Skip to main content

Rugpijn door autorijden? Lees onze vijf tips.

Heb je last van pijnlijke rugspieren? Dan wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf. Spierpijn in de rug concentreert zich meestal in de onderrug, nek of schouders. Is de pijn recent in je onderrug geschoten? Dan lees je hier meer over lage rugpijn, spit of lumbago. De spierpijn in je rug kan meerdere oorzaken hebben waaronder een ophoping van afvalstoffen, triggerpoints, spierpijn of een verrekte spier.

Autorijden-rugpijn
Page content

Hoe krijg je rugpijn door je autostoel? 

Het is lastig om een eenduidige oorzaak aan te wijzen van je rugpijn. Heb je een auto? Dan weet je waarschijnlijk dat het kiezen van een merk, type en uitvoering behoorlijk veel keuzestress oplevert. Om de keuze nog complexer te maken, laten ze je ook nog kiezen uit verschillende autostoelen: van een flitsend ogende sportstoel tot een luxe stoel met stoelverwarming en massagefunctie. Ondanks alle ergonomische beloftes van een autofabrikant, is autorijden niet altijd bevorderlijk voor jouw rug. 

Denk je dat jouw rugpijn wordt veroorzaakt door je auto? Hieronder vind je de mogelijke oorzaken van jouw rugpijn: 

 • Je autostoel is te zacht;
 • Je autostoel is te kort;
 • Je autostoel heeft geen zijdelingse steun;
 • Je autostoel is matig verstelbaar;
 • De lendensteun - dit is de bolling in je stoel onder in de rug - zit op de verkeerde hoogte, waardoor je niet de juiste rugondersteuning krijgt.

Verminder rugpijn door je zithouding aan te passen

Gelukkig hoef je niet meteen een nieuwe auto aan te schaffen voor een goede zithouding. Bekijk eerst onderstaande tips om rugpijn in of door autorijden te voorkomen: 

1. Gebruik een kussen in je lage rug

Heb je last van lage rugpijn? Dan is een ‘lumbaal kussen’ aan te raden. Dit is een ergonomisch kussen dat je ter hoogte van je onderrug plaatst. Door het kussen op de gewenste hardheid op te pompen, wordt je rug ondersteund. Het kussen is bovendien ook te gebruiken op andere plekken zoals in de trein of het vliegtuig. 

2. Stop wat vaker tijdens het autorijden 

Zit je vaak langdurig in de auto? Probeer onderweg vaker te stoppen om een korte wandeling te maken en breng je rug even goed in beweging. Hierdoor voorkom je een ingezakte houding en een vermoeide rug tijdens je reis.

3. Zijsteunen

Heb je een autostoel zonder arm- of zijsteunen? Dan is dit ongunstig voor je zithouding. Door een armsteun ga je namelijk rechter in je auto zitten en heb je minder kans dat je wegzakt in de autostoel. Onderzoek of je arm- of zijsteunen kunt laten inbouwen. Er zijn ook universele en pasklare armsteunen te koop die je eenvoudig installeert in je auto. 

Heb je een armsteun en twijfel je deze goed gebruikt? Controleer dan onderstaande punten: 

 1. Ga rechtop in je autostoel zitten
 2. Laat je ellebogen de zijsteunen licht aanraken zodat je een goede ondersteuning en tegelijkertijd voldoende bewegingsruimte voor je armen hebt. 
 3. Het is belangrijk dat je jouw schouders niet optrekt zodat je schouder- en rugspieren ontspannen blijven.

4. Zitting van de autostoel verlengen

Veel moderne auto’s zijn uitgerust met een verlengbaar zitvlak; dit heeft als doel om het zitvlak te vergroten. Je houding verandert namelijk negatief als je benen en daarmee je knieholtes te ver van het zitvlak zijn verwijderd. Heb je een verlengbaar zitvlak? Zorg dan dat je het zitvlak verlengd tot aan je knieholtes. 

5. Compleet nieuwe autostoel

Heeft jouw autostoel geen mogelijkheid om het zitvlak te verlengen? Dan kun je eventueel een nieuwe stoel in je auto plaatsen. Ondanks dat dit prijzig is, voorkomt deze optie meestal wel jouw pijnklachten die ontstaan door het autorijden. Helemaal wanneer je gehecht bent aan een auto, is het vervangen van de stoel een goede optie. Autostoelen gaan na verloop van tijd achteruit in hun stevigheid en comfort. Het vervangen van je autostoel heeft als extra voordeel dat je weer geniet van het comfort van een compleet nieuwe stoel. Overweeg je jouw autostoel te vervangen? Laat je dan adviseren en vergelijk indien mogelijk meerdere autostoelen.

Tips voor zithouding in uw autostoel

Heb je al een goede autostoel, maar twijfel je of deze op de juiste manier is ingesteld? Bekijk hieronder onze tips om de autostoel goed in te stellen: 

Let op: zorg ervoor dat de motor van je auto is uitgeschakeld als je jouw autostoel instelt. 

 • Ga rechtop zitten en plaats je bekken tegen de onderkant van je stoel;
 • Schuif de autostoel op een positie waarbij je zonder te rekken de pedalen goed kunt indrukken;
 • Houd je stuur vast op de rechter en linker uiteinden van je stuur met je armen licht gebogen. Verstel eventueel hiervoor eventueel de hoogte van je stuur;
 • Zorg ervoor dat je jouw schouders tijdens het zitten ontspant. Zoals je eerder hebt gelezen, raden we je aan om je ellebogen te laten rusten op een steun. Probeer je stuur op een ontspannen manier met beide handen vast te houden. 
 • Stel je hoofdsteun zo in dat de bovenkant precies even hoog als je eigen hoofd en verschuif je hoofdsteun naar voren of naar achteren om voldoende steun te krijgen. De afstand tussen hoofd en hoofdsteun mag maximaal 5 centimeter bedragen;

Oefening tijdens het autorijden

Sta je in de file en wil je de tijd nuttig benutten? Probeer dan deze simpele oefening in de auto. Blijf uiteraard goed opletten en houd het verkeer in de gaten. 

De oefening: 

 1. Ga met je rug goed tegen de achterzijde van de stoel zitten;
 2. Kantel je bekken achterover en maak je rug bol;  
 3. Kantel daarna je bekken in tegenovergestelde richting en maak je rug hol.
 4. Herhaal stap twee en drie herhaaldelijk achter elkaar. 

Behandeling van je rugpijn en advies over je zithouding

Heb je al lang last van rugpijn en twijfel je of autorijden de enige oorzaak is van deze pijn? In veel gevallen is er meer aan de hand dan alleen de zithouding in de auto. We raden je in dat geval aan om een afspraak te plannen met één van onze therapeuten om de oorzaak van je rugpijn te vinden.

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée