Skip to main content

Rugpijn na slapen

Rugpijn kan vervelende klachten met zich mee brengen zoals uitstraling naar de bil, een bewegingsbeperking of het niet goed kunnen slapen. Word je belemmerd door rugpijn tijdens het slapen? Lees wat Fysius voor jou kan betekenen en laat niet langer meer een dag bepalen door jouw rugpijn!

Page content

Oorzaken van rugpijn bij het slapen

Opstaan met rugpijn aan het begin van een nieuwe dag is natuurlijk nooit fijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn die de rugklachten of rugpijn veroorzaken.

  • Verkeerde slaaphouding

Om klachten en pijn na of tijdens het slapen te voorkomen, raden wij u aan om op uw zij te slapen. Let daarbij op dat wanneer u op uw zij ligt, u niet half gedraaid naar voren ligt. Hierdoor zit er een draai in de nek en rug, waardoor de wervelkolom niet in een neutrale positie ligt.

De kans is groot dat u ’s nachts vanzelf in de ‘verkeerde houding’ rolt. Een bodykussen is hiervoor een goede oplossing. Deze kan ervoor zorgen dat u wel goed op de zij blijft liggen. De nek, rug, schouders, heupen en knieën liggen dan in een neutrale positie en uw spieren, banden en gewrichten kunnen zo herstellen van de belasting van overdag.

  • Verkeerd matras

Een verkeerde matras is een oorzaak die de rugklachten of rugpijn kan veroorzaken. Een matras is bedoeld om u de hele nacht comfortabel te ondersteunen, waardoor uw spieren de kans krijgen om te ontspannen, zodat u weer uitgerust aan de dag kunt beginnen.

  • Verouderd matras

Hoe oud is uw matras? Een matras gaat ongeveer 10 jaar mee, afhankelijk van het lichaamsgewicht. Na een bepaalde tijd gaat het matras inzakken, waardoor uw lichaam scheef komt te liggen. Wij raden u aan om uzelf goed te laten informeren bij een bedden speciaalzaak.

  • Eentonige werkhouding

Niet alleen een verkeerde slaaphouding, maar ook een verkeerde werkhouding of veel eenzijdig werk overdag kunnen de nachtrust verstoren. Heeft u vooral zittend werk? Dan is het goed om uw zithouding te evalueren en regelmatig te bewegen.

  • Niet het juiste kussen

Een ‘verkeerd’ kussen kan net zo goed de boosdoener zijn als een verkeerd matras of een verkeerde lattenbodem. Het kussen kan te hard, te zacht of verouderd zijn, waardoor uw hoofd en nek niet goed ondersteund worden. Laat u goed informeren en schaf eventueel een nieuw kussen aan.

Man met rugpijn

Wat kan Fysius voor jou betekenen bij rugpijn?

Jouw slaaphouding is erg belangrijk. Een juiste slaaphouding kan ervoor zorgen dat je ’s ochtends minder klachten ervaart en weer uitgerust opstaat. Wanneer je juist met méér pijn opstaat, dan is het aan te raden om jouw slaaphouding na te laten kijken door een Rugexpert van Fysius. Wij helpen je graag om weer zonder klachten en uitgerust uit bed te stappen!

Meer weten over jouw lichaamshouding?

Heb je al enige tijd last van lage rugklachten en/of rugpijn? Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van o.a. lage rugklachten en helpt jou graag bij het verhelpen of verminderen van jouw rugklachten en rugpijn.

Fysius Rugexperts is al 15 jaar lang gespecialiseerd in het effectief behandelen van lage rugklachten. Wij helpen je graag inzicht te krijgen in jouw klacht en met de behandeling ervan. Bel naar 088 002 1700 of maak meteen online een afspraak!