Skip to main content

Wintertips tegen rugpijn

Wist je dat gezonde voeding belangrijk is om rugpijn te voorkomen? En als je dan toch rugpijn krijgt, dat voeding een belangrijke rol speelt in een spoedig herstel? Hieronder lees je onder andere wat de relatie is tussen voeding en rugpijn en waarom gezond eten zo belangrijk is om rugpijn te voorkomen.

Wintertips rugpijn
Page content

Daarom helpen we je graag een beetje op weg met een aantal praktische wintertips om je tijdens de koude maanden fysiek en mentaal fitter en gezonder te voelen.

1. Begin met een warming-up

In de winter is het vaker nodig om even op te warmen om op gang te komen. Spieren reageren namelijk op koude temperaturen. Bij grote temperatuurwisselingen kan flinke spierpijn of stijfheid ontstaan. Misschien dat je dit zelf ook weleens hebt gemerkt wanneer je bijvoorbeeld een tijdje op de tocht zit. In de winterperiode is het daarom aan te raden om je dag te beginnen met een ‘warming-up’ en gedurende de dag oefeningen te doen om jouw spieren warm te houden. 

2. Ga naar buiten

Wist je dat jouw lichaam door buitenlucht het hormoon endorfine aanmaakt? Dit is ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’ en heeft pijnstillende eigenschappen. Dus ook wanneer je rugpijn hebt, is het aan te raden om in beweging te blijven door een wandeling in de buitenlucht. 

3. Pas op voor gladheid

Wees alert op gladheid, want bij een misstap kan het je al snel in de rug schieten. Het helpt ook om stabiliteitstrainingen te doen. Hiermee maak je jouw spieren sterker en verklein je de kans dat je valt. Jouw fysiotherapeut kan je ondersteunen met de juiste stabiliteitsoefeningen.  

4. Zorg voor warme kleding

Warme spieren verkrampen minder snel, dus zorg dat je jezelf warm aankleedt. Trek bijvoorbeeld een extra shirt onder uw kleding aan. Qua stoffen kun je het beste kiezen voor wol, zijde en synthetische stoffen. Deze stoffen houden de warmte beter vast dan bijvoorbeeld katoen.

5. Eet gezond

Gezonde voeding draagt bij aan een goede balans en een goed afweersysteem van het lichaam. Naast het blijven bewegen kan ook voeding helpen om je lichaam op temperatuur te houden. Hier een aantal voedingstips voor in de winter:

  • Verminder het eventuele alcoholgebruik tijdens de wintermaanden. Alcohol verlaagt namelijk de lichaamstemperatuur en verhoogt daarmee het risico op onderkoeling. Alcohol zet tijdelijk de bloedvaten uit en geeft kortdurend een warm gevoel, maar verlaagt direct daarna de lichaamstemperatuur.
  • Het klinkt misschien onlogisch, maar juist koude dranken kunnen je helpen om op te warmen. Dit komt omdat koude dranken je bloedvaten vernauwen en je lichaam dus warmte kan vasthouden. Het drinken van warme dranken om het warmer te krijgen werkt dus maar heel even. Het lichaam signaleert namelijk dat er warmte aankomt en reageert erop door af te koelen. 
  • Gember kan je lichaamstemperatuur verhogen en verkoudheid verzachten. Gember geeft namelijk een boost aan je lichaam en bloedcirculatie. Daarnaast werken bijvoorbeeld hete pepers om je lichaam harder te laten werken, waardoor je het ook warmer krijgt.

Lees ook het blog met voedingstips bij rugpijn.

6. Verhoog de weerstand met vitamines

Naast het aanpassen van je voeding tijdens de winterdagen heeft je lichaam ook behoefte aan een voldoende inname van vitamines. Voldoende vitamines is onder andere relevant omdat je op die manier gezond blijft. Als je ziek bent heb je minder mogelijkheid om te sporten en te bewegen en lig je veel in bed. Hierdoor wordt het risico op rugpijn groter.  

Vitamine D

Doordat we over het algemeen minder zonlicht zien in de winterperiode, kun je in de winter een vitamine D tekort oplopen. Probeer daarom voldoende zonlicht te krijgen door ook binnenshuis de gordijnen op te doen en geregeld buiten een frisse neus te halen.

Vitamines B12 en vitamine C

Daarnaast zorgen vitamines B12 en vitamine C voor een goede weerstand. Vitamine B12 kun je veel vinden in B12 capsules, vleeswaren, vis, eieren en melkproducten. Sinaasappels staan vooral bekend om hun hoge vitamine C-gehalte.

7. Zorg voor een goed ritme

In de maanden november en december komt depressie het meest voor. Hierbij wordt er ook wel gesproken van een winterdepressie (Trimbos, 2014). Tegelijkertijd kunnen depressieve gevoelens ook van invloed zijn op het ontstaan van rugpijn. Om een vorm van een winterdepressie zo goed als mogelijk te voorkomen is een dagelijks ritme belangrijk. Sta bijvoorbeeld elke dag voor 8 uur op. Dit zorgt voor een regelmatige biologische klok. Start daarnaast iedere morgen met een goed ontbijt. Na een goed ontbijt gaat de spijsvertering werken, komt het lichaam op gang en verdwijnt de slaap. 

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée