Skip to main content

Gezonde voeding en rugpijn

Wist je dat gezonde voeding belangrijk is om rugpijn te voorkomen? En als je dan toch rugpijn krijgt, dat voeding een belangrijke rol speelt in een spoedig herstel? Hieronder lees je onder andere wat de relatie is tussen voeding en rugpijn en waarom gezond eten zo belangrijk is om rugpijn te voorkomen.

Gezond eten
Page content

Overgewicht en rugpijn

Overgewicht en obesitas zijn belangrijke veroorzakers van rugpijn. Als je te zwaar bent, heeft je wervelkolom meer te dragen. Doordat je wervelkolom extra gewicht moet tillen, ontstaan vervolgens pijnklachten aan je rug. Heb je het idee dat er bij jou wel een beetje gewicht vanaf kan? Dan helpt het om te letten op je voeding en beweging. Meer bewegen en gezond eten heeft een positief effect op overgewicht. 

Succesvol afvallen draait vooral om het aanpassen van je gewoontes; ga bijvoorbeeld wat vaker op de fiets naar je werk, neem in plaats van een koekje een stuk fruit of kies vaker voor volkorenproducten. Vind je het alsnog lastig om structureel gezond te eten? Vraag dan hulp van een diëtist. 

Drinken en rugpijn 

Want wist je dat de tussenwervelschijf van uw rug voor een groot deel uit water bestaat? Dit is één van de redenen waarom je genoeg water moet drinken bij rugpijn. Deze tussenwervelschijven zijn een soort schokdempers. Tijdens je dagelijkse activiteiten zoals werk en sport neemt de druk op deze schrijven toe. Drink je te weinig? Dan raakt de vochtbalans van de schijf verstoord en vergroot de kans op lage rugklachten. 

Daarnaast bestaan onze spieren voor 75% procent uit water en kan een tekort aan water ervoor zorgen dat je spieren minder goed functioneren. Bovendien leidt een watertekort ook tot spierkrampen. Wil je berekenen hoeveel water je minimaal moet drinken? Gebruik dan de volgende formule: 0,03 x uw lichaamsgewicht = de hoeveelheid liter water.

Let er wel op dat je het vocht op een verantwoorde manier aanvult. Dranken zoals groene thee en water zijn perfecte manieren om vocht aan te vullen, maar alcohol of suikerrijke dranken daarentegen zijn geen goede manieren om een vochttekort aan te vullen. 

Voeding en rugspieren

Een tekort kan juist ook de oorzaak zijn van je rugpijn. Je spieren hebben voedingsstoffen zoals water, glucose, zout en zuurstof nodig om goed te functioneren. Controleer of je wel genoeg hebt gegeten en gedronken. Krijg je rugpijn tijdens het sporten? Dan kan je elektrolytenhuishouding ook uit balans zijn geraakt. Hierdoor kan kramp ontstaan. Om dit te voorkomen, zijn er isotone sportdranken. Isotone sportdranken worden snel door ons lichaam opgenomen en vullen daarmee efficiënt de eventuele tekorten aan. Denk er ook aan om voldoende eiwitten te eten na het sporten. Kwark, noten en bonen bevatten veel eiwitten en helpen bij het spierherstel. 

Last van rugpijn?

Rugpijn is meestal het gevolg van meerdere factoren. Onderzoek daarom goed wat jouw rugpijn veroorzaakt. Fysius is dé specialist voor rug-, nek- en bekkenklachten. Plan een afspraak als je iets wil doen tegen jouw rugpijn. Wil je eerst meer weten of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar! 

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée