Skip to main content

Rugpijn of bekkenpijn na de bevalling

Na de bevalling weer de oude worden is niet van de ene op de andere dag gebeurt. Het duurt een poosje voordat uw lichaam weer hersteld is van de bevalling. Klachten en pijn rondom het bekken en/of lage rug kunnen tijdens de zwangerschap ontstaan en aanhouden na de bevalling. Soms kunnen bekkenklachten en bekkenpijn verward worden met lage rugpijn.

Page content

Ontzwangeren en rugklachten

Zowel psychisch als lichamelijk herstellen kost tijd. Kleine kwaaltjes zoals de zwangerschapskilo’s, vermoeidheid en vergeetachtigheid gaan vaak na enige tijd over. Tijdens de zwangerschap (of kort na de bevalling) kunnen er ook klachten ontstaan aan het bekken. Het hormoon ‘relaxine’ dat vrijkomt tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat de banden soepeler worden. Dit maakt het bekken makkelijker vervormbaar, zodat het kind bij de geboorte eenvoudiger door de bekkenring kan passeren. Dit hormoon en de daarbij behorende lichamelijke veranderingen kunnen zorgen voor aanhoudende bekken- en rugklachten na de bevalling.

Bekkenpijn zwangere vrouw

Bekkenpijn na de bevalling

Als je tijdens jouw zwangerschap last hebt gehad van bekkenklachten en bekkenpijn, is er kans dat deze klachten door de bevalling (tijdelijk) erger zijn geworden. Het kan ook zijn dat pas na de bevalling de bekkenklachten en bekkenpijn ontstaan. In beide gevallen is het belangrijk dat de bekken de eerste dagen extra rust krijgt.

Symptomen van bekkenpijn

De meeste vrouwen die bekkenklachten krijgen door de zwangerschap, hebben last van een continu aanwezige pijn. De pijn bevindt zich vaak:

  • Rond het bekken
  • In de onderrug
  • Bij het stuitje
  • Rond de Buik
  • Aan de zijkanten of achterkant van de billen en/of benen
  • In de liezen
  • Rond het schaambeen

Behandeling bij bekkenpijn na jouw zwangerschap

Wanneer je bekkenklachten en bekkenpijn heeft raden wij je om zo min mogelijk te tillen, zodat er niet te veel druk op de bekkenbodem komt te staan. Als de klachten jou belemmeren in het dagelijks leven, is het verstandig om een afspraak te maken. Onze Rugexperts kunnen onderzoeken waar jouw bekkenklachten en bekkenpijn vandaan komen.

Tijdens de intake voeren wij een uitgebreid onderzoek uit om de oorzaak van jouw klacht(en) in kaart te brengen. Na de intake stellen wij een persoonlijk behandelplan op en werken wij graag samen aan een optimaal behandelresultaat.

Meer informatie?

Heb je nog specifieke vragen over jouw bekken- en rugklachten? Neem dan gerust contact met ons op via 088 - 002 1700 of maak gebruik van onze live chat! Wij helpen je graag!