Skip to main content

Stenose: Wat is het en hoe zorgt het voor rugpijn?

Wat is stenose en hoe zorgt het ervoor dat je rugpijn kan krijgen? In dit artikel lees je meer over stenose in je ruggenwervel, de symptomen en behandelmogelijkheden.

Rugpijn-in-middenrug
Page content

Wat is stenose?

Stenose is een medische term die verwijst naar de vernauwing van een kanaal in het lichaam. Bij stenose in de rug, ook wel kanaalstenose, lumbale stenose of wervelkanaalstenose genoemd, gaat het specifiek om de vernauwing van het wervelkanaal. In een Amerikaanse studie had bijna 25% van de deelnemers aan het onderzoek een matige tot ernstigere vorm van stenose (the Framingham Study, 2009). Naarmate je ouder wordt (vanaf 60ste levensjaar) neemt de kans op een stenose toe. Gelukkig wil dat niet automatisch zeggen dat je er ook last van krijgt.

Hoe ontstaat stenose? 

De vernauwing kan geleidelijk optreden door natuurlijke slijtage van de wervelkolom. Ook artrose kan stenose veroorzaken. In enkele gevallen is de stenose al aanwezig vanaf de geboorte. Je wervelkanaal loopt door je wervelkolom en bevat de ruggenmergzenuwen. Wanneer dit kanaal vernauwt, kan dat druk uitoefenen op je zenuwen. Hierdoor ervaar je pijn of ongemak in de rug of nek en soms in je benen.

Stenose symptomen

De symptomen van stenose in de rug hangen samen met de mate van de vernauwing en variëren in intensiteit en aard. De mate van klachten en beperkingen is sterk afhankelijk van andere gezondheidsfactoren zoals hoe vaak je beweegt, hoe veel stress je ervaart, je algehele conditie en de manier waarop je omgaat met de klachten. 

Veelvoorkomende symptomen van wervelkanaalstenose zijn:

  1. Rugpijn;
  2. Als je achterover buigt ervaar je meer pijn en als je bukt neemt de pijn af; 
  3. Pijn in je benen bij het lopen;
  4. Kramp, gevoelloosheid of een doof gevoel in je benen;
  5. Verminderde flexibiliteit in de wervelkolom;
  6. Een tintelend gevoel of zwakte in de ledematen. 

Vooruitzichten stenose

De vooruitzichten bij stenose hangen af van de ernst en de oorzaak van de vernauwing. Met de juiste behandeling en aanpassingen in je levensstijl, kun je de pijn goed onder controle houden. Fysiotherapie en rugoefeningen zijn goede manieren om de beweeglijk en de pijn in je rug onder controle te houden. Als je het idee hebt dat de pijn intenser wordt, dan is het extra belangrijk om hulp te zoeken. Alhoewel stenose een blijvende aandoening is, valt er vaak goed mee te leven. Voldoende beweging en een gezonde levensstijl helpen om de stenose dragelijker te maken. Blijft ook dan de pijn onhoudbaar? Dan kan er in uitzonderlijke gevallen gekozen worden voor het operatief  behandelen van de stenose. Dit gebeurt doormiddel van een kanaalverwijding of een implantaat. 

Pijnstillers bij stenose

Pijnstillers helpen om de pijn te verminderen, maar zijn geen primaire of structurele oplossing voor de stenose. Focus eerst op het verbeteren van de kracht en beweeglijkheid van je rug. Overleg daarom altijd met een arts voordat je met nieuwe medicatie begint. 

Behandeling stenose

De stenose zelf is slecht te beïnvloeden, de mate waarin je er last van hebt is wel goed te beïnvloeden. Het blijft verstandig om in beweging te blijven met je rug. Door oefeningen en fysiotherapie versterk je de flexibiliteit en kracht van je rug. Daarnaast leer je tijdens fysiotherapie hoe je het beste om kunt gaan met verschillende situatie die de klachten beïnvloeden. 

De keuze voor een behandeling hangt af van de ernst van je symptomen en je algehele gezondheid. Onthoud dat stenose een beheersbare aandoening is en dat een proactieve benadering helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van je leven. Het hoeft je niet te beperken om een actief en comfortabel leven te leiden.

Fysiotherapie voor de wervelkolom

Fysiotherapie helpt om de pijn als gevolg van stenose onder controle te houden. Bovendien werk je samen met je fysiotherapeut aan de kracht en beweeglijkheid van je rug. Fysius is gespecialiseerd in wervelkolomgerelateerde pijn. Maak een afspraak bij één van onze Rugexperts of zoek een praktijk bij jou in de buurt.

Uitleg behandelconcept
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Jasper-Konnik
Jasper Konnik

L. Kalichman, R. Cole, D.H. Kim, L.Li, P.Suri, A. Guermazi, D.J. Hunter. (2009). Spinal stenosis prevalence and association with symptoms: the Framingham Study. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19398386/