Skip to main content

Stress, angst, somberheid en pijn? Psychosomatische fysiotherapie kan je helpen.

Heb je last van een combinatie van stress, angst, somberheid en/of pijn? Dan zijn er veel opties om dit te verminderen. Je hebt bijvoorbeeld al reguliere fysiotherapie, acupunctuur of massages geprobeerd om dit te verminderen, maar telkens komt het gevoel en de pijn weer terug. Lees hoe psychosomatische fysiotherapie je kan helpen.

Stress, angst en somberheid
Page content

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Een psychosomatisch fysiotherapeut is expert op het gebied van chronische pijn en lichamelijke klachten waarbij geen duidelijke anatomische oorzaak gevonden kan worden. In dit geval spelen gevoelens als stress, angst en somberheid vaak een grote rol in het ontstaan van de chronische pijn. Een gebrek aan balans tussen spanning en ontspanning, en tussen belasting en belastbaarheid, zorgt voor een neerwaartse spiraal waardoor je last krijgt van lichamelijke klachten. Psychosomatische fysiotherapie helpt kortom door fysieke en psychische klachten als één geheel te behandelen en vergroot daardoor de kans op blijvend herstel.

Voor wie is psychosomatische fysiotherapie een oplossing? 

Natuurlijk geeft een behandeling door een psychosomatisch fysiotherapeut geen belofte voor herstel. Toch geeft het voor veel mensen verlichting in de pijn en vermindert het de negatieve gevoelens. 

Psychosomatische fysiotherapie helpt onder andere bij: 

- Overspanning, stress en burn-outs
- Angst- en depressiegerelateerde klachten
- Slaapproblemen
- Piekeren en moeite met ontspannen
- Chronische pijn en vermoeidheid 

Cliënten die een psychosomatische behandeling starten ervaren bovendien ook gunstige effecten tegen hyperventilatie, duizeligheid/benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst, fibromyalgie en zogenoemde 'Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten’ (SOLK). 

Hoe helpt psychosomatische fysiotherapie?

Deze vorm van fysiotherapie helpt je door de kern van je chronische pijn bij de oorzaak aan te pakken. De behandelmethode richt zich op de psychische onderdelen in combinatie met de pijnklachten die hierdoor ontstaan. Kies je voor psychosomatische fysiotherapie? Dan ga je samen met een gespecialiseerde therapeut op zoek naar mogelijke ervaringen uit het verleden of het heden die van invloed zijn op jouw klachten. Daarna helpt de therapeut je met gerichte behandeltechnieken die passen bij de klachten. Het behandelplan wordt individueel afgestemd op jouw specifieke situatie. 

Psychosomatische fysiotherapie maakt onder andere gebruik van:

  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
  • Mindfulness
  • Pijn- en stresseducatie
  • Motiverende en oplossingsgerichte gesprekstechnieken
  • Interventies gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Psychosomatische fysiotherapie starten

Denk je dat deze vorm van therapie jou kan helpen? Al onze praktijken hebben kennis over psychosomatische fysiotherapie en onze praktijken in Den Haag en Capelle aan den IJssel hebben zich gespecialiseerd in dit onderwerp.

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée