Skip to main content

Zomervakantie zonder rugpijn

Rugpijn voor, tijdens of door je vakantie is vervelend en verstoord je welverdiende rust. Zonde van je vakantie! Lees daarom onderstaande artikel voor meer tips en informatie.

Vakantie
Page content

Oorzaken rugpijn en vakantie

Vakantie is een goede manier om uit te rusten. Vaak heeft het een positief effect op je rugpijn doordat je lekker uitrust en voldoende tijd hebt om te bewegen. Stress is een belangrijke oorzaak van rugpijn. Als je goed uitrust, helpt dit om stress, en daarmee rugpijn, te verminderen. Het kan er ook voor zorgen dat de rugpijn juist intenser wordt. 

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van rugpijn en vakantie:
 

1. Rugpijn door zitten

Of je nu met de auto, trein of het vliegtuig gaat: tijdens je reis zit je waarschijnlijk veel. Dit zorgt voor stijfheid in de onderrug, spanning in de billen en je ischias en uitstralende pijn naar de benen.

2. Vakantiestress

Het is tegenstrijdig, maar door vakantie krijg je ook stress. Je werkt bijvoorbeeld langer door om al het werk voor de vakantie af te krijgen of je moet de reis organiseren. De stress zorgt voor minder rust en vrije tijd. Je hebt bovendien minder tijd om even te bewegen of te sporten; iets wat de rugpijn ook kan veroorzaken. 

3. Andere balans, activiteiten en omgeving 

Op vakantie heb je een ander ritme. Je slaapt alleen al op een ander bed. Maar ook de activiteiten die je doet zijn anders. Een lange huttentocht door de bergen is bijvoorbeeld ene stuk zwaarder als je ongetraind en bepakt met bagage aan de reis begint. Deze omstandigheden kunnen de rugpijn dus ook veroorzaken. Door voorbereid op reis te gaan, kun je dit voorkomen. 

Tips tegen rugpijn op vakantie

  1. Wissel regelmatig van houding tijdens je reis
    Onze Rugexperts herhalen vaak dat de beste houding je volgende houding is. Dat wil zeggen dat je, ook op vakantie, vooral lekker in beweging moet blijven. Probeer ook tijdens je reis af en toe event te bewegen. Reis je met de auto? Zet dan regelmatig even de auto aan de kant voor een korte wandeling of wat rek- en strekoefeningen. Tijdens de reis zelf kun je dit doen door je buikspieren licht aan te spannen; dit werkt ook in het vliegtuig of in de trein. 
  2. Bereid je conditioneel goed voor op je actieve vakantie
    Ga je voor een actieve vakantie? Dan is het slim te trainen voor je vakantie. Een wandelvakantie is nog leuker als je weet dat je de afstand kunt lopen. 
  3. Informeer naar de omgeving en de accommodatie 
    Een goede nachtrust is belangrijk om rugpijn te voorkomen en helpt om lekker uit te rusten. Informeer onder andere wat voor bedden je accommodatie heeft en verken ook de omgeving voor je reis. Je kunt ook de reviews van je accommodatie lezen: hierin staat vaak wel beschreven als de accommodatie zich naast een luidruchtige discotheek bevindt of als de bedden van mindere kwaliteit zijn. 

Rugpijnvrij op vakantie? Wij helpen je graag!

Bovenstaande tips helpen om matige rugpijn tijdens je vakantie te voorkomen. Heb je het gevoel dat er meer nodig is om je rugpijn te verhelpen? Onze Rugexperts helpen je graag. Zoek een praktijk in de buurt of neem direct contact op om een afspraak in te plannen.  

samen-werken-gezonde-rug
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Jasper-Konnik
Jasper Konnik