Skip to main content

Opleidingen

Kennis is key. Fysius blijft investeren in de kennis en ontwikkeling van medewerkers door middel van onze Fysius Academy.

Page content

De Fysius Academy is een opleidingsplan dat jaarlijks wordt gepubliceerd en waarin zowel cursussen, masterclasses en master opleidingen staan die gevolgd kunnen worden. Als therapeut bij Fysius kun je je inschrijven op het aanbod.

 

Cursussen en opleidingen

Fysius wil dé Rugexpert van Nederland zijn en het opleidingsaanbod is daarbij toonaangevend. Om deze reden faciliteren wij de kennisontwikkeling van onze medewerkers met diverse cursussen die jaarlijks worden aangepast op de wensen en behoeften van onze medewerkers. Zo blijf je je bij Fysius ontwikkelen!

Een theoretische en praktische dag waarbij je leert over de neurofysiologie van pijn, verschillende soorten pijn, diagnostiek op het gebied van psychosomatiek, het geven van pijneducatie en het inzetten van tools die je hierbij kunt gebruiken. Het doel van deze cursus is dat je in staat bent om een goede pijneducatie aan jouw cliënten te kunnen geven. Een must voor elke Rugexpert aangezien wij veel te maken hebben met cliënten met chronische pijn.

Twee, zowel theoretische als praktische, dagen waarbij psychosomatische behandeltechnieken gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Mindfulness aan bod komen.
Er is ook aandacht voor het bespreken van casuïstiek en het toepassen van het geleerde op de cliënt (hoe breng je iets over op de cliënt en wat zeg je dan precies). Een leerzame cursus voor elke Rugexpert die zich graag verder wil verdiepen in de psychosomatische richting.

Motivational Interviewing is een wetenschappelijk onderbouwde gesprekstechniek die toegepast wordt om mensen te motiveren tot ‘gezond’ gedrag. Steeds meer zorgprofessionals ontdekken dat Motivational Interviewing een effectieve gesprekstechnieken biedt om zelfmanagement bij patiënten te versterken. Hierdoor is je kans op echte gedragsverandering van de cliënt beduidend hoger met een grotere cliënttevredenheid.

In deze cursus wordt een introductie gegeven over myofasciale anatomie en leer je over de 4 verschillende lijnen in het lichaam. Tijdens deze eendaagse cursus ga je ook aan de slag met Fasciale release en andere technieken. Het is een zeer praktische en uiteraard leerzame dag.

Vraaggestuurde cursus voor verdieping van het diagnostisch stappenplan, anatomie LWK (Lumbale wervelkolom), denken in ketens bij klachten LWK en specifieke klachtenbeelden van LWK. Een leerzame cursus voor wie zich verder wil ontwikkelen in klinisch redeneren.

Oefentherapie rug

Masterclasses

Aan de basis van de expertise binnen Fysius staat de samenwerking met toonaangevende experts en wetenschappers, wiens kennis van groot belang is voor de ontwikkeling van onze eigen therapeuten. 

Bij deze praktijkgerichte Masterclass leer je interactief over de anatomie, etiologie, soorten, diagnostiek, behandeling en wetenschappelijke onderbouwing van scoliose. Ook leer je wat te doen bij welke leeftijd en krijg je nog veel meer (praktische) informatie over scoliose. Er is voldoende ruimte voor het bespreken van casuïstiek.

In deze opleiding neem je kennis van de nieuwste internationale richtlijn hoofdpijn, meeste recente wetenschappelijke inzichten (o.a. methode prof. Dean Watson), relaties tussen nekklachten en hoofdpijn, verschillende soorten hoofdpijn, diagnostiek en behandeling. Praktische cursus met casusgerichte benadering.

Een 3-daagse opleiding met als doel het praktisch toepasbaar maken en integreren van recente diagnostische en therapeutische ontwikkelingen voor rugpatiënten vanuit een ‘evidence based’ kader. Biedt kennis van de geïntegreerde functie van het bekken en de lage rug, diagnostiek, behandeling van chronische bekkenklachten en revalidatie.

Als Manueel therapeut die zich verder wil ontwikkelen, kun je bij Fysius de Masterclasses volgen van SOMT University of Physiotherapy. SOMT heeft een ruim aanbod van Masterclasses, waaronder Neurologische structuren bij lage rug & beenpijnTrainen van manipulaties en mobilisaties aan de extremiteiten en De patiënt met temporomandibulaire
dysfuncties en orofaciale pijn. Het volledige aanbod is te vinden op hun website.

Master opleidingen

Ook aan de collega's die voor een volledige Master opleiding willen gaan, wordt binnen Fysius gedacht. We bieden in ons opleidingsplan een tweetal Master opleidingen aan.

 In 2017 is Fysius gestart met het aanbieden van de master Manuele Therapie in het opleidingsplan. Deze volwaardige master is ontwikkeld in samenwerking met de hogeschool Breederode. Door intern de master aan te bieden en dus met directe collega’s de master te volgen, stelt het onze therapeuten in staat de opleiding nog meer vanuit de praktijk te benaderen. Meer informatie over de master vind je hier.

Tijdens de master Psychosomatiek leer je over de invloed van psychische en emotionele problemen bij fysieke klachten. Je leert hoe je de zorg op je werkplek kunt verbeteren en wordt expert op het gebied van mentale gezondheid en fysiek bewegen. Je gaat onderbouwd praktisch aan de slag met zorgt voor goede kennisoverdracht naar cliënten en collega's. Meer informatie over de master vind je hier.