Skip to main content

Planking/ planken

Regio: Lage rug/bekken
Goed voor: Stabiliteit, coördinatie en kracht

Page content

Uitleg oefening 'planking'

  1. Ga op je buik liggen op een comfortabel kleed of een fitnessmat en plaats je ellebogen recht onder je schouders en je knieën vlak op de grond. 
  2. Til je bovenlichaam op zodat je rug recht is. Gaat dit makkelijk? Til dan één voor één je benen op en blijf je rug ondertussen in een rechte lijn houden. Je bekken mogen niet meedraaien met je benen. Als je deze oefening goed kunt volhouden, strek je in plaats van je benen nu één voor je handen omhoog. 
  3. Gaat ook de oefening met de armen je goed af? Probeer dan je linker arm en je rechterbeen tegelijk uit te strekken en vervolgens je rechter arm en je linkerbeen tegelijk. Herhaal dit om en om, maar let er wel op dat je jouw bekken stabiel en je rug recht houdt. 
  4. De laatste variatie op deze oefening is de variant waarbij je niet meer met je knieën op de grond rust maar alleen nog met je tenen en ellebogen de grond raakt. Hierbij houd je jouw lichaam voor de rest zo recht mogelijk en blijf je een tijdje in deze positie. De oefening heet tenslotte niet voor niets “planking”.  

PS heb je echt de smaak te pakken? Je kunt de laatste variant ook nog combineren met het optillen van je armen en benen zoals je ook bij de variant op de knieën hebt gedaan. 

Liever begeleid aan de slag? 

Heb je op dit moment nog geen behandeling bij Fysius en wil je liever onder begeleiding aan de slag? Maak meteen een afspraak met één van onze Rugexperts.