Skip to main content

Rugpijn en griep

Last van een combinatie van rugpijn en griep of koorts? Ziek zijn én rugpijn is natuurlijk extra vervelend. In dit artikel lees je meer over deze combinatie en hoe het komt dat deze klachten tegelijk optreden.

Man met rugpijn
Page content

Hoe veroorzaakt griep of koorts rugpijn?

Rugpijn als gevolg van griep of koorts wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde activatie van pijnsensoren. De griep zorgt voor reacties in ons lichaam zoals het activeren van het afweersysteem tegen de infectie. Je afweersysteem gaat aan de slag en maakt stofjes aan zoals interleukines en cytokines; deze stofjes zorgen voor een ontstekingsreactie in het lichaam waardoor je koorts krijgt.

De koorts verhoogt je lichaamstemperatuur en bestrijdt hierdoor de groei en vermenigvuldiging van virussen. Een bijwerking van deze stofjes is de verhoogde activatie van pijnsensoren waardoor je spierpijn krijgt.

De rugpijn treedt ook op als indirect gevolg van de griep. In dit geval krijg je rugpijn doordat je tijdens het uitzieken weinig beweegt; je ligt bijvoorbeeld veel in bed tijdens het uitzieken en krijgt hierdoor rugpijn. Probeer in dit geval rustig wat kleine oefeningen of bewegingen te doen met je rug.

Wat kan je doen bij rugpijn in combinatie met koorts/griep?

Doordat de rugpijn wordt veroorzaakt door de griep, kan je zelf weinig tegen de rugpijn doen. Drink in ieder geval genoeg water (1,5 - 2liter per dag) zorg goed voor jezelf, doe rustig aan en neem eventueel een pijnstiller. Twijfel je over het ziektebeeld? Kijk op www.thuisarts.nl of neem contact op met je huisarts.

Ben je al uitgeziekt en blijf je lasthouden van rugpijn? Wij helpen je graag.