Skip to main content

Nekpijn na het slapen

Word je na jouw nachtrust niet uitgerust wakker? En sta je vaak op met rugpijn? Dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Rugpijn tijdens en/of na het slapen kan door veel factoren veroorzaakt worden, denk bijvoorbeeld aan een slecht matras of een verkeerde slaaphouding.

Goed slapen zonder rugpijn
Page content

Oorzaken van rugklachten en rugpijn bij het slapen

Opstaan met rugpijn aan het begin van een nieuwe dag is natuurlijk nooit fijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn die de rugklachten of rugpijn veroorzaken.

Verkeerde slaaphouding

Om klachten en pijn na of tijdens het slapen te voorkomen, raden wij je aan om op je zij te slapen. Let daarbij op dat wanneer je op  je zij ligt, je niet half gedraaid naar voren ligt. Hierdoor zit er een draai in de nek en rug, waardoor de wervelkolom niet in een neutrale positie ligt.

De kans is groot dat je ’s nachts vanzelf in de ‘verkeerde houding’ rolt. Een bodykussen is hiervoor een goede oplossing. Deze kan ervoor zorgen dat  je wel goed op de zij blijft liggen. De nek, rug, schouders, heupen en knieën liggen dan in een neutrale positie en uw spieren, banden en gewrichten kunnen zo herstellen van de belasting van overdag.

Verkeerd matras

Een verkeerde matras is een oorzaak die de rugklachten of rugpijn kan veroorzaken. Een matras is bedoeld om je de hele nacht comfortabel te ondersteunen, waardoor jouw spieren de kans krijgen om te ontspannen, zodat je weer uitgerust aan de dag kunt beginnen.

Verouderd matras

Hoe oud is jouw matras? Een matras gaat ongeveer 10 jaar mee, afhankelijk van het lichaamsgewicht. Na een bepaalde tijd gaat het matras inzakken, waardoor jouw lichaam scheef komt te liggen. Wij raden je aan om jezelf goed te laten informeren bij een bedden speciaalzaak.

Eentonige werkhouding

Niet alleen een verkeerde slaaphouding, maar ook een verkeerde werkhouding of veel eenzijdig werk overdag kunnen de nachtrust verstoren. Heb je vooral zittend werk? Dan is het goed om jouw zithouding te evalueren en regelmatig te bewegen.

Niet het juiste kussen

Een ‘verkeerd’ kussen kan net zo goed de boosdoener zijn als een verkeerd matras of een verkeerde lattenbodem. Het kussen kan te hard, te zacht of verouderd zijn, waardoor uw hoofd en nek niet goed ondersteund worden. Laat je goed informeren en schaf eventueel een nieuw kussen aan.

Nekpijn na het slapen

Wil je meer weten over de juiste slaaphouding, lees dan ook eens het blog: 'Nekpijn na het slapen?'

Wat kan Fysius voor u betekenen bij rugpijn of rugklachten?

Jouw slaaphouding is erg belangrijk. Een juiste slaaphouding kan ervoor zorgen dat je ’s ochtends minder klachten ervaart en weer uitgerust opstaat. Wanneer je juist met méér pijn opstaat, dan is het aan te raden om jouw slaaphouding na te laten kijken door een Rugexpert van Fysius. Wij helpen je graag om weer zonder klachten en uitgerust uit bed te stappen!

Meer weten over lichaamshouding?

Wil je meer informatie over hoe jouw slaaphouding jouw rugpijn of rugklachten kan verminderen? Neem dan gerust contact met ons, wij helpen je graag!