Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek in 2012 onder een grote groep cliënten van Fysius heeft aangetoond dat het Fysius behandelconcept wél leidt tot significante en klinisch relevante verbeteringen. Metingen voor en na het behandeltraject met een aantal gevalideerde testen hebben aangetoond dat de effecten van het Fysius behandelconcept beter zijn dan wetenschappelijk onderzochte reguliere oefentherapieën en behandelmethoden.

Maak een afspraakGratis Rugadvies


Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat reguliere oefentherapieën en behandelmethoden niet leiden tot significante en klinisch relevante verbeteringen bij mensen die langer dan 6 maanden rugklachten hebben (1).

Daarentegen is het Fysius behandelconcept wel doeltreffend. Het bestaat uit dynamische training van de rug- en rompspieren in combinatie met fysiotherapeutische interventies, primair gericht op versterking van de totale rugmusculatuur. Het Fysius behandelconcept is mede gericht op het afleren van de door klachten ontstane compensatiestrategieën en het weer functioneel inzetten van de gehele keten (benen, heup, bekken en wervelkolom). 
Tevens worden er handvatten aangereikt om gedragsmatige veranderingen van dagelijkse patronen te bewerkstelligen die de rugbelasting en belastbaarheid beter op elkaar af te stemmen. Onderzoek wijst tevens uit dat patiëntspecifieke stimulatie tot zelfmanagement, noodzakelijk is om recidivering van de klachten te voorkomen (1-2).

Referenties 
(1) van Middelkoop M, Rubinstein SM, Kuijpers T, et al. A systematic review on the effectiveness of physical and rehabilitation interventions for chronic non specific low back pain. Eur Spine J 2011 Jan;20(1):19-39

(2) Oliveira VC, Ferreira PH, Maher CG, et al. Effectiveness of self-management of low backpain: systematic review with meta-analysis. Arthritis Care Res 2012 Nov;64(11):1739-48

Aantoonbare behandelresultaten

Onderzoek in 2012 onder een grote groep cliënten van Fysius heeft aangetoond dat het Fysius behandelconcept wél leidt tot significante en klinisch relevante verbeteringen. Metingen voor en na het behandeltraject met een aantal gevalideerde testen hebben aangetoond dat de effecten van het Fysius behandelconcept beter zijn dan wetenschappelijk onderzochte reguliere oefentherapieën en behandelmethoden. De afgelopen jaren heeft Fysius al meer dan 120.000 cliënten geholpen.