Skip to main content

Nekhernia

Een nekhernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de nekregio. De pijn als gevolg van de nekhernia ontstaat doordat de uitstulping op een zenuw of op het ruggenmerg in de nekregio drukt.

Nekpijn-behandeling
Page content

Symptomen van een nekhernia

De belangrijkste symptomen van een nekhernia zijn:

  1. Hoofdpijn
  2. Pijn in de armen, nek en schouders
  3. Gevoelsvermindering
  4. Tintelingen in je arm en handen

Soms ontstaan er door de nekhernia ook uitvalsverschijnselen zoals verlamming en/of gevoelsverlies. 

Nekpijn

Hoe ontstaat een nekhernia? 

Een nekhernia ontstaat door een uitstulping op de nekwervel. De belangrijkste functies van de tussenwervelschijven in je nek zijn bewegelijkheid en schokdemping. Door een beschadiging of uitstulping ontstaat er druk op je zenuwwortel en ervaar je pijn in je nek. Het is ook mogelijk dat je geen pijn ervaart met een nekhernia als de uitstulping of beschadiging wel aanwezig is, maar niet tot nauwelijks op de zenuwwortel drukt. Er is geen eenduidige oorzaak van een nekhernia.

De belangrijkste oorzaken van een nekhernia zijn: 

  1. Erfelijke aanleg en lichaamsbouw zoals een lang lichaam;
  2. Zwaar lichamelijk of eentonig werk;
  3. Stress en onvoldoende rust;
  4. Roken en ongezonde leefstijl.

Veelvoorkomende nekhernia's

Nekhernia’s komen het meeste voor tussen de vijfde en de zesde en tussen de zesde en de zevende nekwervel van boven. Dit is het gebied aan de onderkant van je nek. Een nekhernia kan ook op andere plekken in je  nek voorkomen, behalve tussen de eerste en tweede wervel, want tussen deze wervels zit geen tussenwervelschijf.

Risicofactoren nekhernia

  1. Verouderingsproces 
    Het verouderingsproces verhoogt het risico op een nekhernia. Dit komt door het verlies aan flexibiliteit en elasticiteit van de tussenwervelschijven in onze wervelkolom. De banden rondom de tussenwervelschijven, ook wel ligamenten genoemd, worden dan brozer. De meeste nekhernia’s komen voor tussen je 30 en 50 levensjaar. 
  2. Langdurige verkeerde houding 
    De meeste nekhernia’s ontstaan door een langdurige verkeerde lichaamshouding. Bij een langdurige verkeerde lichaamshouding staan je tussenwervelschijven in de nek scheef op elkaar. Hierdoor is het risico op het ontstaan van een uitstulping groter. Let daarom op je houding tijdens je werk, in de auto of wanneer je voor een scherm, tablet of smartphone kijkt.  
  3. Onder- of overbelasting van je nek 
    Ook als je de nek te weinig of te zwaar belast, kan een nekhernia ontstaan. Gebruik je de spieren in je nek te weinig of zwaar? Dan kan de spierfunctie hier onder lijden. Je nekspieren spelen een belangrijke rol bij het verstevigen en beschermen de structuren in je nek. Als deze versteviging en bescherming wegvalt, neemt het risico op een nekhernia toe.
  4. Erfelijke factoren
    Een nekhernia kan erfelijk zijn, maar er is veel in preventie te doen. Voldoende beweging en een goede houding zijn aan te raden als je weet dat een hernia vaak voorkomt in je familie. 
  5. Overige factoren
    Een ongezonde leefstijl zoals roken of drinken, overmatige stress, weinig slaap of weinig beweging hebben een slechte invloed op de kwaliteit van je tussenwervelschijf en wervels en vergroot het risico op een nekhernia.

Wat kun je het beste doen bij een nekhernia?

Denk je dat je een nekhernia hebt? Maak dan in ieder geval een afspraak bij Fysius of bij een fysiotherapeut bij jou in de buurt. Een fysiotherapeut kan je nek controleren op een hernia en doet uitgebreid onderzoek om je nekpijn te verlichten. De therapeut adviseert je ook hoe je om kunt gaan met je klachten.

Blijven doen:

  1. Neem een actieve houding aan in je nek;
  2. Blijf je nek rustig bewegen met oefeningen; 
  3. Lichte beweging is belangrijk in het herstel. Neem eventueel lichte pijnstillers zoals aspirine of paracetamol om de pijn in je nek te verlichten tijdens het bewegen of je oefeningen.  

Niet doen:

  1. Laat je hoofd niet naar voren hangen (schildpadhouding);
  2. Schouders naar voren laten hangen (schildpadhouding);
  3. Nek ontzien door niet te bewegen. 

Jouw behandeling bij een nekhernia

Heb je een rughernia? Dan wil je zo snel mogelijk van de pijn af. Beweging en het aanleren van een juiste houding zijn de belangrijkste stappen die je kunt nemen. Een behandeling van nekhernia richt zich op:

  1. Het verminderen van pijn
  2. De toename van beweeglijkheid
  3. Het Aanleren van een juiste lichaamshouding
  4. Het vergroten van kracht en stabiliteit 

Wil je jouw nekhernia laten behandelen? Fysius is gespecialiseerd in de rug, nek en bekken. Plan meteen een afspraak of zoek een praktijk bij jou in in de buurt. 

Nekpijn behandeling