken en schouderklachten en gaan samen met u op zoek naar oefeningen die uw klachten kunnen helpen verlichten.

Heeft u vragen of wilt u graag een persoonlijk behandelplan op maat opstellen om te werken aan een sterke, gezonde rug? Maak dan gerust een afspraak met één van onze Rugexperts. Wij helpen u graag!

- Ellen Tiktak