Skip to main content

Wat zijn goede oefeningen voor je onderrug?

Goede oefeningen voor je onderrug zijn oefeningen die je rugspieren versterken. Bewegen is meestal het beste wat je kunt doen tegen rugpijn. Ook rustig bewegen zoals wandelen of fietsen versterken je rug en kunnen helpen tegen lage rugpijn. Op deze pagina geven we je tips voor goede oefeningen tegen lage rugpijn.

Onderrug pijn
Page content

Goed om te weten voordat je begint met deze oefeningen

Als je last van je rug hebt, is het belangrijk om eerst het vertrouwen terug te krijgen. Durf rustig aan meer te bewegen en voer de bewegingsintensiteit geleidelijk op. Tijdens de oefening is het geen probleem om lichte pijn te voelen, maar forceer de pijn niet teveel. Ervaar je veel pijn tijdens de oefeningen? Probeer dan eerst een andere oefening of verlaag het aantal herhalingen. 

Let op: heb je al lange tijd last van ernstige rugpijn? Overleg dan eerst met je fysiotherapeut welke behandeling voor jou geschikt is.

Spit, lumbago en lage rugpijn

3 effectieve oefeningen tegen pijn in de onderrug:

Onze Rugexperts hebben 3 oefeningen voor je klaargezet die goed werken tegen lage rugpijn:

  1. Oefening 1 | Been heffen in zit
  2. Oefening 2 | Hol-bol oefening
  3. Oefening 3 | Planken
     

Oefening 1: Been heffen in zit

Deze eenvoudige rugoefening is een goede oefening om mee te beginnen als je rugpijn ervaart. Je voelt je rug licht trekken als je jouw benen optilt. Doordat je bij deze oefening moet zitten, kun je deze oefening handig doen tijdens bureauwerk, in de trein of als je ergens zit te wachten. Breid de oefening eventueel uit door je voet ongeveer 10 in plaats van 1 centimeter op te tillen.

Oefening 2: Hol-bol-oefening

Gaat oefening 1 gemakkelijk? Probeer dan eens de hol-bol-oefening. Dit is een goede oefening om je rug te strekken en te rekken. Deze oefening is op drie manieren uit te voeren. 

Variant 1

Gebruik een fitnesmatje of comfortabele ondergrond voor deze oefening. Begin liggend op je rug met je handen op de grond. Buig je knieën en zet je voeten vlak op de grond. 

Je billen blijven op de grond terwijl je jouw bekken naar boven en onderen beweegt. Je onderrug komt lis van de grond. Als je het fijn vindt, kun je jouw handen gebruiken om de beweging te volgen. 

Variant 2

Voer de tweede variant zittend op je knieën uit. Je handen plaats je plat op de grond. Vervolgens kantel je het bekken naar voren en naar achteren. Tijdens de achterwaartse beweging kantel je jouw hoofd ook naar beneden en kijk je tussen je armen en benen door. Als je terugbeweegt, beweeg je jouw hoofd weer langzaam naar voren en kijk je voor je uit. 

Variant 3

Deze variant kun je, net als bij de eerste oefening, goed combineren tijdens het zitten. Handig voor als je achter een bureau werkt! De oefening is eenvoudig: je hoeft alleen je bekken naar voren en naar achteren te kantelen. Als je het fijn vindt kun je jouw handen onder je billen plaatsen.

Oefening 3: Planken 

Planken of planking is een mooie manier om de stabiliteit en kracht in je onderrug op te bouwen. Door de verschillende variaties, kun je eenvoudig de intensiteit van deze oefening vergroten als dit goed aanvoelt. Door de kracht in je onderrug te ontwikkelen, verminder je de kans op rugpijn. Het is ook een goede oefening om preventief rugpijn tegen te gaan.

Variant 1

Ga op een kleed of fitnessmatje liggen en zet beide ellebogen op de grond onder je schouders. Plaats je knieën op de grond. Til je bovenlichaam op zodat je rug recht is. 

Variant 2 

Breid de plank uit door één voor één je benen op te tillen. Til dan één voor één je benen op en blijf je rug ondertussen in een rechte lijn houden. Je bekken mogen niet meedraaien met je benen. Als je deze oefening goed kunt volhouden, strek je in plaats van je benen nu één voor je handen omhoog. 

Variant 3

Probeer na de tweede variant ook de derde variant waarbij je jouw rechterarm en je linkerbeen tegelijk uitstrekt en vervolgens je linkerarm en je rechterbeen tegelijk. Herhaal een paar keer de oefening per kant. 

Variant 4

De bekendste variant van deze oefening is de variant waarbij je de ellebogen op de grond zet en benen omhooghoudt door op je tenen te steunen. Je houdt je lichaam zo recht mogelijk. Je maakt deze oefening zwaarder door het simpelweg langer vol te houden. 

Behandeling lage rugpijn 

Op zoek naar meer goede oefeningen voor je onderrug? Bekijk dan de pagina huiswerkoefeningen en selecteer lage rug/bekken. Liever begeleid aan de slag met je rugpijn? Maak een afspraak bij een Fysius-praktijk bij jouw in de buurt. 

Uitleg behandelconcept
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Jasper-Konnik
Jasper Konnik