Skip to main content

Bolle bovenrug

Een bolle bovenrug of bochel is een kromming van de borstwervelkolom ter hoogte van de schouderbladen. Lees de oorzaken en bekijk de oefeningen en tips.

rugpijn
Page content

Hoe krijg je een bolle bovenrug? 

Een bolle bovenrug ontstaat geleidelijk. Vaak ontwikkelt een bolle rug zich omdat het lichaam zich als het ware vastzet in deze houding. Gelukkig is er meestal iets te doen tege een bolle bovenrug. De bolling kan ook andere oorzaken hebben.

Een bolle bovenrug ontstaat onder andere door:

  • Verkeerde houding: een andere oorzaak van een bolle rug is een verkeerde houding. Doordat je veel achter een computer zit of op je telefoon kijkt, zit je lang in een onnatuurlijke houding. Hierdoor kan je wervelkolom wat stijver worden.
  • Afwijking: een bolle bovenrug kan ontstaan als gevolg van een afwijking in je tussenwervelschijven. Een voorbeeld hiervan is osteoporose, ofwel botontkalking, wat vooral bij ouderen plaatsvindt.
  • Ziekte van Scheuermann: dit komt meestal voor bij tieners rond hun 13e levensjaar als ze in de groeispurt zitten. Officieel is dit geen echte ziekte maar eerder een groeistoornis. Het kraakbeen aan de voorzijde van de wervelkolom is verbeend, waardoor een sterkere kromming ontstaat. Heb je hier last van, maar ervaar je geen pijn? Dan is het toch zinvol om je bovenrug soepel te houden. Hierdoor voorkom je dat je op latere leeftijd klachten ontwikkelt.
  • Aangeboren bolle bovenrug: deze oorzaak is zeldzaam, maar komt voor. 


Lees ook het blog over ‘rugpijn tijdens zitten’ en de tips voor een goede zithouding. 

Hoe voorkom je een bolle bovenrug?

Je voorkomt een bolle bovenrug vooral door te letten op je houding. Zit je veel achter een computer te werken of kijk je veel op je smartphone? Probeer te letten op je houding. Ook als je een beroep hebt waarvoor je veel naar beneden kijkt, zoals klussen op een werkbank, is het belangrijk om je houding in de gaten te houden. Wissel bovendien regelmatig van houding en blijf je rug bewegen. Doe eventueel dagelijks oefeningen met je rug zodat je rug soepel blijft en niet verstijft. 

Wat kun je doen bij een bolle bovenrug?

Heb je een bolle rug en wil je hier iets tegen doen? Probeer je rug te trainen door verschillende oefeningen te doen. Kijk eventueel op de pagina met huiswerkoefeningen om alvast aan de slag te gaan. Maar let wel op dat je de bovenrug niet forceert. Door de rugspieren te trainen, houd je deze spieren in een goede conditie en zorg je voor een hogere belastbaarheid van je rug. Dit kan helpen om rugpijn door een bolle rug te voorkomen. 

Behandeling bij een bolle bovenrug

Wil je liever begeleid aan de gang met het voorkomen van een bolle rug of het verminderen van pijn als gevolg van een bolle bovenrug? Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van rug-, nek- en bekkenklachten en wij helpen je graag met de juiste oefeningen voor je bovenrug. 

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée