Skip to main content

Rugpijn na zwemmen

Veel mensen gaan zwemmen, juist omdat ze last hebben van rugklachten. Zwemmen is erg geschikt voor het verbeteren van de gezondheid en conditie, maar het kan soms de rugklachten en rugpijn ook verergeren. Bijvoorbeeld wanneer je op de borst gaat zwemmen.

Page content

Wat kan de oorzaak zijn van rugklachten/rugpijn bij zwemmen

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom je rugklachten ervaart tijdens of na het zwemmen. Een veelvoorkomende oorzaak is een verkeerde zwemtechniek. De onderrug kan te ver uitgerekt blijven bij de schoolslag, borstcrawl of vlinderslag. Rugklachten en rugpijn kunnen ook worden veroorzaakt doordat de bovenrug continu naar achteren wordt getrokken wanneer je ademhaalt. Hierdoor kunnen ook de nekspieren door het zwemmen overbelast raken.

Rugpijn en vakantie

Enkele tips voor rugklachten en rugpijn bij het zwemmen

  • Rol het lichaam zijwaarts en houd de kin ingetrokken wanneer je ademhaalt tijdens de borstcrawl in plaats van je hoofd naar achter gooien;
  • Gebruik de correcte techniek tijdens borstslag of borstcrawl: houd je lichaam recht in het water (buikspieren aangespannen) en je hoofd recht in plaats van opgeheven;
  • Gebruik eventueel een snorkel om bewegingen van je hoofd te verminderen tijdens het ademen.

Soms zijn de klachten niet te verhelpen met bovenstaande tips. Blijven jouw rugklachten aanhouden? In dit geval is het verstandig om een afspraak te maken bij Fysius om de oorzaak van deze klachten te achterhalen. Onze Rugexperts kunnen onderzoeken waar jouw rugklachten en rugpijn vandaan komen en op basis daarvan een persoonlijk behandelplan opstellen om te werken aan een optimaal behandelresultaat.

Meer informatie?

Heb je nog specifieke vragen over jouw rugklachten en rugpijn tijdens en/of na het zwemmen? Neem dan gerust contact met ons op via 088 - 002 1700 ! Wij helpen je graag!