Skip to main content

Krachttraining en rugpijn

Door je rug gegaan tijdens krachttraining? Of weten waar je op moet letten in de sportschool? Lees het blog over krachttraining en rugpijn

Krachttraining en rugklachten
Page content

Heb je last van je rug door het krachttrainen? Of wil je juist weten of het verstandig is om nog naar de sportschool te gaan als je al rugpijn hebt? Als je regelmatig naar de sportschool gaat, dan wil je weten waar je aan toe bent als je last hebt van rugpijn. In dit blog lees je er meer over. 

Mag ik blijven sporten met mijn rugpijn? 

Het is altijd verstandig om te blijven bewegen met rugpijn. Het risico dat de rugpijn erger wordt door een gebrek aan beweging is namelijk groot. Welke beweging je aankan, is afhankelijk van de ernst van je rugpijn. Wil je toch fit blijven tijdens je rugpijn? Dan zijn er drie opties om je krachttraining door te zetten zonder dat je de rug overbelast: 

  • Minder herhalingen met hetzelfde gewicht;
  • Zelfde aantal herhalingen met minder gewicht;
  • Kleinere bewegingsuitslag, dus bijvoorbeeld een kleinere squat;
  • Zelfde spiergroep met een andere oefening proberen. 

Daarnaast is het aan te raden om een personal trainer van jouw vaste sportschool te vragen of je alle oefeningen op een correcte manier uitvoert. 

Voorkom rugpijn door krachttraining

De rugpijn kan natuurlijk ook juist ontstaan in de sportschool. Onderzoek of je de oefeningen op de juiste manier uitvoert en of je niet te zwaar tilt. Misschien heb je in het verleden wel training gehad over een goede deadlift of squat, maar zijn er wat foutjes ingeslopen. Vraag in zo’n geval een personal trainer om eens mee te kijken tijdens de oefening. Doe ook altijd een warming-up voor en cooling-down na de training. Heb je veel stress of slecht geslapen? Probeer alsnog je training te volgen, maar verlaag de intensiteit. 

Wat te doen als de rugpijn aanhoudt?

De meeste rugpijn die ontstaat door sporten, fitness en krachttraining gaan vanzelf over. Je hebt dan last van acute rugpijn en de rugpijn gaat meestal vanzelf over door voldoende rust en door te blijven bewegen. Probeer onze huiswerkoefeningen of wandel regelmatig een rondje om de rugpijn te verminderen. Heb je nu al langer dan een maand last van je rug en heb je geen idee dat het beter wordt? Dan is het verstandig om contact op te nemen met één van onze therapeuten. 

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Marc-Matthee
Marc Matthée