Hardlopen en rugpijn?

Hardlopen is een goede sport om aan uw conditie te werken en is relatief eenvoudig toepasbaar in het dagelijks leven. Hardlopen kan echter snel blessures met zich meebrengen, waaronder rugklachten. Gelukkig valt rugpijn bij hardlopen vaak te voorkomen of te verhelpen!

Hieronder geef ik u meer inzicht in de mogelijke oorzaken van uw rugklachten bij het hardlopen. Daarbij geef ik u graag enkele tips om rugklachten bij hardlopen zoveel mogelijk te voorkomen. 

Mogelijke oorzaken rugklachten bij hardlopen:

Te snelle trainingsopbouw

Voor veel beginnende hardlopers is het lastig om langzaam op te bouwen. Vaak wilt u al te enthousiast uw hardloopronde verlengen, waardoor al snel overbelasting kan optreden. 

Verkorte of zwakke spiergroepen

Het is mogelijk dat u verkorte been- of heupspieren heeft. Een warming-up om de spieren op te warmen en goed te rekken is dan cruciaal. Ook komt het veel voor dat de spiergroepen zoals de rug-, buik-, bil-, of bovenbeenspieren te zwak zijn. Hierdoor kan er sneller overbelasting optreden. Spierversterkende oefeningen zorgen ervoor dat uw spieren sterker worden en de belastbaarheid van uw rug wordt vergroot. Zo krijgt u minder snel last van uw rug!  

Uw houding en loopbeweging

Er zijn verschillende houdingen die rugklachten kunnen veroorzaken bij het hardlopen:

 • Holle of een te bolle onderrug;
 • Afwijkende stand van de voeten;
 • Beenlengteverschil of een beperkte beweging vanuit uw bekken of de lage rug;
 • De paslengte: te grote of kleine stappen hebben invloed op de stand van uw rug;
 • De voetlanding: zorg ervoor dat u de voet goed afrolt. Landt u op de voor- of middenvoet of op de hak?;
 • De ondergrond: het maakt verschil of u op asfalt (gelijke ondergrond) of juist in het bos of hellingen(ongelijke ondergrond) loopt.   

Sportschoenen

Ook sportschoenen zijn belangrijk tijdens het lopen. Iedereen heeft hierbij een persoonlijke voorkeur en daarbij zijn er verschillende schoenen die passen bij de vorm van uw voet en hardloopstijl. Denk hierbij aan de soort demping en het doel waar u de schoen voor gebruikt. Loopt u bijvoorbeeld vaak hard? Op welke ondergrond? Vraag altijd advies bij het kopen van uw sportschoenen. 

Tips: hardlopen zonder rugpijn

Hieronder zet ik graag nog een aantal tips voor u op een rijtje om rugklachten tijdens het hardlopen zoveel mogelijk te voorkomen:  

 • Doe altijd een warming-up en cooling down;
 • Goede techniek en rustige trainingsopbouw is belangrijk;
 • Doe spierversterkende oefeningen voor uw core (buik- & rugspieren) maar vergeet uw schouder-, bil-, en bovenbeenspieren niet. Wanneer die te zwak zijn kan er door compensatie sneller overbelasting optreden in de rug!;
 • Zorg ervoor dat u sportschoenen koopt die passen bij de vorm van uw voet en uw hardloopstijl;
 • Stretch goed voor lenigheid van de spieren van de benen en heupen.

Blijven uw klachten aanhouden? Of wilt u graag een advies van een rugexpert? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een Gratis Rugadvies. 

Direct starten met een behandeltraject kan natuurlijk ook. Maak dan een afspraak voor een intake. 

- Marc Matthée