Skip to main content

Voorkom nek- en rugpijn na het slapen en check je slaaphouding

Last van rug- en nekpijn na het slapen? Grote kans dat dit ligt aan je slaaphouding. We werken gemiddeld ongeveer evenveel uren als dat we slapen. Alhoewel er veel aandacht is voor een juiste werkhouding, is de slaaphouding nog onderbelicht. Lees dit blog voor oorzaken en tips om rug-, nek- en hoofdpijn te voorkomen.

Goed slapen zonder rugpijn
Page content

Wat is de beste slaaphouding om rug- en nekpijn te voorkomen? 

De beste slaaphouding voor het voorkomen van pijnklachten is de zijligging. In de buik- en rugligging draai je de nek, waardoor je nek meer belast wordt. Hierdoor heeft je nek minder kans om te rusten; in de rugligging valt je hoofd vaak één kant op en in de buikligging forceer je het hoofd sowieso naar links of rechts. Probeer daarom je slaaphouding te veranderen. 

Let op: veel mensen denken op hun zij te liggen, maar liggen toch licht gedraaid op hun rug of buik. Hierdoor heeft je ruggenwervel geen neutrale houding. 

Hoe kan ik mijn slaaphouding veranderen? 

Vind je het lastig om van houding te veranderen? Een bodykussen helpt om in een zijwaartse houding te blijven liggen. Gecombineerd met een speciaal kussen voor zijliggers, helpt dit om in een zijwaartse houding te blijven liggen en pijnklachten te voorkomen. 

Is een zijwaartse houding voor jou echt onmogelijk? Er zijn speciale rug- en buikslaperskussens te koop en als je op je buik slaapt kun je eventueel ook proberen om zonder kussen te slapen. 

Oorzaken van rug- en nekpijn na het slapen

Sommige mensen worden na het slapen wakker met nek- en/of rugpijn. Als je tijdens het slapen geen comfortabele houding aanneemt met je nek en rug, kunnen je klachten ontstaan of verergeren. Dit kan zich uiten in een stijve nek, een stijve rug en andere pijnklachten. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van je rug- en nekpijn na het slapen: 

  • Buik- of rugligging
  • Een oud of doorgezakt matras
  • Een te zacht of te hard matras
  • Een verkeerd kussen 

Tips over slapen en breder kijken naar leefstijl ed. 

Behandeling bij nek- en rugpijn na het slapen

Rug- en nekpijn is meestal het gevolg van meerdere factoren. Onderzoek daarom goed wat jouw nek- en rugpijn veroorzaakt. Bij het behandelen van nek- en rugpijn na het slapen is het belangrijk om de klachten bij de bron aan te pakken. Onze collega’s staan voor je klaar om je te adviseren met een slaapadvies. Maak een afspraak voor een intake of kom naar één van de Auping-Fysius-events; hier helpen onze fysiotherapeuten jou gratis om ergonomisch advies te geven bij de aanschaf van een nieuw matras. 

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée